Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘identitat’

Internet

Spotify estrena nova aparença

El portal de música té ara un aspecte més elegant i funcional
By , on 8 de abril de 2014

La plataforma per escolar música en ‘streaming’ Spotify ha fet aquesta setmana el major canvi en el disseny mai registrat en la pàgina web, i tant per a la versió web com per a l’aplicació mòbil. El nou aspecte del servei de música ara llueix una interfície més simplificada, “elegant” i de tons foscos. A més, ha inaugurat una secció anomenada ‘La teva música’.

Des que Spotify es va estrenar a l’octubre de 2008 els seus usuaris no havien experimentat un canvi en el disseny tan radical com el que s’ha fet en aquesta ocasió. Ara, la nova interfície de Spotify és molt més clara i la tipografia més gran, però en realitat el redisseny es pot traduir en una simplificació general del contingut, doncs s’han eliminat molts elements gràfics i funcions per facilitat la navegació a la pàgina web i també disposar d’un disseny més atractiu a l’ull dels seus usuaris.

El portal de música sense descàrregues es caracteritzarà a partir d’ara pel color negre de fons, que fa que aquest sigui “el Spotify més elegant de tots els temps”, ha explicat la companyia en un comunicat de premsa. Segons han explicat, han fet aquests canvis basant-se en les opinions dels usuaris, que havien traslladat les seves queixes als responsables de la plataforma per escolar música sobre l’aspecte de la pàgina per a ordinador i per a dispositius mòbils.

Continue reading »

Comments (0)
Seguretat

L’anonimat, el nou valor en alça en les Apps de comunicació

Els adolescents impulsen apps alternatives
By , on 28 de febrer de 2014

Les propostes d’aplicacions que prometen no ser rastrejats a la xarxa, ocultar l’usuari o que autodestrueixen els missatges i els arxius enviats en un obrir i tancar d’ulls han agafat embranzida durant els últims anys. Qui en són els seus consumidors, que han aconseguit que l’anonimat en les comunicacions sigui un valor en alça? No són els joves, tampoc els treballadors que guarden secrets d’empresa, sinó els adolescents.

L’anonimat en les comunicacions és un valor en alça per als adolescents, que són alhora consumidors majoritaris de tecnologia. D’aquest fet ja se’n va adonar Daniel Singer, un adolescent de 14 anys que acaba de llançar al mercat la seva segona aplicació de comunicació social, anomenada ‘Backchat’, que aposta per el misteri per tornar a fer divertida la comunicació entre els adolescents.

La teoria de Daniel Singer és que els pares i els altres familiars curiosos són la raó per a que molts adolescents abandonin els seus comptes a les xarxes socials més tradicionals i busquin una alternativa que els doni anonimat. La diferència que ofereix la app inventada per Singer és que amb ‘Backchat’ es permet que la identitat del seu usuari sigui un secret, impedint la tasca d’espionatge que “els pares tafaners” han començat a exercir des de fa molt temps en Facebook i portals similars.
Continue reading »

Comments (0)
Noticies

La frontera del 140 caràcters de Twitter

¿Superarà els seus límits amb noves funcionalitats?
By , on 13 de març de 2012

Si hi ha un tret diferencial que fa destacar Twitter per sobre d’altres xarxes socials i productes d’internet és la seva concisió. Twitter és una eina de microblogging, és a dir, un mitjà per expressar-se, comunicar-se i relacionar-se en poques paraules. De fet, el límit d’un tuit està als 140 caràcters i és per això que s’han fet tan famoses algunes eines relacionades, com ara els escurçadors d’adreces.

Twitter adquireix Posterous

Doncs bé, els darrers moviments de Twitter sembla que es dirigeixen cap a una ampliació d’aquest límit. No hi ha res definitiu ni publicat, però la compra de Posterous indica que alguna cosa passarà. Darrerament Twitter està cuidant molt l’aspecte dels tuits, per exemple afegint els vídeos incrustats als missatges  o fent automàticament galeries d’imatges quan hi ha més d’una fotografia vinculada al tuit, però sense ultrapassar els 140 caràcters.

Posterous és un servei de publicacions molt senzill que converteix automàticament els missatges de correu que els usuaris l’envien en “posts” (articles d’un blog). Per exemple, si enviem un e-mail amb imatges a Posterous, aquestes es converteixen en una galeria. Si l’e-mail té un document en PDF adjunt, l’article apareix amb un visor per veure’l en línia. Ara, un cop venut a Twitter, d’entrada sembla que el servei continuarà (com a mínim així ho anuncien els implicats), però com moltes altres vegades pot acabar desapareixent o integrant-se al Twitter. Si es donés el segon cas, probablement Twitter es lliuraria de la seva limitació. El que no sabem és com reaccionarien els usuaris amb aquest tipus de canvi. Per dir-ho d’alguna manera, Twitter perdria les seves senyes d’identitat. Imaginem que això és el que també estan valorant els seus directius.

Continue reading »

Comments (0)
General

“Jo sóc aquí”, l’app d’iPhone per localitzar catalans

Gràcies a aquest servei 2.0 podem contactar amb d'altres catalans que es trobin arreu del món
By , on 18 de agost de 2011

Sempre s’ha dit que els catalans som una de les cultures més avesades al noble art de viatjar, i que allà on vagis del món sempre sentiràs algú parlant català. Sigui o no exagerada la dita, si que és cert que som un poble bastant mogudet, per la qual cosa podem topar-nos fácilment amb un compatriota bé sigui jugant poker a Las Vegas o escalant el Nepal. Ara bé, si no ets Miquel Calçada, no sempre és fàcil localitzar els catalans que hi ha fora dels límits dels Països Catalans. Per sort, ha sorgit una nova eina que ens pot facilitar aquesta tasca enormement: “Jo Soc Aquí” (noteu el joc de paraules amb els mots empreats per Tarradelles ara fa més de 34 anys).

La app dels i per els catals del món: Jo soc aquí

JoSócAquí és doncs una app d’iPhone i iPad que localitza catalans al món amb la possibilitat d’establir contacte amb els que estan a prop gràcies a les funcionalitats de geolocalització del xip que incorpora el telèfon d’Apple. La app és una idea de Manuel Casals desenvolupada per iamyellow i implementada en la infraestructura de servidors en el núvol i comunicacions segures de mercuriana.

Qualsevol usuari es pot descarregar la app des del Apple Store responent 3 senzilles preguntes sobre Catalunya. Un cop descarregada, la app mostra la ubicació en un mapa del “català” en el món, així com la seva identitat virtual, a més de poder triar la nostra xapa “made in CAT”. També podrem accedir a una vista on es mostren els catalans més propers i la distància a la qual es troben d’un mateix. L’aplicació es pot configurar per permetre notificacions Push cada vegada que algú entra o surt del nostre radi de proximitat, permetent si així ho desitges que algú t’enviï un missatge (tipus whatsapp) al teu iPhone, sempre garantint l’anonimat.

La app en iniciar-se realitza una petició als servidors per obtenir informació sobre la nostra ubicació en relació a la posició establerta pel xip GPS de l’iPhone, a partir d’aquí i mitjançant una sèrie de càlculs matemàtics és capaç d’establir la posició i distància en relació a la resta de “catalans”, així com gestionar tots els “catalans” donats d’alta i les seves identitats virtuals.

JóSócAquí ens ofereix la satisfacció d’estar a milers de quilòmetres de la nostra ciutat natal i poder sentir que potser no “estem sols”. Per un moment aturar-nos a pensar que potser hi ha algú a prop a qui podem arribar a conèixer, si ho intentem. També la possibilitat de contactar amb algun “català” a l’altra punta del món per intercanviar experiències i fer una partida de Texas Holdem entre riures. O simplement l’oportunitat de compartir la nostra geolocalització d’un lloc especial que haguem descobert, al nostre compte de Facebook o Twitter…

Comments (0)
Cibersocietat

El BOE haurà d’impedir el rastreig dels cercadors

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) exigeix ​​garantir el dret a l'oblit a Internet dels cibernàutes que així ho desitgin
By , on 13 de juliol de 2011

Andy Warhol ja anunciava amb histrionisme que tothom hauria de tenir el dret al seu minut de fama. Alguns anys més tard, tots indefectiblement vivim de i per una eina que ens ha possibilitat d’alguna manera aconseguir el reconeixement públic (encara que no sigui del tot massiu) en aquesta espècie d’àgora digital en la que ens trobem inmersos. Amb la Xarxa ens topem amb una tecnologia que ho ha reolucionat tot en la nostra societat, però principalment la manera amb la que es construeix la nostra identitat i com ens relacionem amb els demés. L’accés a Internet personal significa que cada cibernauta construeix una versió digital d’ell mateix en l’espai virtual global, i de la mateixa manera que a la vida real les nostres petjades van deixant un camí recorregut, a la Xarxa també anem marcant un rastre amb cada activitat que hi realitzem. Això encara s’accentua més avui dia, quan veiem triomfar les xarxes socials (espai per antonomàsia en el que les nostres dades personals i vida pròpia es tornen moneda de canvi corrent) i tothom qui més qui menys s’està adaptant a la tendència dels dispositius mòbils i smartphones, que ens mantenen permanentment connectats.

Los buscadores de Internet pueden decirnos mucho más sobre nosotros de lo que pensamos

En aquest context, apareixen situacions de conflicte, de drets a la privacitat, i d’altres assumptes que impliquen a les legislacions vigents. I és que, a diferencia del que apuntàvem en començar el post, no tothom vol gaudir de visibilitat a la Xarxa ni tenir el seu “minut de glòria”. El dret a ser oblidat a Internet també afecta el Butlletí Oficial de l’Estat. El BOE està obligat a usar el robot txt perquè els cercadors no puguin indexar determinats textos legals que afecten a dades personals. Així ho ha establert l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) en resoldre un recurs del propi BOE contra un dictamen previ de l’esmentada agència en el mateix sentit. El BOE no recorrerà, però el seu director creu que l’ús d’aquests robots presenta flancs dubtosos.

En la seva argumentació, el BOE sostenia que els esmentats robots són ineficaços. Els cercadors poden ignorar-los. A més, el seu ús crea un fitxer de persones que han demanat la seva cobertura informàtica, el que genera un altre tipus de visibilitat. L’Agència replica en la seva resolució que, en el cas que els cercadors ignorin aquest robot de bloqueig, la responsabilitat per la publicació de la dada ja no seria del BOE sinó del cercador i que la visibilitat de l’esmentat fitxer és incomparablement menor a la d’aparèixer en una recerca.

L’origen d’aquest últim conflicte va estar a la petició d’una persona que no volia que el seu indult per un delicte d’estafa informàtica aparegués en els cercadors en introduir el seu nom. Samuel Parra i Verónica Alarcón, del gabinet ePrivacidad, que ha portat la defensa del particular, sostenen que la resolució final de l’AEPD és important perquè acaba amb una pràctica del BOE que des del 2010 va decidir no utilitzar robots txt. El BOE, en tot cas, veu el conflicte des d’una perspectiva diferent.

L’ocultació als cercadors de decrets o edictes pot perjudicar, perquè a la oficina del BOE s’han rebut peticions perquè s’oculti amb el robot txt des de llistes de becats per a classes d’anglès fins a composicions de tribunals d’oposicions. I quan un nom està en una llista, el que es bloqueja és tota la llista. Però la pregunta que sorgeix en aquest cas és com es salvaguarda aleshores el dret d’una persona a tenir informació sobre els resultats d’un acte administratiu si s’ha d’ocultar als cercadors.

Per al BOE, els robots txt no són efectius perquè és un protocol informàtic pensat per facilitar als cercadors que no rastregin textos irrellevants o duplicats. Així, creuen que que els cercadors no publiquin un text protegit per un robot txt és únicament resultat d’un pacte de cavallers perquè tècnicament poden obviar el bloqueig”.

Alternatives com la conversió d’un text en imatge tampoc resolen el problema. Els cercadors poden aplicar programes de reconeixement òptic de caràcters i convertir-la i tractar-la com text. “Nosaltres no publiquem fitxers personals. Donem publicitat a disposicions legals. Són els cercadors els que donen a aquesta informació un caràcter personal i la presenten com a tal quan, per exemple, es busca el nom d’una persona”.

En la resolució de l’AEPD es defensa que, al marge que puguin introduir millores tecnològiques en aquest camp, “l’adopció del protocol de la indústria anomenat robots.txt és un mètode vàlid per atendre les sol.licituds dels ciutadans” i reivindica que aquests robots són respectats pels principals cercadors. El cas del BOE no és únic. La Seguretat Social i la Direcció General de Trànsit apliquen aquest impediment al rastreig dels cercadors. Tot plegat amb la Internet mòbil encara es veurà amplificat.

Comments (0)
Cibersocietat, Noticies
El Bosc de Tosca de Les Preses repeteix com a escenari

Volcànica 2010: una cita ineludible

Un any més, videojocs i xerrades seran les estrelles de la trobada
By , on 8 de juliol de 2010

Una instantània de la Volcànica.cat de l'any passat

Ja heu decidit què fareu el cap de setmana del 16 al 18 de juliol? No? Doncs potser fóra bo que us anéssiu plantejant un viatget a La Garrotxa, i més concretament a Les Preses, ja que al Bosc de Tosca s’hi celebra un any més una nova edició de la Volcanica.cat, un dels aplecs informàtics consolidats del nostre país.

Enguany en serà la cinquena edició, i com és habitual esdevindrà un punt de trobada tant per a profans com per a experts en la matèria, per bescanviar opinions, adquirir coneixements, divertir-se i socialitzar; un conjunt d’activitats prou divers permetrà que qui s’acosti pel local social del Bosc de Tosca, independentment del seu nivell de coneixements s’hi trobi a gust:

  • Per als més “ludòpates”: Counter-Strike Source, Call of Duty IV “Modern Warfare”, Rockband, i Age of Empires II són els videojocs que donaran lloc als tornejos oficials.
  • Per descansar una mica de l’ordinador: (si és que algú ho vol fer ;-) també hi haurà activitats que no exigiran tenir un teclat, ratolí i pantalla al davant, com són un concurs de Geocaching (“cerca del tresor”, per a entendre’ns), tir amb arc, i lluita d’espases medievals. Menció a part mereix el III Open Internacional de Ratanca; aquesta competició és semblant al llançament de martell que es disputa als Jocs Olímpics, però substituïnt el martell per un ratolí d’ordinador (si, no ho heu llegit malament, un mouse). Com en l’esport amb què l’he comparat, qui arriba més lluny, guanya. Per a quan podrem veure la Ratanca olímpica?
  • Per a les empreses: les xerrades són obertes a tothom (i gratuïtes!), però és on segurament hi haurà el que més interessi a les empreses. Entre aquestes hi comptem una sobre seguretat i privacitat a Internet i les xarxes socials a càrrec del CESICAT, una altra sobre programació divertida amb Scratch (picocat i programació scratch per a primària i secundària), ús de Facebook per a empreses o Metavers a Second Life. En aquesta darrera ens hi parlaran de Culdesac Island, un projecte que forma part del laboratori cultural Ciutats 3.0 .
  • Per als més entesos/atrevits: el concurs hack-it us durà al món dels hackers, ja que a través de diferents proves haureu de vulnerar les mesures de seguretat basades en les noves tecnologies per aconseguir les pistes i arribar al final del camí abans que la resta de participants. Seràs tu un dels escollits?

Amb aquells de vosaltres que estigueu llegint aquestes ratlles i ja us hàgiu decidit a anar-hi, dir-vos que ens hi veurem si hi aneu el dissabte dia 17 al matí, car jo hi faig dues de les xerrades d’aquell dia a partir de les 11, quarts de 12: sistemes operatius alternatius i identitat digital. La primera és la mateixa que acostumo a donar cada any, posada al dia, naturalment, mentre que la segona la vaig estrenar a les passades Jornades Tecnològiques de Vallfogona del Ripollès. Si hi aneu, doncs, passeu-vos per la zona de xerrades ni que sigui a saludar ;-)

Comments (0)
Cibersocietat, Internet, Seguretat
Pareu compte amb qui parleu a la Xarxa

Una nova paraula a afegir a la col·lecció de maldats a Internet: el grooming

By , on 11 de juliol de 2009
Imatge al·legòrica del sexting que bé ens pot servir també per al grooming

Imatge al·legòrica del sexting que bé ens pot servir també per al grooming

El xantatge fet a un internauta (preferiblement a una, de fet) emprant l’enginyeria social per obtenir-ne informació que pugui ser d’utilitat en el procés de xantatge ja té nom propi: grooming.

Fa poc m’assabentava d’aquesta nomenclatura gràcies a un article del diari El País, en el qual explicaven que la policia espanyola va detenir fa pocs dies a Xipiona (Càdis) un home de 24 anys acusat de practicar xantatge a unes 250 víctimes, gairebé totes elles dones i menors d’edat. Per a això, aquest “subjecte” (se m’acudeixen formes més baixes d’anomenar-lo, però cap d’elles apta per posar en un text que hàgiu de llegir…) emprava xarxes socials com Facebook (la què més).

El seu modus operandi era simple: tenia fins a una dotzena de perfils diferents, que emprava per acostar-se a noies joves (en principi i teòricament més vulnerables a aquests atacs) utilitzant per a això la informació que elles hi publicaven. Es feia el simpàtic, una persona amable (fins i tot afable), sociable, comunicativa i disposada a compartir penes i alegries i a ajudar en tot allò que fora possible.

Continue reading »

Comments (0)
Internet, Professional, Seguretat
Aprofitem les ofertes que ens proporciona aquest article per muntar el nostre lloc a la Xarxa

El nostre nom a Internet

By , on 9 de juny de 2009
Una imatge d'un centre de procés de dades. En un d'aquests ordinadors es podria allotjar la vostra web...

Una imatge d'un centre de procés de dades. En un d'aquests ordinadors es podria allotjar la vostra web...

Hem donat una primera passa en la nostra presència a la xarxa de xarxes: tenim un bloc, un perfil a Facebook, un Twitter,… però i la presència amb el nostre propi domini web, la nostra pàgina i, fins i tot, la nostra botiga en línia?

Ja he parlat amb anterioritat de la importància de tenir una identitat digital, una petja a la gran Xarxa de xarxes que actuï com a tarja de presentació, currículum i aparador del què som, de qui som i del què oferim i/o busquem a Internet. Hi ha un aspecte que sembla haver decaigut en importància amb l’entrada en escena dels blocs, però que tot i així per a molta gent i empreses encara manté certa importància, en especial en qüestió d’imatge: es tracta de tenir un domini propi.

Estic parlant tant per als freelance independents (o professionals liberals, com us agradi més dir-ho) com per a les petites i mitjanes empreses (les grans ja es dona per descomptat) i, fins i tot, per a aquelles persones que despleguen una certa activitat a Internet per lleure però que hi destaquen i els agrada fer-se un nom en aquesta activitat. Anem a veure en concret un tema cabdal per a la nostra presència a la xarxa a llarg termini: l’hostatjament o hosting.

Continue reading »

Comments (0)
Internet, Mòbils, Noticies

Google li farà la competència a Skype

El nou servei permet desviar les trucades entrants a un o diversos telèfons
By , on 20 de març de 2009

Una de les pocas imatges que han trascendit sobre el nou servei

Una de les poques imatges que han trascendit sobre el nou servei

La companyia del cercador cada dia s’assembla més a Apple en la manera en com gestiona els seus anuncis; de sorpresa, com ens té acostumats la companyia de la poma mossegada, ha presentat Google el seu nou servei de telefonia IP anomenat Google Voice i basat en GrandCentral, el programari d’una companyia que ja havia adquirit en el 2007.

A Google Voice ja l’han comparat amb Skype, doncs ambdós productes donen la possibilitat de parlar amb els nostres contactes a través de la tecnologia de Veu sobre IP. Només que Google va un pas més enllà, permetent associar diversos telèfons físics a un sol número virtual.

Avui en dia és molt fàcil disposar de diverses adreces de correu electrònic i de diversos números de telèfon per contactar amb nosaltres. Podem tenir un número de mòbil personal, el mòbil de la feina, el fixe de casa, el fixe del despatx, el de casa dels pares,… així que localitzar-nos en un moment determinat pot ser molt més que fer una simple trucada, convertint-se en un peregrinatge entre els diferents números en els quals se’ns pot trobar. Google Voice resol aquest problema.

Continue reading »

Comments (0)
Software, Tutorial

Identitat digital: el nostre DNI a Internet

By , on 22 de juny de 2008

Cartell d\'una exposicio sobre la identitat digital que es va fer a Palma de MallorcaEn un món cada cop més digital, fins i tot els costums més estesos canvien i s’adapten al nou entorn. És el cas dels currículums vitae de tota la vida, que han passat dels tradicionals fulls fets amb Word amb més o menys filigranes (tipus insertar una fotografia en una banda del document) a autèntics currículums online que la gent penja al seu espai personal a Internet, convertint-lo així en una mostra d’identitat a Internet.

És un dels llegats de la Web 2.0 (l’evolució del servei Web al qual s’hi ha afegit ara la col·laboració dels mateixos internautes que construeixen serveis i creen continguts), el poder plasmar qui som, què fem, què volem a Internet i cap a on anem. En resum, una completa identitat digital. Però, en què consisteix exactament aquesta?

Una identitat digital no deixa de ser una plana web en la qual hi consten les nostres dades personals (tantes com desitgem i només aquelles que vulguem donar), dades de contacte, dades professionals i interessos personals en la mesura en que els vulguem donar a conèixer.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio