Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat
És un dels jocs icònics de tota la història dels videojocs

Pacman fa 30 anys

Google li va dedicar un dels seus logos especials, en el qual es podia jugar un nivell del joc, i que encara està en línia
By , on 31 de maig de 2010

El doodle de Google, jugable. Imatge cortesia de Google

Ha passat a la història dels videojocs en concret i de la informàtica en general com l’arcade per excel·lència: Pac-man. Sorgit fa trenta anys de les ments pensants de Namco (que posteriorment passà a formar part de Bandai), el seu argument era simple: en un laberint bidimensional, el jugador havia de controlar un personatge de forma esfèrica (el famós Pac-man) el qual anava menjant les boletes repartides al llarg de tot el laberint. Era perseguit per quatre fantasmes, que si l’atrapaven el mataven. Però si en Pac-man podia menjar unes determinades boles més grans abans que els fantasmes l’enxampessin, durant uns segons els papers s’invertien, passant a ser el nostre heroi qui perseguia i podia donar caça als fantasmes, guanyant més punts extra per enxampar-los.

Tot allò que rodeja al Pac-man ha passat a ser patrimoni de tots. En l'exemple, un grafitti d'un dels fantasmes

Les primeres versions foren per a màquines recreatives, una cultura que s’ha perdut força amb l’entrada massiva de les videoconsoles i els ordinadors a totes les llars, però que jo encara recordo en la seva època daurada de jovenet. A partir d’aquí, hi ha hagut un Pac-man en gairebé totes les plataformes informàtiques hagudes i per haver.

Pac-man ha depassat la barrera de la cultura tecnològica més geek per esdevenir icona de tota una generació, la dels anys 80 (dins la qual m’hi compto, ja que el despertar de la meva consciència es va donar en aquells anys) i, fins i tot, en un símbol universal estampat en samarretes, enganxines i mershandising de tota mena tal i com han acabat, entre d’altres, el rostre del Che Guevara o els personatges de la Guerra de les Galàxies (salvant les distàncies entre ells, és clar).

Un dels actes més sonats que es van fer per celebrar tan il·lustre efemèride fou el doodle de Google. Quan es celebra un aniversari destacat com ara el naixement d’un personatge important o una data significada per a un país o una comunitat, Google “vesteix” el seu logotip amb dibuixos al·lusius, tal i com el Manneken Pis de Brussel·les és vestit quan hi ha una diada especial. Doncs bé, pel 30 aniversari del Pac-man, la gent de Google no només va vestir el seu logotip amb una imatge d’aquest joc, si no que… va fer un nivell del joc jugable!

El Pac-man de Google encara es pot trobar a la Xarxa, i us asseguro que vicia i molt (així que aneu en compte si teniu poc temps perdre jugant-hi).

Tampoc no em puc oblidar de la sèrie de televisió que se li va dedicar al ninotet, i que al nostre país va emetre una TV3 que començava tot just a fer les primeres passes.

I per finalitzar, una reflexió: un personatge que està en una sala a les fosques, que no fa altra cosa que menjar unes “pastilles” i que persegueix fantasmes amb acompanyament d’una matxacona música electrònica. Què es devien prendre els programadors del Pac-man abans de crear-lo??? ;-)

Imatge del fantasma dibuixat al mur: daisybrush a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Pacman fa 30 anys”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio