Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘aniversari’

Internet

El Twitter com a baròmetre de l’estat d’ànim

Un estudi publicat a la revista Science es serveix dels tuits per mesurar l’estat d’ànim de les persones
By , on 5 de octubre de 2011

Twitter és el mitjà de comunicació més directe dels que trobem a la xarxa. Les seves característiques, dir el que penses, sents o opines en 140 caràcters, el fan molt adient per copsar l’estat d’ànim de les persones, quin és el seu humor, quan es senten millor i quan es senten pitjor. Aquest tipus d’anàlisi sociològic, fonamentat en el contingut de les “piulades” dels usuaris de Twitter, serveix com un indicador per tal de conèixer com es troba la gent. Per dur-lo a terme, s’han analitzat gairebé dos milions i mig de piulades mitjançant diverses eines informàtiques que filtraven els continguts i els classificaven segons representessin emocions positives o negatives.

Sembla que el Twitter és la clau per saber com ens trobem

Podem pensar que l’estudi és una mica esbiaixat, perquè tot i que s’han recollit piulades de tot  el món, només s’han codificat les que són en anglès. Per tant, els estats d’ànim que es reflecteixen són més aviat de la població anglòfona. En aquest sentit, destaquen dates especials de caràcter universal amb piulades positives per sobre del normal, com el dia de Sant Valentí, el dia del Pare, Any Nou o el Nadal, però també d’altres més americanes com el Dia d’Acció de Gràcies o més angleses com el casament del príncep Guillem. Per la banda negativa, també percebem aquest origen anglosaxó de les piulades amb fets com la mort de la cantant Amy Winehouse, les revoltes a Londres o l’aniversari dels atemptats de l’11 de setembre a Nova York. Aquests pics de piulades negatives, també van acompanyats d’altres més universals, com la mort de Bin Laden o el terratrèmol de Japó.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat
Voleu veure una bona col·lecció de microordinadors de 8 bits dels anys 80? aquest és el vostre lloc

El Museu de la informàtica de París

Situat al capdamunt de l'Arc de la Défense, probablement és un dels museus menys coneguts de la ciutat del Sena
By , on 22 de juliol de 2010

Una vitrina amb ordinadors. Foto: Guillem Alsina

La capital de França té molts atractius turístics ben coneguts arreu del món: la Torre Eiffel, l’Arc De Triomf, els seus boulevars, les passejades en Bateau Mouche… però per als més tecnòlegs n’hi ha un d’afegit: el musée de la informatique que es troba al capdamunt de l’Arc de la Défense, el barri modern que ha estat definit com el Manhattan de París.

L'espai de la Défense, amb l'arc a mà esquerra. Foto: Guillem Alsina

El vaig descobrir per casualitat en el meu primer viatge a la ciutat de la llum, l’agost del 2009. Jo voltava distret per La Défense un dia ennuvolat, i com suposo que fan tots els turistes novells, vaig voler contemplar la vista des de l’Arc de la Défense. Simplement impressionant, amb l’Avinguda Foch al meu davant i l’Arc de Triomf al capdamunt… però aquesta generosa visió aviat va quedar eclipsada al meu imaginari per un pòster del museu de la informàtica que es trobava al capdamunt d’aquella estructura en forma de cub gegantí.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat
És un dels jocs icònics de tota la història dels videojocs

Pacman fa 30 anys

Google li va dedicar un dels seus logos especials, en el qual es podia jugar un nivell del joc, i que encara està en línia
By , on 31 de maig de 2010

El doodle de Google, jugable. Imatge cortesia de Google

Ha passat a la història dels videojocs en concret i de la informàtica en general com l’arcade per excel·lència: Pac-man. Sorgit fa trenta anys de les ments pensants de Namco (que posteriorment passà a formar part de Bandai), el seu argument era simple: en un laberint bidimensional, el jugador havia de controlar un personatge de forma esfèrica (el famós Pac-man) el qual anava menjant les boletes repartides al llarg de tot el laberint. Era perseguit per quatre fantasmes, que si l’atrapaven el mataven. Però si en Pac-man podia menjar unes determinades boles més grans abans que els fantasmes l’enxampessin, durant uns segons els papers s’invertien, passant a ser el nostre heroi qui perseguia i podia donar caça als fantasmes, guanyant més punts extra per enxampar-los.

Tot allò que rodeja al Pac-man ha passat a ser patrimoni de tots. En l'exemple, un grafitti d'un dels fantasmes

Les primeres versions foren per a màquines recreatives, una cultura que s’ha perdut força amb l’entrada massiva de les videoconsoles i els ordinadors a totes les llars, però que jo encara recordo en la seva època daurada de jovenet. A partir d’aquí, hi ha hagut un Pac-man en gairebé totes les plataformes informàtiques hagudes i per haver.

Pac-man ha depassat la barrera de la cultura tecnològica més geek per esdevenir icona de tota una generació, la dels anys 80 (dins la qual m’hi compto, ja que el despertar de la meva consciència es va donar en aquells anys) i, fins i tot, en un símbol universal estampat en samarretes, enganxines i mershandising de tota mena tal i com han acabat, entre d’altres, el rostre del Che Guevara o els personatges de la Guerra de les Galàxies (salvant les distàncies entre ells, és clar).
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet, Noticies
Aquest dilluns dia 15 es van complir 25 anys d'ençà del registre del primer domini .com

Feliç aniversari dominis .com!

Aquell primer domini fou Symbolics.com, corresponent a una empresa del ram de la informàtica.
By , on 31 de març de 2010

Els .com estan d'aniversari

Aquest passat dilluns dia 15 de març es van complir vint-i-cinc anys d’ençà del registre del primer domini .com . Aquest sufixe de domini és, sense cap mena de dubte, el més popular a la Xarxa, i ha esdevingut tota una icona representativa d’Internet a la cultura popular. El terme “punt com” ja no és exclusiu dels cenacles informàtics, ni tan sols dels relacionats d’alguna manera amb la tecnologia, sinó que és un patrimoni de tota la humanitat.

Però retrocedim aquests vint-i-cinc anys i veiem quin fou el primer domini .com en ser registrat. Corria el 1985, i Internet tot just s’obria fora del sector militar i de l’educatiu cap a l’empresarial. Aquí a Catalunya, la Xarxa de xarxes entraria amb força entre principis i mitjans de la dècada dels noranta, per consolidar-se com una eina assequible a tothom (i desitjable per a molts!) a finals de la mateixa dècada i principis del nou mil·lenni.

La web ni tan sols havia estat inventada. Caldria encara un lustre per a què Tim Berners-Lee (encara mancat del títol de Sir que se li va concedir a posteriori) inventés una forma per bescanviar informació amb altres membres de la comunitat científica sense dependre d’una plataforma de maquinari/programari determinada. El correu electrònic existia, sí, així com també els precedents immediats de la Web com eren els sistemes Gopher, Archie o Wais (i ara no sé si els escric bé, perquè fa tant de temps…), però la Internet d’aquells temps distava molt encara de la Internet que coneixem avui en dia i que tan propera ens és. Llavors era cosa de tècnics especialistes, autèntics geeks que hi remenaven en pantalles de fòsfor verd.

Symbolics Inc. era a aquelles alçades una empresa que venia sistemes informàtics per a càlcul algebraic intensiu basats en el seu propi sistema operatiu i en un entorn integrat de desenvolupament que emprava el llenguatge de programació LISP. Oferien la solució completa, programari i maquinari, però la cosa no els devia acabar d’anar del tot bé. Investigant sobre què havia passat amb aquella empresa, em vaig assabentar que ara el seu lloc l’ocupava una altra que s’anomena de la mateixa manera però no és l’original, i que es cuida de mantenir els desenvolupaments d’aquella companyia dels vuitanta. Però en el seu punt àlgid, aquesta empresa va comprar el domini symbolics.com, avantçant-se així al seu temps.

I què ha estat del domini? Des de fa uns mesos és propietat de XF.com, una empresa especialitzada en la compravenda de dominis a Internet. No creieu que és quelcom molt adequat per a aquest primer domini .com? I el que allotja és el bloc personal del director d’aquesta empresa.

Ha plogut molt des d’aquell març del 1985; Internet ha madurat, ha deixat de ser una cosa usada pels frikis de la informàtica a ser una eina d’ús comú per a tothom. Ha revolucionat la forma en què ens comuniquem, ha empetitit el món, ha creat tota una forma de veure i fer els negocis, ha donat llibertat de publicació a la gent, però també ha portat aspectes foscos com la ciberdelinqüència i temes no resolts com el de la pirateria/lliure intercanvi de continguts, dues cares d’una mateixa moneda.

Vint-i-cinc anys no són res ;-)

Comments (0)
Cibersocietat, Mac, Noticies

El Macintosh fa 25 anys

By , on 31 de gener de 2009
L'Apple Macintosh original

L'Apple Macintosh original

Un quart de segle ha passat ja d’ençà que fou presentat l’Apple Macintosh original, el primer d’una llarga saga que a posteriori seria coneguda popularment com a Mac.

Els números d’aquell primer Mac ens fan esbossar un somriure d’autosuficiència i ens transporten a una era en la qual les primitives màquines de 8 bits estaven a punt de cedir l’hegemonia en el panorama informàtic a la nova generació de màquines que, encapçalades per l’IBM PC i els seus clònics, es començaven a fer amos i senyors del mercat.

Basat en un microprocessador Motorola 68k a 8 Megaherços de velocitat*, tenia 128 Kilobytes de RAM (si, Kilobytes, no Megabytes) i funcionava amb una unitat de disquet de tres polzades i mitja. Aquesta última era una aposta força arriscada en un món en el que començaven a predominar els disquets flexibles de cinc polzades i quart, un format que es va estendre com un autèntic estàndard entre els primers PC’s.
Continue reading »

Comments (2)

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio