Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘Kindle 2’

Cibersocietat

Compartir llibres digitals de forma legal

By , on 14 de febrer de 2013
Kindle

Una lectora esperant el metro

Els lectors de llibres digitals, els reproductors de MP3, les memòries externes, les tablets, els ordinadors, els smartphones, etc., plantegen un canvi de mentalitat per la indústria cultural mundial. Es canvien els mitjans de distribució dels seus productes i augmenten els riscos de fraus i pirateries. Es poden prendre moltes mesures al respecte, en forma de lleis o mitjançant més tecnologia, com per exemple PlayStation, que s’està plantejant incorporar un dispositiu que rebutgi els videojocs piratejats un cop els detecti. O bé el cas d’Amazon, que ha patentat una forma molt original de compartir arxius.

Consisteix en un servei de préstec de llibres electrònics. El sistema només funciona amb els dispositius Kindle, els lectors de llibres digitals i les tablets de l’empresa. I el seu funcionament és prou senzill: un comprador té un llibre en el seu dispositiu però durant 14 dies desapareix, l’hagi llegit o no, per passar a un altre dispositiu d’un altre usuari. Dues setmanes més tard, el llibre retorna al dispositiu original. Així doncs, és com si es realitzés un préstec, el llibre canvia de mans i passa a un segon usuari, però el primer i original no pot tenir el llibre durant aquells dies, com si fos un de físic. En realitat, són dues còpies digitals del mateix llibre, però es limita l’accés per evitar plagis. No és un servei gratuït, perquè cal pagar pel llibre, tot i que a un preu més reduït que l’original.

Ara per ara, a primera vista, sembla una bona iniciativa per a poder compartir llibres d’una forma legal. Però ja han aparegut les primeres crítiques per part de les editorials demanant que una part dels ingressos per aquests intercanvis vagin dirigits a ells o als creadors dels continguts. I aquesta iniciativa apareix després que es publiquessin unes dades gens favorables pel llibre electrònic. Segons la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE), ha augmentat l’oferta de llibres en format digital, que ja representa el 22% de llibres registrats, però el seu consum ha sigut, majoritàriament, il•legal, amb unes pèrdues que suposen 350 milions d’euros (diners que no s’han guanyat).

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Noticies

Si una màquina em llegeix un llibre, estic infringint algun dret de l’autor?

Associacions nord-americanes pressionen a Amazon.com per funcionalitats de lectura automàtica del Kindle 2
By , on 14 de març de 2009
El Kindle 2

El Kindle 2

La resposta a aquesta pregunta, que pot semblar sorprenent a alguns, tampoc és menys sorprenent: si, per a algunes associacions d’autors i editors dels Estats Units, si compreu un llibre electrònic i la funció de lectura en veu alta del Kindle 2 d’Amazon us el llegeix, li esteu provocant un dany econòmic tant a l’autor com a l’editor.

Tot ve arrel de què el nou lector de llibres electrònics (ebooks) del gegant nord-americà s’ha llençat incloent una funcionalitat que permet que sigui el mateix aparell el què mitjançant una veu sintetitzada, llegeixi en veu alta el contingut d’un llibre. No cal fer-ne una versió gravada “manualment”, llegint el llibre amb uns actors per a gravar-ho i distribuir-ho posteriorment en format d’àudio. L’empipament d’aquest col·lectiu és fàcilment explicable: fins ara, si un client volia la versió parlada en audiobook, havia de gratar-se la butxaca i gastar-se els quartos que costa. A partir d’ara, i si tecnologies com aquesta segueixen avançant i consolidant-se, és possible que puguem començar a prescindir d’això.

Cal indicar que fins fa poc, les tecnologies de sintetització de veu per a la lectura automatitzada de textos no oferien una qualitat mínima per a seguir tot un llibre d’aquesta manera. Això sembla que comença a canviar en paral·lel a les tecnologies que permeten reconèixer la parla i convertir-la en text en un ordinador, el mateix però a l’inrevés.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio