Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘joves’

Cibersocietat

El fenomen Catfish a Internet

Conèixer persones per Internet és molt habitual, però, malauradament, hi ha moltes mentides i perfils falsos
By , on 7 de juny de 2013

Internet ha transformat la nostra forma de comunicar-nos, entretenir-nos, informar-nos i relacionar-nos amb les persones. La xarxa pot ser un bon punt de trobada d’usuaris que busquen relacions esporàdiques o relacions sentimentals més serioses. Les plataformes per conèixer gent han augmentat notablement en els darrers anys, passant des dels típics xats fins a pàgines web i xarxes socials on cal crear un perfil i les persones interessades es posen en contacte. Durant els darrers anys, molts estudis, sobretot als Estats Units, han volgut analitzar les parelles que sorgeixen a Internet. És cert que no són parelles convencionals, perquè no es coneixen a la feina, a una festa, etc. Però segons sembla, poden ser igual de duradores que les parelles tradicionals. Per tant, les parelles on-line es poden considerar completament normals en el nostre temps.

Conèixer gent a través d’Internet, fins i tot per les persones més tímides i tancades socialment, és una tasca molt fàcil. La raó és força senzilla, i és que hi ha certa distància entre les dues persones. Amb la pantalla de per mig, és més fàcil poder expressar certes idees, opinions i sentiments. Però, malauradament, també és lloc pel fàcil engany i la mentida. L’any 2010 es va estrenar el documental ‘Catfish’, que precisament tracta aquesta realitat, dirigida per Henry Joost i Ariel Schulman.

Continue reading »

Comentaris tancats a El fenomen Catfish a Internet
Noticies

El fenomen Informer

By , on 18 de febrer de 2013
Informer

L'Informer original, el de la Universitat Autònoma de Barcelona

A les darreres setmanes, s’ha produït un fenomen social a Internet de molta rellevància: els Informers. Són uns grups de Facebook on un administrador anònim publica tots els missatges que li arriben de manera anònima. Aquesta pàgina va néixer a la Universitat Autònoma de Barcelona, el dia 15 de gener d’aquest any. En poques hores, l’èxit va ser absolut i ja són molts els seguidors d’aquesta pàgina i són moltíssims els missatges que s’envien a diari. Ràpidament, els Informers es van estendre a tots els àmbits: ara per ara, hi ha Informer de facultats, d’instituts, de biblioteques, de discoteques, de comerços o de poblacions senceres.

En un primer moment, pot semblar que el fenomen Informer és positiu perquè els usuaris poden mostrar públicament les seves idees i opinions. Pel fet de mantenir l’anonimat, molts usuaris es poden atrevir a publicar els seus comentaris sense por al rebuig social. La pàgina, per tant, és, senzillament, un intermediari entre els estudiants que tinguessin coses que dir-se però que no s’atrevien a fer-ho directament a la cara. Ara bé, no tot són xafarderies, perquè en el cas dels instituts, es planteja un problema legal important: si els usuaris d’aquesta pàgina són els mateixos alumnes, estem parlant de menors d’edat, i es poden produir casos d’assetjament, insults, infàmies i calúmnies.

Per evitar l’assetjament virtual, tant a alumnes com a professors, la Generalitat va donar consells als diferents centres, però que són aplicables per tothom, en cas de ser anomenat de forma indesitjada en qualsevol Informer. En primer lloc, cal denunciar la pàgina dins del mateix Facebook, per veure si el servei l’elimina. Si això no es produeix i els atacs són continuats i greus, aleshores cal realitzar una denúncia a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra adjuntant una captura de pantalla com a prova. Els Mossos d’Esquadra han informat que ja han començat a rebre les primeres denúncies per injúries en aquesta pàgina de Facebook i una aplicació per smartphone que funciona d’una forma similar, anomenada Gossip.

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet
Un fenomen que atany als menors de vint anys

Benvinguts a la nova generació: els nadius digitals

By , on 17 de maig de 2009

Ja comença a haver-hi literatura sobre els nadius digitals

Ja comença a haver-hi literatura sobre els nadius digitals. Foto: Joey Mornin (http://www.morninj.com/2008/10/born-digital/)

Han nascut envoltats d’aparells electrònics i estan rebent de ple l’impacte de la nova era interactiva (Web 2.0, TDT, serveis al mòbil,…). No arriben ni a tenir vint anys, i la generació anterior ja no els entén. Són els nadius digitals, aquells nascuts en la darrera dècada del segle passat i que han crescut respirant electrònica. La televisió “de tota la vida” els sembla poc, i no necessiten manuals d’instruccions per saber com funcionen els nous aparells que els cauen a les mans.

La veritat és que el terme “nadius digitals” encara manca d’una definició universal i acceptada per tothom, però el què us he escrit en el paràgraf anterior crec que ho descriu prou bé en termes generals.

Jo, però, encara hi afegiria una cosa més: la seva cultura és global, expressada localment. L’idioma és encara un cert obstacle (malgrat que l’anglès s’ha convertit en la llengua oficial mundial de facto), però les tendències, modes i coneixements, es comencen a assemblar a tot arreu. Vegem si no les pel·lícules: encara recordo quan era petit i anava a l’escola (i d’això ja en fa més d’un parell de dècades), que primer senties que una pel·lícula l’havien estrenada als Estats Units i, al cap d’unes setmanes o fins i tot mesos, l’estrenaven aquí. Igualment passava amb una sèrie de televisió, i a més a més, no tenies gaires possibilitats de saber-ne res.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio