Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat
L'antiga zona industrial del Poblenou barceloní és ara el motor tecnològic de Catalunya

La meva visita al 22@

El projecte va arrencar amb la recuperació del barri de cara als jocs olímpics
By , on 21 de juliol de 2010

La zona del Poblenou en la qual s'enmarca el 22@. Imatge cortesia de 22@

Fa uns dies vaig tenir el plaer i l’honor de fer una visita al districte tecnològic de Barcelona, el famós 22@. Aquesta oportunitat em va venir de la mà de l’amic Eduard Batlle, director de les edicions en línia del Punt Diari i el diari Avui, a més de ser una persona extremadament activa pel que fa a l’organització de tota mena d’actes relacionats amb les noves tecnologies.

De fet, i encara que he emprat el terme visita, potser el més correcte fóra anomenar-ho recepció, car gairebé tot l’acte va transcórrer a les oficines que aquesta iniciativa té a la mateixa illa de cases que ocupa el centre comercial de Glòries, i la segona part que inicialment constituïa una visita a peu per alguns dels edificis emblemàtics de la zona, vam decidir bescanviar-la entre tots els assistents (calculo que érem una quinzena de persones) per prendre alguna cosa en un bar mentre el nostre hoste en representació del projecte 22@ ens responia als dubtes i les preguntes que tinguéssim.

El districte tecnològic de Barcelona 22@ ocupa una part del barri del Poblenou, una zona que fa uns dos segles havia impulsat l’activitat industrial catalana i a la qual se la va arribar a conèixer pel “Manchester català”. Però un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, el Poblenou va patir com ningú la fi del procés encetat amb la revolució industrial, i cap a la dècada dels seixanta del segle XX, l’activitat industrial va canviar i es va traslladar.

Degradada i mig buida, la zona del Poblenou que antigament havia estat l’orgull de la Catalunya industrial començà a ser recuperada per a la ciutadania a finals dels anys 80 per a la celebració dels jocs olímpics. Allà s’hi va bastir la vila olímpica, però també calia pensar en usos per a després de la fita olímpica, i es va decidir que la zona passaria a allotjar industries del ram tecnològic.

El 22@ busca atraure empreses dels sectors tecnològic, media (mitjans de comunicació i continguts), del disseny, tecnologia mèdica, i l’energia. Alguns dels ‘monstres’ (en el millor dels sentits) del nostre país i a nivell internacional hi tenen una seu: T-Systems, Indra, MediaPro, Yahoo! (laboratori de R+D), així com universitats i altres serveis annexes.

El districte tecnològic de Barcelona lluita sense complexes per esdevenir un dels centres mundials de referència en el sector, un “Silicon Valley” situat en un lloc privilegiat d’Europa. Sense anar més lluny, el nostre interlocutor ens va explicar que una empresa sueca hi tenia desplaçats un equip de metges que es dedicaven a oferir serveis de tele-diagnosi: els metges eren suecs, els pacients suecs, els recursos suecs, però mentre els pacients eren allà, els metges són aquí gaudint d’un clima més benigne i d’un cost més econòmic.

La curiositat del nom

D’ençà que vaig començar a sentir parlar del 22@, sempre havia pensat que el nom li corresponia per ser el vint-i-dosè districte de la ciutat, i l’arroba per ser el símbol per excel·lència de la modernor electrònica, però no, resulta que no és així.

Com que antany en els terrenys que conformen l’actual districte tecnològic s’hi erigien fàbriques, la majoria dels terrenys tenien la classificació 22A, corresponent (si no recordo malament) a activitat empresarial. El canvi de la A per l’@ és, doncs, lògic sabent això.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La meva visita al 22@”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio