Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat

Les grans companyies accepten la censura

Twitter i Blogger, els darrers exemples
By , on 2 de febrer de 2012

Des del nostre punt de vista occidental i  tradicionalmente democràtic, ens pot sobtar que uns drets tan bàsics com són el dret a la informació i a la llibertat d’expressió no siguin conceptualment els mateixos arreu del món. Aquesta circunstància és la que es troba a la base de la decisió de moltes companyies de software o de serveis online de doblegar-se, per dir-ho d’alguna manera, a la imposició d’una censura de continguts.

Blogger aplicarà una censura basada en el nostre país d'origen

Fa uns dies vam conèixer que Twitter començaria a aplicar-se una autocensura que bloquejaria els continguts potencialmente ofensius en determinats països. Per exemple, la llibertat d’expressió és un dret irrevocable dels ciutadans dels Estats Units o de la Unió Europea, però en altres contrades, com ara els països àrabs, la Xina o Korea del Nord, els governs tenen la darrera paraula sobre el que es pot dir o no es pot dir.

Tots recordem el paper que van tenir les xarxes socials en la denominada “Primavera Àrab” del 2010, que va suposar la caiguda d’alguns règims del nord ‘Africa. Doncs bé, sembla que serà complicat que aquesta manifestació de llibertat es torni a repetir, com a mínim a Twitter, per aquesta autocensura de la que parlem. Si al país X està prohibit parlar d’un tema, el Twitter esborrarà totes les piulades sobre això.

I no només és Twitter. Fa uns anys Google va haver de cedir i va aplicar un protocol de filtratje a la seva versió xinesa (de fet, si no han canviat massa les coses, des de la Xina no es pot accedir a les versions del cercador d’altres països). Ara, a més, Google també ha anunciat que la seva plataforma de blogs, el Blogger, també aplicarà una censura de continguts basada en el país. Com ho faran això? Doncs amb independència del país on siguis, quan accedeixis a un blog acabaràs redirigit a un servidor de Google del teu país, on s’aplicarà la normativa corresponent. Serà una mena de sistema de miralls, però, oh sorpresa! alguns miralls no tornaran la mateixa imatge. Per la seva banda, Twitter no ha explicat com farà per bloquejar les piulades, però sí ha anunciat que pot fer-ho.

Malgrat que ho sembli, aquestes censures no són només per temes polítics o religiosos. En la majoria dels casos, la seva motivació és judicial. Podem enmarcar els darrers anuncis en els moviments que els grans d’Internet estan fent per autoprotegir-se de lleis com la SOPA (que vol aturar la pirateria). Si els continguts estan localitzats i no són globals, això els permet la suficient flexibilitat com per esborrar-los dels llocs on estiguin prohibits o els hi demani la justícia.

Foto | Roshan Vyas a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Les grans companyies accepten la censura”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio