Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘Donant un cop d’ull al futur’

Internet

Facebook perd un 3% d’usuaris a finals de 2013

Un estudi condemna a mort a la xarxa social
By , on 10 de febrer de 2014

La xarxa social per excel•lència, Facebook, va perdre durant la segona meitat de 2013 el 3% dels seus usuaris, segons les dades de Global Web Index. Aquesta caiguda en el nombre d’usuaris que participen a la xarxa de Mark Zuckerberg és un indicador del que pot succeir en el futur, ja que investigadors prediuen que aquesta pèrdua de perfils a Facebook serà una tendència que anirà augmentant al llarg dels anys.

Així doncs, 2013 no ha estat un any del tot bo per a la plataforma social creada per Mark Zuckerber, ja que va perdre el 3% dels seus usuaris durant la segona meitat de 2013. La ‘reina’ de les xarxes encara compta amb un públic de prop de 1.150 milions de persones, no obstant, aquesta caiguda serà continuada durant els propers anys. Dos investigadors de La universitat de Princeton, als Estats Units, han realitzat un estudi on preveuen que Facebook perdrà el 80% dels seus usuaris d’aquí a 2017.

La conclusió de l’assaig ‘Model epidemiològic en la dinàmica de les xarxes socials’ de dos investigadors de Princeton ha fet saltar totes les alarmes entre els responsables de Facebook, que es troben treballant en una millora de la xarxa social. Els experts han pronosticat que aquesta sortida d’usuaris s’experimentarà de forma molt ràpida durant els propers anys, perdent fins al 80% de la seva base màxima d’usuaris entre l’any 2015 i 2017; advert4eix l’estudi.
Continue reading »

Comments (0)
General, Noticies

Magic Finger: preview

La forma més fàcil de convertir qualsevol superfície en interfície tàctil
By , on 29 de octubre de 2012

Amb el teu propi dit podràs convertir qualsevol superfície en una interfície

En més d’una ocasió hauràs utilitzat un ratolí sense fils i, des del llit, intentar moure sobre els llençols, el teu pit, els teus mobles perquè reaccioni adequadament i et eviti aixecar a buscar un Mousepad.

Per desgràcia, la possibilitat depèn de la tecnologia làser, i com estem en temps on el tàctil és la norma, a uns científics se’ls va ocórrer una idea. Gràcies al Magic Finger, ho han fet possible de forma parcial, a continuació t’expliquem com és que des del teu dit podràs convertir qualsevol superfície en una interfície tàctil.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat

Microsoft ens mostra un futur utòpic

Superfícies tàctils i realitat augmentada per tot arreu
By , on 31 de octubre de 2011

Utopia és el nom d’una ciutat ideal que el filòsof Tomas Moro va descriure al 1516 en un llibre. Aquesta ciutat es caracteritzava per la tolerància dels seus habitants, la condemna i el rebuig a la violència i una organització urbanística i cívica que seguia els ideals de l’Humanisme. El terme “utòpic” s’ha vingut utilitzant des de llavors com un sinònim d’aquest idealisme i molt utòpic és el futur que els de Microsoft han pensat:

En aquest impressionant vídeo, els nois de Microsoft han explorat sense topalls com els hi agradaria que fos el futur en quant a la tecnologia. En aquest sentit, gairebé tots els objectes comuns semblen tablets. D’entrada el terra de l’aeroport projecta zones d’aparcament per al taxi, els vidres dels cotxes permeten accedir a la realitat augmentada, el mòbil no és més que una pantalla, etc. Les targetes de visita, el llibre de convidats de l’hotel, la paret de l’habitació, la taula de la cuina, la porta de la nevera… Tota superfície, sigui plana o no, apareix com un dispositiu capaç de projectar imatges de realitat virtual, en tres dimensions i gairebé hologràfiques. Els objectes reaccionen segons el moviment de les mans, com les tablets actuals, però per enviar o rebre imatges o dades només cal fer-les passar amb els dits d’una banda a l’altra.

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet
Una pantalla i teclat virtuals el convertirien en una amenaça per als ordinadors

Així podria ser el smartphone del futur

Aquest concepte sorgeix d'un projecte d'investigació de Mozilla
By , on 14 de octubre de 2010

El concepte del telèfon proposat per Mozilla, actuant com a ordinador. Imatge cortesia de Mozilla

Ja he admès molts cops que no em molesta que em titllin de “friki” de la informàtica, però és que, amb gàdgets com el que us presento en aquest article, estic segur que fins i tot vosaltres us qüestionareu si no hauríeu de militar en la cada dia més nombrosa comunitat geek.

Per a fer-ho millor, aquesta bellesa de telèfon mòbil ni tan sols existeix: es tracta d’una prova de concepte que ha dut a terme la Fundació Mozilla amb la col·laboració de tothom qui ha volgut, i que a través d’Internet ha fet arribar les seves idees i suggeriments sobre com els agradaria que sigui el smartphone del futur.

Però, com és que a Mozilla (que produeix programari i, més concretament, el navegador web Firefox) li pot interessar això? Ben simple: perquè el futur d’Internet s’escriu en clau mòbil, els smartphones (literalment, telèfons intel·ligents) són vistos per tots els analistes com el tipus de dispositiu que experimentarà un creixement més gran no només en venta d’aparells, si no també a l’hora de connectar-se a la Xarxa. La facilitat que suposa dur el terminal a la butxaca i fer-lo servir en qualsevol lloc i moment és la clau per entendre aquest futur tan prometedor.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet
Als actes públics, en el dia a dia, les empreses, els particulars... una reflexió sobre l'ús de les noves tecnologies

No trobeu que es twiteja massa?

L'autor qüestiona si de veritat estem per al que hem d'estar o bé si en fem un gra massa de l'ús de Twitter
By , on 25 de març de 2010

Aquells de vosaltres que ara en teniu uns trenta i tants o quaranta i pocs segurament deveu recordar uns temps en els que l’escola era més dura que ara (però menys de quan van estudiar els nostres pares i avis!) i no et podies distreure que el professor ja et cridava l’atenció; “estàs per al que has d’estar?” t’increpava mentre els teus companys de classe es burlaven de tu per haver estat pescat “in fraganti” (on és ara l’amistat que es demostra al pati? ;-)

La moderna distracció de l’era de les comunicacions és el Twitter. No a les escoles, almenys mentre no ens arribin els portàtils promesos per en ZP, que serà llavors quan els nens podran començar a “twitejar” i actualitzar els seus perfils de Facebook indiscriminadament. Jo, que -com aquell qui res- ja vaig camí dels 36, no arribava al nivell de jugar “a barcos” com en generacions pretèrites, però si que pintava a les darreres pàgines de la llibreta… és ben bé que els temps evolucionen que és una barbaritat!

Però aquestes ratlles no són per a evocar “batalletes” del passat malgrat que jo ja he fet la meva incursió nostàlgica; no, són degudes a una reflexió provocada per una conferència a la que vaig acudir fa unes setmanes, i en la que vaig veure força gent “twitejant” mentre el conferenciant anava donant el seu discurs. De veritat tota aquella gent podia estar per fer un redactat al Twitter mínimament decent i escoltant i absorbint el que deia el conferenciant al mateix temps?
Continue reading »

Comments (0)
Internet, Seguretat
Els antivirus comencen a adoptar la darrera tendència en el món de la informàtica personal

La seguretat també confia en el núvol

La suma dels esforços de molts ordinadors afegeix un gran d'intel·ligència a la protecció contra el malware
By , on 27 de gener de 2010
El cloud o núvol, la darrera tendència. També en seguretat

El cloud o núvol, la darrera tendència. També en seguretat

Diverses empreses productores de programari de seguretat informàtica no dubten en considerar que al núvol (cloud; una forma d’anomenar els serveis en línia) s’hi troba el futur dels seus programes.

Algunes s’hi han compromès molt a fons, com és el cas de Panda Security (l’antiga Panda Software), que si no tinc mal entès fou una de les primeres en apostar pel què va anomenar com a “Intel·ligència Col·lectiva”. El nom és autoexplicatiu: es tracta de fer que la suma de molts permeti detectar nous virus més ràpidament, eradicar-los molt més eficaçment i protegir-se molt millor.

Una màquina sola, aïllada, amb una solució de seguretat instal·lada en local, pot no adonar-se’n d’alguns comportaments perillosos per a la integritat del sistema. És el cas dels programes d’atac DDoS*, que si actuen sigilosament poden passar inadvertits.

En canvi, si tenim que diversos ordinadors es coordinen i s’intercanvien dades sobre les activitats dels seus programes instal·lats, bescanviant aquesta informació un sistema intel·ligent se’n pot arribar a adonar que a algunes de les màquines els passa alguna cosa. Seria comparable a les connexions neuronals que tenim dins del cervell, encara que naturalment amb menys potencial.

Comments (0)
Internet, Linux, Noticies

El darrer kernel Linux inclou suport per a WiMAX

La tecnologia necessària ha estat cedida per Intel
By , on 3 de abril de 2009
WiMAX, el futur de la banda ampla mòbil

WiMAX, el futur de la banda ampla mòbil

És una noticia que ha passat totalment desapercebuda per als mitjans de comunicació, fins i tot per als especialitzats, i que malgrat no sigui espectacular, té la seva importància de cara al futur. Resulta que la darrera versió alliberada del kernel de Linux, i que porta per numeral el 2.6.29, ha inclòs suport per a WiMAX.

Aquest estàndard de connectivitat sense fils es presenta com una aposta de futur per cobrir grans territoris, sovint poc poblats, i on pels accidents del terreny o la manca de població, no surt a compte portar-hi la banda ampla tradicional… en alguns casos, gairebé segur que no surt a compte ni tan sols portar-hi el telèfon.

El WiMAX, per exemple, fou l’estàndard triat per cobrir vastes zones de la Lapònia finlandesa, de manera que els pocs residents per quilòmetre quadrat que viuen en aquella àrida regió tenen al seu abast connectar-se a Internet. Al nostre país també hi estem veient el desplegament d’aquesta tecnologia, és clar que a un ritme molt més moderat (és clar, recordeu que “Spain is different” ;-)

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet, Mòbils

El futur és mòbil, mòbil és…

Un recent estudi apunta a un augment exponencial en la connectivitat mòbil a Internet
By , on 18 de febrer de 2009
El futur més prometedor d'Internet es troba en els mòbils

El futur més prometedor d'Internet es troba en els mòbils

No, aquest article no el patrocina cap operadora de telefonia mòbil en concret (malgrat que acceptem donacions lliures d’impostos ;-), tot i que sí parlarem de tecnologies mòbils i, més concretament del gran futur que li espera a l’Internet Mòbil.

Que es pot accedir a la Xarxa de xarxes des del nostre telèfon des de ja fa temps és quelcom que crec que es coneix, ja sigui des del més humil profà fins al més competent professional del món de la informàtica. El que potser es desconeix tant és el brillant futur que es presenta per davant de la connexió en mobilitat.

Un recent estudi dut a terme per Cisco Systems, una de les principals empreses que subministra la infraestructura que permet el funcionament d’Internet, revela que entre ara i el 2013 el consum global de tràfic de dades en mobilitat es multiplicarà per 66.

Continue reading »

Comments (0)
Hardware, Software

Donant un cop d’ull al futur

By , on 30 de agost de 2008

Una interficie tipus Minority Report, una possibilitat de cara a la informatica del futurS’acaba l’agost, s’acaben les vacances, i abans de que tornem a la rutina habitual dels dies i mesos de treball, vull acabar aquest període de l’any tan distès no parlant de temes presents, de virus, d’amenaces, o donant consells per com sobreviure en el dificultós entramat que suposa el món tecnològic d’avui en dia, sinó que vull donar un breu cop d’ull al futur i avançar-vos una mica com serà aquest món informàtic del futur immediat, què ens oferirà i què ens exigirà.

Òbviament no tinc una bola de cristall a les meves mans, pel què el que us explicaré tot seguit no són més que previsions que molts analistes han anat donant, barrejades amb la visió personal del que serà i el que hauria de ser. També val a dir que una cosa és la visió de cap a on han d’anar els trets, i una altra de molt diferent cap a on aniran realment. Això últim és degut a diversos factors com poden ser el poder adquisitiu de les diferents nacions i persones o la conscienciació per l’ús de les noves tecnologies.

Continue reading »

Comments (0)
Noticies

Llista Top500 supercomputadors 2006

By , on 15 de gener de 2007

A Slashdot es fan ressò de la 28a llista dels 500 supercomputadors més potents del mon. Segons la llista, el sistema IBM BlueGene/L revalida el primer lloc amb un rendiment de 280.6 teraflops. El nou número 2 és el supercomputador Cray Red Storm amb una marca de 101.4 teraflops. Baixant al tercer lloc es troba el IBM eServer Blue Gene Solution amb un rendiment de 91.20 teraflops.

Cap destacar la cinquena posició que ocupa el MareNostrum instal·lat en el BSC (Barcelona Supercomputing Center), donant un rendiment de 62.63 teraflops. A més, en la posició 34 trobem el CesVIMa, també situdado en el BSC i amb 14 teraflops.

Ja en posicions més discretes, trobem més supercomputadors situats en les nostres terres :

  • Posició 412, BSC: eServer BladeCenter JS20 (PowerPC970 2.2 GHz), Myrinet. 2.99 teraflops.
  • Posició 413, IAC – BSC: eServer BladeCenter JS20 (PowerPC970 2.2 GHz), Myrinet. 2.99 teraflops.
  • Posició 415, Universidad de Málaga – BSC: eServer BladeCenter JS20 (PowerPC970 2.2 GHz), Myrinet. 2.99 teraflops.
  • Posició 416, Universidad de Santander – BSC: eServer BladeCenter JS20 (PowerPC970 2.2 GHz), Myrinet. 2.99 teraflops.
  • Posició 417, IAC – Universidad de Zaragoza: eServer BladeCenter JS20 (PowerPC970 2.2 GHz), Myrinet. 2.99 teraflops.

Segons la llista, per poder entrar al top 100, la teva màquina hauria de donar un rendiment d’almenys 6.6 teraflops.

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio