Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat

VIDA, el Concurs Internacional d’Art i Vida Artifical

Fundació Telefónica convoca des de 1999 aquest certamen com a compromís amb la innovació tecnológica vinculada a l'art
By , on 15 de juliol de 2011

VIDA es la competició internacional que des de 1999 es dedica a reconèixer els projectes d’art i vida artificial i que organitza la Fundació Telefónica, dins el seu compromís amb la innovació tecnològica vinculada a l’art. Aquest és l’eix central de les seves activitats, i demostra el seu interès especial a donar suport a fòrums al voltant de l’art, la ciència i la tecnologia.

Vida 13/02 Concurs Internacional Art i Vida Artificial

Els formats híbrids de les propostes artístiques remeses recentment a VIDA i la transformació de la disciplina de Vida Artificial en si han portat els seus organitzadors a plantejar nous temes, com la importància creixent de la simulació tant en la vida quotidiana com en les ciències de la vida. No és casualitat doncs, que aquest tipus de tècnica s’estigui instaurant en diferents àmbits, que van des dels smartphones fins als nous conceptes de la Internet mòbil.

El certamen VIDA ha anat ampliant el seu abast en mantenir un interès pels projectes de vida artificial alhora que s’expandia, buscant projectes artístics vinculats a qualsevol procés vital dinàmic que s’hagi vist afectat per la simulació. Així, durant els últims dotze anys ha vingut premiant projectes artístics desenvolupats amb mitjans tecnològics que ofereixen plantejaments innovadors a la recerca de la vida artificial.

Enguany es convoca als artistes interessats a participar a VIDA 13/02, el Concurs Internacional Art i Vida Artificial, mitjançant projectes que es basin en sistemes que emulen, imiten o especulen sobre la noció de vida a través de les investigacions i les tecnologies actuals. Aquests sistemes poden presentar atributs d’agència i autonomia, que mostren un comportament propi, que siguin dinàmics, reaccionin al seu entorn i evolucionin, i que qüestionin les fronteres entre el viu i el que no viu, entre la vida sintètica i la vida orgànica.

En l’última dècada VIDA ha reunit en un mateix espai formal projectes interdisciplinaris que responen als nous desenvolupaments en Vida Artificial. Per mitjà d’estratègies formals que desafien els límits entre les pràctiques existents, aquests projectes ofereixen noves maneres de pensar sobre allò que entenem per vida.

Per posar-nos en antecedents, cal saber que el terme “vida artificial” va aparèixer el 1987 durant l’històric simposi Artificial Life I celebrat al laboratori “Los Álamos” de Nou Mèxic i dirigit pel científic Christopher Langton. La vida artificial es va convertir en una nova disciplina científica que utilitzaba mitjans informàtics per crear simulacions de vida i sistemes vius. Basant-se en aquesta investigació, els projectes d’art i vida artificial tenen diversos atributs: es defineixen sobretot perquè mostren comportaments dinàmics i evolutius, reaccionen al seu entorn i incorporen elements naturals i artificials al seu aspecte. Els projectes d’art i vida artificial reflecteixen propietats clau d’aquesta disciplina que comparteixen sistemes vius i inerts, incloses les capacitats de replicar-se, acoblar-se i organitzar-se per si sols. Algunes de les idees altament especulatives que es van debatre en els orígens d’aquest camp han madurat fins al punt que s’estan creant noves conferències i revistes científiques dedicades a elles: la síntesi de cèl lules artificials, la simulació de xarxes biològiques massives, l’explotació de substrats biològics per al càlcul i el control i el desplegament de l’enginyeria d’inspiració biològica constitueixen avui en dia pràctiques d’avantguarda. Un accés a Internet cada cop més majoritari i avançat també han col·laborat a ampliar els límits d’aquesta imaginació científica sense precedents.

Els resultats obtinguts en àrees de recerca que sintetitzen mètodes informàtics amb ciències de la vida i sistemes vius, tal com s’han descrit prèviament, estan cada vegada més presents en les experiències quotidianes: els aliments que consumim, les mascotes que tenim cura, els entorns que ocupem, els espais virtuals en què ens trobem, les medicines que prenem o els materials emprats per construir els ordinadors amb els quals treballem es troben subjectes a una concepció volàtil del que constitueix el nostre espai vital. A més, cada vegada vivim més en un món de dades en què les visualitzacions dinàmiques s’entrellacen el real i el virtual, i s’entrecreuen els cossos, entorns i xarxes. En els projectes que demana VIDA, la relació dels artistes amb aquests temes i la seva elecció de mitjans es planteja de manera molt oberta: l’enfocament pot ser informàtic, físic, social, metafòric, o qualsevol combinació entre ells. Els projectes han d’estar ben resolts des del punt de vista artístic i haver-se completat amb el nivell de sofisticació tecnològica adequat. VIDA accepta propostes que potenciïn o desafiïn discursos i models artístics, trops i sistemes formals, i que tinguin rellevància estètica i social.

Amb els anys VIDA ha gaudit de l’honor d’atreure artistes que exploren els límits de la vida, del que és i de la direcció que està prenent. La present convocatòria torna a confirmar que els artistes s’estan situant en l’avantguarda de la creativitat i la innovació per com experimenten amb els nous mitjans, els seus enfocaments i retòrica.

Com en anys anteriors, en aquesta edició es convoquen dues modalitats en les quals es podrà concursar:

– PROJECTES FINALITZATS: En aquesta modalitat, Vida 13/02 premia projectes artístics de vida artificial desenvolupats amb posterioritat a 2009. Es destinarà un total de 40.000 euros per als tres projectes seleccionats pel jurat: Primer Premi: 18.000 euros, Segon Premi: 14.000 euros, Tercer Premi: 8.000 euros. A més s’atorgaran set mencions d’honor a projectes seleccionats pel jurat entre els finalistes.

– INCENTIUS A LA PRODUCCIÓ: En aquesta modalitat, Vida 13/02 ajuda a finançar projectes artístics de vida artificial que encara no han estat realitzats. Es destina a creadors que tinguin la nacionalitat o resideixin en qualsevol dels països que comprenguin Iberoamèrica, Espanya i Portugal. Aquesta modalitat té una dotació total de 40.000 euros, que es distribuirà entre els projectes seleccionats.

El termini de lliurament de projectes és del 11 d’abril al 27 de juliol de 2011, i el de presentació de projectes finalitzarà el dia 27 de juliol de 2011.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “VIDA, el Concurs Internacional d’Art i Vida Artifical”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio