Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘drets d’autor’

Cibersocietat, Internet

La SOPA que ens afecta a tots

El Congrés nordamericà podria aprovar avui una llei que acabaria amb Internet tal com és ara
By , on 18 de novembre de 2011
Censura

L'aprovació d'aquesta llei suposa una amenaça directa a Internet.

La notícia de la possible aprovació de la SOPA al Congrès dels Estats Units s’ha escampat com pòlvora virtual pel ciberespai, i per una vegada alarma per igual tant usuaris com grans corporacions. No, ni ens hem tornat bojos, ni aquesta sopa duu all, ni brou, ni és en absolut comestible, encara que potser al final ens tocarà menjar-nos-la. Es tracta de la Stop Online Piracy Act i és una amenaça tan directa a la llibertat de la xarxa tal i com la coneixem, que bé podria haver-se anomenat STASI i no canviaria en res la seua darrera finalitat. I llavors, quins són els ingredients d’aquesta sopa? Doncs bàsicament estem parlant d’una llei que pretén combatre la pirateria a Internet a base de carregar-se la pròpia xarxa.

A qui afecta la SOPA?

No és gaire sofisticat, i suposem que per això resulta tot plegat una idea tan esbojarrada. El mètode que proposa aquesta llei per tal de combatre la distribució gratuïta de continguts amb drets d’autoria és senzillament tombar sense miraments tots els llocs web que infringisquen les lleis de propietat intel·lectual. Així de fàcil, així de primari. Però anem per parts.

D’entrada hi ha dos tipus de webs que podrien ser objectius d’aquesta llei absurda. D’una banda els infractors ‘directes’, on s’encabirien tots els webs que directament distribueixen continguts amb copyright sense permís, o bé tots aquells que faciliten les eines per saltar-se els mecanismes de protecció d’aquest tipus de continguts. Per exemple, una pàgina que permeta la descàrrega de franc de música amb drets, o bé una pàgina de hacks i cracks, que serveixen per evitar les proteccions del programari, etc. De l’altra, tots els llocs web que toleren aquest tipus d’infraccions, com ara MegaVideo, MegaUpload, o les pàgines d’enllaços.

Però no acaba aquí la cosa, i ara és quan arriba l’autèntic perill que fa trontollar tot el sistema. Hi ha una tercera categoria que inclou tots aquells proveïdors de serveis que no prenguen mesures davant d’una alta probabilitat d’infracció del copyright. Aquesta high probability, tal i com apareix redactada al text legal, ens indica que no cal cap resolució judicial per tal d’actuar contra un lloc merament sospitós d’allotjar contingut amb drets.

Efectes pràctics

Tot el que estem explicant, en la pràctica, implica que quan un web és sospitós de tenir pirateria, cal avisar totes les empreses que aporten finançament al lloc; poden ser anunciants, proveïdors de servei de pagament (Paypal, Visa, etc.), o qualsevol altre tipus de servei extern. Aquestes empreses disposen llavors d’un termini de cinc dies per tal de suspendre qualsevol mena de relació amb la pàgina afectada. Una cosa semblant al bloqueig comercial de Cuba, per entendre’ns. En la pràctica, això implica un ofegament financer del lloc que capaç de  tombar grans empreses.

I com que serveix la simple sospita, les corporacions haurien d’invertir uns recursos molt considerables per tal de monitoritzar a tothora els continguts que hom penja; una despesa astronòmica per als grans distribuïdors de continguts, però directament inassumible per qualsevol petita o mitjana empresa.

En un supòsit com el que plantegem, una denúncia falsa podria tenir unes conseqüencies devastadores, ja que a més es preveuen també altres mecanismes, com ara el bloqueig del domini sencer, per filtrat DNS, o bé obligar els cercadors a retirar el lloc de les seues recerques. Així, la SOPA podria tancar tots els blogs de WordPress, per posar un exemple, només amb la denúncia que un d’ells infringira la llei de propietat intel·lectual. Una mica hardcore, no creieu?

En definitiva, aquesta és una sopa de molt mal gust. Em ve a la ment un símil bastant il·lustratiu. És com voler combatre un càncer aplicant radioteràpia a diverses zones del cos amb criteris aleatoris. Es parlava fa uns dies de l’intent del Senat nordamericà d’aprovar una llei que atemptava contra la neutralitat de la xarxa. Doncs bé, aquesta nova amenaça converteix l’antiga en un mal menor, en un joc de xiquets. Però no ho oblidem, ni poden posar portes al camp, ni hem de tolerar mai que ho facen.

Via| Genbeta

Més informació| Electronic Frontier FoundationNación RedAmerican Censorship | Aavaz.org

Comments (0)
Cibersocietat, Noticies

Si una màquina em llegeix un llibre, estic infringint algun dret de l’autor?

Associacions nord-americanes pressionen a Amazon.com per funcionalitats de lectura automàtica del Kindle 2
By , on 14 de març de 2009
El Kindle 2

El Kindle 2

La resposta a aquesta pregunta, que pot semblar sorprenent a alguns, tampoc és menys sorprenent: si, per a algunes associacions d’autors i editors dels Estats Units, si compreu un llibre electrònic i la funció de lectura en veu alta del Kindle 2 d’Amazon us el llegeix, li esteu provocant un dany econòmic tant a l’autor com a l’editor.

Tot ve arrel de què el nou lector de llibres electrònics (ebooks) del gegant nord-americà s’ha llençat incloent una funcionalitat que permet que sigui el mateix aparell el què mitjançant una veu sintetitzada, llegeixi en veu alta el contingut d’un llibre. No cal fer-ne una versió gravada “manualment”, llegint el llibre amb uns actors per a gravar-ho i distribuir-ho posteriorment en format d’àudio. L’empipament d’aquest col·lectiu és fàcilment explicable: fins ara, si un client volia la versió parlada en audiobook, havia de gratar-se la butxaca i gastar-se els quartos que costa. A partir d’ara, i si tecnologies com aquesta segueixen avançant i consolidant-se, és possible que puguem començar a prescindir d’això.

Cal indicar que fins fa poc, les tecnologies de sintetització de veu per a la lectura automatitzada de textos no oferien una qualitat mínima per a seguir tot un llibre d’aquesta manera. Això sembla que comença a canviar en paral·lel a les tecnologies que permeten reconèixer la parla i convertir-la en text en un ordinador, el mateix però a l’inrevés.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio