Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat

El 84% dels continguts digitals del 2013 han sigut piratejats

Augmenta el consum de cinema, videojocs i llibres ‘pirates’
By , on 23 de abril de 2014

El 84% de tots els continguts digitals de música, pel•lícules, llibres i videojocs consumits a Espanya durant l’any 2013 va ser ‘pirata’, segons recull l’últim estudi de l’Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals realitzat per la consultora GfK a instàncies de la Coalició de Creadors i Indústries de Continguts. La facilitat per consumir i descarregar il•legalment els continguts multimèdia contribueix a engrandir les pèrdues del sector.

L’estudi apunta a que poc més de la meitat dels internautes (51%) va descarregar il•legalment continguts protegits per drets de propietat intel•lectual, fins a superar en 2013 els 3.192 milions de descàrregues il•legals, un 4,6% més que en 2012. Per tipus de contingut, les pel•lícules són les que més pateixen la pirateria, doncs un 43% els internautes ha vist continguts protegits robats, i es calculen uns 720 milions de descàrregues il•legals.

Alhora, la música va ser piratejada en un 27% dels casos, amb un total d’1.974 milions de descàrregues il•legals. Els llibres han sigut consumits il•legalment per el 21% dels internautes, amb 302 milions de descàrregues il•lícites en el sector de la literatura. Els videojocs són el sector que menys perjudicat ha quedat per les descàrregues, doncs l’estudi apunta a que 9% d’usuaris han realitzat 196 milions de descàrregues sense pagar.

No obstant això, els llibres són els que han experimentat un major augment del nombre de descàrregues il•legals. Segons els responsables de l’estudi, aquest fenomen es deu a que s’ha incrementat la compra d’ebooks i tabletes, que permeten emmagatzemar aquests continguts i reproduir-los a qualsevol lloc. Aquest fet s’ha de sumar l’aplicació de l’IVA del 21% sobre els llibres electrònics, que dissuadeix als lectors alhora de comprar legalment aquest tipus de materials.

Per la seva part, un dels creadors de l’estudi, Iñigo Palao, el valor total dels productes culturals digitals que han sigut piratejats durant l’any 2013 supera els 16.136 milions d’euros en pèrdues per al sector. Sobre aquest punt, Palao va subratllar que tots els tipus de contingut cultural digital (cinema, videojocs i llibres) s’ha experimentat un increment del nombre de persones i descàrregues il•legals, a excepció de la música, que mostra un “lleu descens”.

Tanmateix, l’Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals també ha mostrat en l’estudi realitzat que set de cada deu internautes veu “perfectament normal” no pagar per algun producte que pot obtenir gratis, i sis de cada deu internautes pirateja per la incertesa que després no li agradi el contingut. La dada clau és que el 49% dels enquestats admet que no compra legalment aquests continguts per la pujada de l’IVA cultural, que encareix el cost d’anar al cine, comprar un CD o l’últim ‘best seller’.

Imatge: Alan O’Rourke

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El 84% dels continguts digitals del 2013 han sigut piratejats”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio