Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat

El fenomen Catfish a Internet

Conèixer persones per Internet és molt habitual, però, malauradament, hi ha moltes mentides i perfils falsos
By , on 7 de juny de 2013

Internet ha transformat la nostra forma de comunicar-nos, entretenir-nos, informar-nos i relacionar-nos amb les persones. La xarxa pot ser un bon punt de trobada d’usuaris que busquen relacions esporàdiques o relacions sentimentals més serioses. Les plataformes per conèixer gent han augmentat notablement en els darrers anys, passant des dels típics xats fins a pàgines web i xarxes socials on cal crear un perfil i les persones interessades es posen en contacte. Durant els darrers anys, molts estudis, sobretot als Estats Units, han volgut analitzar les parelles que sorgeixen a Internet. És cert que no són parelles convencionals, perquè no es coneixen a la feina, a una festa, etc. Però segons sembla, poden ser igual de duradores que les parelles tradicionals. Per tant, les parelles on-line es poden considerar completament normals en el nostre temps.

Conèixer gent a través d’Internet, fins i tot per les persones més tímides i tancades socialment, és una tasca molt fàcil. La raó és força senzilla, i és que hi ha certa distància entre les dues persones. Amb la pantalla de per mig, és més fàcil poder expressar certes idees, opinions i sentiments. Però, malauradament, també és lloc pel fàcil engany i la mentida. L’any 2010 es va estrenar el documental ‘Catfish’, que precisament tracta aquesta realitat, dirigida per Henry Joost i Ariel Schulman.

El documental tracta la història de Nev Schulman (germà del director), que coneix la Megan per Internet. El protagonista és un fotògraf i un dia rep un quadre que reprodueix una de les seves fotografies. Segons sembla, l’ha pintat l’Abby, una nena de 8 anys. A partir d’aleshores, Nev li envia fotografies perquè la nena les pinti i així, a través d’Internet i trucades telefòniques, coneix tota la seva família, com la seva mare Angela i la seva germana Megan. Amb la filla gran, la Megan, comença a tenir una relació sentimental des de la distància. Parlen pel mòbil i Facebook, però mai fan cap Skype amb videocàmera. Cansat de la impossibilitat per poder-se conèixer en persona, en Nev es presenta per sorpresa a la casa de la Megan, on descobreix que res és el que sembla i ha sigut víctima d’un engany.

El documental explica una història real, però amb una narrativa de thriller molt inquietant i interessant. A partir de l’èxit de la pel•lícula, s’ha produït una sèrie de televisió, emesa a Espanya gràcies a MTV, amb el nom de ‘Catfish: mentiras en la red’. El programa és pur entreteniment, però també té una funció informativa i social: cal ser molt cautelosos amb la informació privada que mostrem a Internet, perquè no sabem al 100% qui hi ha a l’altre costat. És important que els més joves, principalment, coneguin aquesta realitat. El millor és ser sincers amb tothom, però sí que hi ha dades i informació íntimes que no cal explicar a tothom i molt menys a Internet, perquè queden guardades a la xarxa per sempre.

Foto de Kelly Sutton a Flickr

Comments and Trackbacks closed.

Comments of “El fenomen Catfish a Internet”

We have closed the comments.

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio