Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat
El tractament informatiu que s'ha donat al dictamen del Tribunal Europeu sobre el canon no ha estat adequat

Quan les ganes poden més que la raó

El canon no és il·legal, només és que no s'adapta a la directiva europea en la matèria, però la seva existència no ha estat qüestionada
By , on 10 de novembre de 2010

El moviment popular contra el canon ha estat molt fort, exemplificat en la Plataforma Contra el Canon. Fotomuntatge a partir d'imatges lliures

El canon de la SGAE és il·legal! de ben segur que aquests dies heu llegit a la premsa molts titulars com aquest, i en blocs i ho heu escoltat de boca de moltes persones a qui els interessa aquest tema. Però, us heu llegit el dictamen emès pel Tribunal Europeu?

Jo si, i us recomano que ho feu, ja que veureu una altra perspectiva de les coses. Això si, està només en anglès (o, almenys, jo no l’he trobat en cap altra llengua més propera) i amb un llenguatge un pèl enrevessat, malgrat que tampoc hi trobareu grans tecnicismes legals.

En primer lloc, el document emès no constitueix una sentència com molts així han dit. És simplement un aclariment que l’Audiència Provincial de Barcelona va demanar al Tribunal Europeu sobre la interpretació que la llei espanyola fa de la directiva europea sobre compensació per dret de còpia privada.

Si el canon fos il·legal, aquesta no podria existir. És a dir, la gent seria lliure de fer còpies de seguretat de la seva música sense haver de pagar res* a ningú en concepte compensatori. El canon pot existir (altra cosa també és si ha d’existir) segons el tribunal, era la seva aplicació indiscriminada el que no es veia clar.

I, ja en segon lloc, el què ha dit el Tribunal Europeu és que no, que no es pot fer passar per caixa a tothom amb aquella alegria, que cal distingir entre un ús particular (subjecte a canon) i un ús professional. Per a aquest darrer es suposen activitats que no tenen res a veure amb la còpia de continguts subjectes a drets de propietat intel·lectual.

Curiosament, si uns han cantat victòria perquè al seu parer el canon ha estat declarat il·legal, la interpretació de la SGAE també ha estat positiva: segons ells, el dictamen avala l’existència del canon. Ni una paraula sobre la crítica a la seva aplicació indiscriminada i menys encara al seu incompliment de l’esperit de la directiva europea al respecte.

Conclusió: cadascú veu les coses a la seva manera i es rasca d’allà on li pica (i disculpeu l’expressió, però és el que hi ha).

Si us pregunteu què en penso jo del canon digital, us seré molt clar: per a mi, la veritable intenció del canon és compensar als artistes i productors per les pèrdues provocades per la pirateria (encara que no es digui així), i el cobrar-lo indiscriminadament suposa que, d’una o altra manera, se’ns col·loca a tots una cosa que no necessàriament farem. En aquest país -i almenys legalment- existeix el dret de presumpció d’innocència, per tant no es pot estar cobrant aquest impost a tothom sense saber el què tu faràs amb els mitjans d’enregistrament que compris. Per tant, jo advoco per una supressió absoluta del canon i l’enfortiment de les mesures de pressió als qui pirategen.

* No estic parlant de l’intercanvi a través d’Internet, si no de les còpies com si fossin un ‘backup’

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Quan les ganes poden més que la raó”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio