Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat
S'està preparant un veritable allau de demandes

La resolució del Tribunal Europeu ho posa difícil al cànon digital espanyol

By , on 29 de novembre de 2010

Bridget Cosgrave (Directora General de Digital Europe) celebra el dictamen sobre el cànon

D’ençà que es va donar a conèixer la resolució (que no sentència) del Tribunal Europeu de Justícia en la qual s’indicava que la legislació espanyola en matèria de propietat intel·lectual no s’ajustava a la directiva europea en la forma d’imposar el cànon digital i que aquesta s’havia de replantejar, sembla que es prepari una contraofensiva massiva contra la SGAE, el govern i tot aquell qui hagi estat recolzant aquest impost.

Una de les darreres de les que me n’he assabentat és la iniciativa de Col·lectiu Ronda, una assessoria jurídica amb més de 40 anys d’experiència a les seves espatlles, que ha començat a tramitar denúncies contra l’aplicació indiscriminada del cànon amb l’objectiu de què els seus clients aconsegueixin que se’ls reintegri tot l’import d’aquest impost que els hagi estat cobrat.

Recordem que la resolució del Tribunal Europeu no és vinculant, si no consultiva, i es va emetre a petició de l’Audiència Provincial de Barcelona, que al seu torn l’havia demanada en motiu del cas Padawan. Aquest enfronta l’empresa homònima amb l’SGAE, ja que aquesta darrera organització li reclamava l’import del cànon dels darrers anys, mentre que l’acusada es defensava argumentant que el cànon no era lícit en la seva formulació.

En qualsevol cas, en el judici concret de Padawan, ha de ser l’Audiència de Barcelona la que acabi dictant sentència, que no necessàriament ha de ser favorable a l’empresa demandable. El que si és impepinable és que la regulació legal del cànon no pot quedar-se tal i com està després d’això. Primer perquè fora anar contra la Unió Europea i, segon, perquè la industria i els consumidors no es quedarien de braços plegats, es promouria des d’alguna instància algun tipus de mobilització col·lectiva en contra.

Tornant a la iniciativa del Col·lectiu Ronda, aquest considera “perfectament viable aconseguir per la via judicial el reintegrament dels imports abonats en concepte de cànon digital” per les empreses, administracions públiques i professionals, col·lectius que el dictamen europeu recomana deixar al marge del cobrament del cànon ja que se’ls suposen activitats estrictament professionals.

I a nosaltres, els usuaris finals, què ens queda? Doncs molt em temo que si llegiu la resolució, aquesta deixa ben clar que ens poden aplicar alguna mena de cànon, deixant la manera i quantitat al criteri de cada estat membre sempre i quan aquestes siguin fidels a l’esperit de la directiva marc europea. Com sempre, els que al final acabem pagant més del què hauríem, som els mateixos…

Foto: Ton Zijlstra (TonZ) a Flickr amb permís de còpia

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “La resolució del Tribunal Europeu ho posa difícil al cànon digital espanyol”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio