Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat

Protegeix-te de robatori de dades personals a Facebook

Coneix els 5 errors de seguretat més comuns a Facebook
By , on 2 de juliol de 2014

Les xarxes socials poden resultar perillosos per a la seguretat de l’usuari si s’utilitzen de forma inadequada o no es tenen en compte certes precaucions, especialment quan s’és molt jove. La precaució és la recomanació més important alhora d’obrir i ampliar els perfils a les xarxes socials, no només de cara a buscar una feina, sinó per evitar que la informació que publiquen pugui caure a mans inadequades.

D’acord a un rànquing elaborat per Kaspersky Lab, els usuaris de Facebookuna majoria que cada cop és més minsa– acostumen a caure en els mateixos errors: publicar la biografia completa, publicar els ‘posts’ en obert, usar contrasenyes que no són segures, compartir la ubicació i agregar a ‘amics’ que realment no coneixem. Però, per què és tan perillós descuidar la privacitat a Facebook?

Publicar la biografia completa

Les dates assenyalades poden convertir-se en una competició per veure quants “m’agrada” acaben fent els amics i familiars que tenim agregats al nostre perfil; però convé recordar que molts serveis que utilitzem, incloent bancs i institucions financeres, utilitzen les dates de naixement per donar accés al teu compte o accedir a altra informació. Tenir aquesta dada en obert facilita el robatori.

Els cibercriminales escolleixen Facebookk i altres xarxes socials per cometre els seus crims, ja que aquests espais web són una recopilació tot tipus de dades personals, per després seleccionar els comptes més importants i pendre’ls la informació. Per això, és convenient no publicar la data de naixement o altres dades sensibles a les xarxes socials o no fer-ho de forma completa (no especificar l’any, per exemple). També cal evitar revelar noms de familiars, animals domèstics i altres dades semblants, que moltes vegades s’usen per a atacs d’enginyeria social.

Publicar els ‘posts’ en obert

Qualsevol pot llegir el que publiques: els teus amics, la teva mare, els teus fills, el teu cap, el teu ex, agències d’ocupació, l’empresa on has entregat el currículum o companyies de màrqueting i persones que estan planejant un frau amb les teves dades. Publicar ‘posts en obert’ també pot donar lloc a malentesos mitjançant terceres persones que, potser no coneixes directament, però tenen amics en comú amb tu. Aquesta situació sol passar i, de fet, són nombrosos els casos en els quals algun ‘post’ imprudent ha estat compartit a les xarxes socials i ha implicat canvis dràstics en la vida de les persones.

Per tant, la recomanació dels experts en aquest cas és restringir les publicacions a “només amb amics” o “amics d’amics” per defecte, podent canviar la configuració per a posts específics que volguem compartir amb els usuaris de la xarxa social Facebook. S’ha de tindre en compte que les publicacions escrites no són només la única informació susceptible, les fotografies o vídeos també poden ser objecte de disputa amb la gent del teu entorn o que no coneixes.

Usar contrasenyes que no són segures
La necessitat de mantindre’s connectat fa que moltes persones que usen Facebook iniciïn la seva sessió en altres pàgines o navegant per Internet mitjançant serveis públics. Tots els serveis que es tenen associats a un perfil queden compromesos en quant algú descobreix i accedeix al perfil. Per això, els experts recomanen triar una contrasenya forta i segura per al teu compte i escollint l’opció de doble verificació si és possible.
Tanmateix, els experts recomanen disposar d’una contrasenya per a cada lloc web o xarxa social on s’estigui registrat: de forma que si esbrinen una contrasenya no podran accedir a altres serveis personals. Sobre aquest punt, es recomana utilitzar una combinació de lletres i números que no tinguin a veure amb dades personals com la data de naixement, el nom o un aniversari significatiu; ja que moltes persones tenen aquestes dades en obert.

Compartir la ubicació a través de les publicacions
Enviar la ubicació pot ajudar a terceres persones a saber on vius, on treballes o quines són les teves rutines. Això pot ser especialment perillós per a nens i joves, que no són conscients dels perills que proporciona l’anonimat a les xarxes socials. A més, fins i tot quan fas alguna cosa “innocent” com registrar-te en un restaurant o un hotel, clarament indica que no estàs a casa, la qual cosa pot ser informació de molt valor per als lladres.
El remei per a això és senzill: desactiva el ‘geoetiquetat’ (incorporar el lloc) en les fotos que publiques o en els estats que apareixen al teu mur. Alhora, es recomana no utilitzar funcions on es mostri la nostra localització o gestionar un llistat de pocs amics que puguin accedir a la nostra ubicació; d’aquesta forma, s’evita donar informació tan important com aquesta.

Agregar a persones que no coneixem
Tothom amb un perfil a una xarxa social ha rebut alguna sol•licitud d’amistat d’una persona que amb prou feines coneixem o que, fins hi tot, no té cap amic en comú amb nosaltres i no hem vist mai personalment. Acceptar en aquests casos és donar facilitats a una persona desconeguda a accedir a la teva informació –aquella que tens restringida a ‘només per a amics’– i donar-ne un ús, enviar-te missatges d’spam o enllaços maliciosos i fer el mateix amb les teves amistats.
Per tant, és aconsellable acceptar les sol•licituds d’amistats només de gent que es coneix en persona i que realment són amics o coneguts benintencionats. Amb aquesta simple mesura de seguretat evitem que es pugui accedir a les dades que tenim protegides aplicant els consells anteriors i és que la precaució és la millor eina per estar protegits a les xarxes socials.

Imatge: Sarah.Marshall

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Protegeix-te de robatori de dades personals a Facebook”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio