Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘dret a l’oblit’

Cibersocietat

El BOE haurà d’impedir el rastreig dels cercadors

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) exigeix ​​garantir el dret a l'oblit a Internet dels cibernàutes que així ho desitgin
By , on 13 de juliol de 2011

Andy Warhol ja anunciava amb histrionisme que tothom hauria de tenir el dret al seu minut de fama. Alguns anys més tard, tots indefectiblement vivim de i per una eina que ens ha possibilitat d’alguna manera aconseguir el reconeixement públic (encara que no sigui del tot massiu) en aquesta espècie d’àgora digital en la que ens trobem inmersos. Amb la Xarxa ens topem amb una tecnologia que ho ha reolucionat tot en la nostra societat, però principalment la manera amb la que es construeix la nostra identitat i com ens relacionem amb els demés. L’accés a Internet personal significa que cada cibernauta construeix una versió digital d’ell mateix en l’espai virtual global, i de la mateixa manera que a la vida real les nostres petjades van deixant un camí recorregut, a la Xarxa també anem marcant un rastre amb cada activitat que hi realitzem. Això encara s’accentua més avui dia, quan veiem triomfar les xarxes socials (espai per antonomàsia en el que les nostres dades personals i vida pròpia es tornen moneda de canvi corrent) i tothom qui més qui menys s’està adaptant a la tendència dels dispositius mòbils i smartphones, que ens mantenen permanentment connectats.

Los buscadores de Internet pueden decirnos mucho más sobre nosotros de lo que pensamos

En aquest context, apareixen situacions de conflicte, de drets a la privacitat, i d’altres assumptes que impliquen a les legislacions vigents. I és que, a diferencia del que apuntàvem en començar el post, no tothom vol gaudir de visibilitat a la Xarxa ni tenir el seu “minut de glòria”. El dret a ser oblidat a Internet també afecta el Butlletí Oficial de l’Estat. El BOE està obligat a usar el robot txt perquè els cercadors no puguin indexar determinats textos legals que afecten a dades personals. Així ho ha establert l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) en resoldre un recurs del propi BOE contra un dictamen previ de l’esmentada agència en el mateix sentit. El BOE no recorrerà, però el seu director creu que l’ús d’aquests robots presenta flancs dubtosos.

En la seva argumentació, el BOE sostenia que els esmentats robots són ineficaços. Els cercadors poden ignorar-los. A més, el seu ús crea un fitxer de persones que han demanat la seva cobertura informàtica, el que genera un altre tipus de visibilitat. L’Agència replica en la seva resolució que, en el cas que els cercadors ignorin aquest robot de bloqueig, la responsabilitat per la publicació de la dada ja no seria del BOE sinó del cercador i que la visibilitat de l’esmentat fitxer és incomparablement menor a la d’aparèixer en una recerca.

L’origen d’aquest últim conflicte va estar a la petició d’una persona que no volia que el seu indult per un delicte d’estafa informàtica aparegués en els cercadors en introduir el seu nom. Samuel Parra i Verónica Alarcón, del gabinet ePrivacidad, que ha portat la defensa del particular, sostenen que la resolució final de l’AEPD és important perquè acaba amb una pràctica del BOE que des del 2010 va decidir no utilitzar robots txt. El BOE, en tot cas, veu el conflicte des d’una perspectiva diferent.

L’ocultació als cercadors de decrets o edictes pot perjudicar, perquè a la oficina del BOE s’han rebut peticions perquè s’oculti amb el robot txt des de llistes de becats per a classes d’anglès fins a composicions de tribunals d’oposicions. I quan un nom està en una llista, el que es bloqueja és tota la llista. Però la pregunta que sorgeix en aquest cas és com es salvaguarda aleshores el dret d’una persona a tenir informació sobre els resultats d’un acte administratiu si s’ha d’ocultar als cercadors.

Per al BOE, els robots txt no són efectius perquè és un protocol informàtic pensat per facilitar als cercadors que no rastregin textos irrellevants o duplicats. Així, creuen que que els cercadors no publiquin un text protegit per un robot txt és únicament resultat d’un pacte de cavallers perquè tècnicament poden obviar el bloqueig”.

Alternatives com la conversió d’un text en imatge tampoc resolen el problema. Els cercadors poden aplicar programes de reconeixement òptic de caràcters i convertir-la i tractar-la com text. “Nosaltres no publiquem fitxers personals. Donem publicitat a disposicions legals. Són els cercadors els que donen a aquesta informació un caràcter personal i la presenten com a tal quan, per exemple, es busca el nom d’una persona”.

En la resolució de l’AEPD es defensa que, al marge que puguin introduir millores tecnològiques en aquest camp, “l’adopció del protocol de la indústria anomenat robots.txt és un mètode vàlid per atendre les sol.licituds dels ciutadans” i reivindica que aquests robots són respectats pels principals cercadors. El cas del BOE no és únic. La Seguretat Social i la Direcció General de Trànsit apliquen aquest impediment al rastreig dels cercadors. Tot plegat amb la Internet mòbil encara es veurà amplificat.

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio