Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘Linux’

Linux, Mòbils
El nou dispositiu de Nokia és quelcom més que un telèfon

Primer contacte amb el Nokia N900

El fabricant finlandès presenta un dur contrincant per als terminals basats en Android
By , on 30 de desembre de 2009
A més de ser una autèntica "bèstia" per dins, el disseny extern ha estat molt ben aconseguit

A més de ser una autèntica "bèstia" per dins, el disseny extern ha estat molt ben aconseguit

Tot i que ja n’havíem parlat amb anterioritat en aquest bloc de la mà del nostre company Javier Villalvilla, recentment he tingut l’oportunitat de tocar i remenar un N900, en la presentació que se’n va fer fa unes setmanes al Citilab de Cornellà dins del marc del Maemo Barcelona Long Weekend.

No esmentaré les novetats tècniques que ja podeu veure en l’article abans esmentat d’en Javi Villalvilla, sinó que us faré cinc cèntims de les sensacions que he tingut en posar-me a remenar amb aquest aparell. Abans, però, advertir-vos que no ens trobem davant d’un altre smartphone, sinó que Nokia ha anat un pas més enllà amb aquest aparell, empetitint un ordinador portàtil fins que aquest ha cabut en el tamany d’un mòbil.

El sistema operatiu que el governa és un Linux, concretament la plataforma Maemo promoguda per Nokia però creada majoritàriament per una comunitat de desenvolupadors independent i que és lliure excepte en aquelles parts que depenen concretament dels dispositius del fabricant finlandès, que són tancades. Si això us genera dubtes sobre la seva obertura, només us haig de dir que a banda de l’N900, un altre fabricant diferent de Nokia ja ha emprat aquesta plataforma en un desenvolupament propi, l’Optima OP5-E.
Continue reading »

Comments (0)
Linux, Professional
Segur i robust, si, però senzill?

Qüestionant-me les capacitats de Linux en el desktop

Enumerem el què li manca al sistema del pingüí per esdevenir una alternativa real a Windows en els desktops
By , on 24 de novembre de 2009
L'etern enfrontament. Entre el bé i el mal? la resposta, us la deixo a vosaltres ;-)

L'etern enfrontament. Entre el bé i el mal? la resposta, us la deixo a vosaltres ;-)

M’agrada Linux i la filosofia que hi ha al darrere, vagi això per endavant. Però també és ben cert que sóc una persona d’un fort esperit crític, i que sé veure les mancances fins i tot d’allò que m’agrada.

Aquest no és un tema nou, de fet ja l’havia tractat amb anterioritat aquí mateix a Informatica.cat, però és que la meva darrera experiència m’empeny a parlar-ne de nou. Potser estic, com tots plegats, molt acostumat al Windows, però m’exaspera veure com certes coses que haurien de ser bàsiques, funcionen d’aquella manera.

I no em refereixo a la seguretat i robustesa del sistema operatiu, que això ja tinc més que comprovat que és molt superior al Windows: puc comptar amb els dits d’una mà quan m’ha fallat un Linux, mentre que amb Windows… bé, diguem que hauria d’usar altres òrgans del cos i encara em quedaria curt (de recompte, no d’òrgans ;-) . Tampoc la facilitat d’ús de l’entorn en sí, de la seva filosofia, ja que tant KDE, com Gnome com altres opcions, donen una aparença i una usabilitat que s’assembla a la de qualsevol altre entorn gràfic modern com poden ser el del mateix Windows o Mac OS X.
Continue reading »

Comments (4)
Cibersocietat, Linux, windows

Microsoft ajudant Linux?

La companyia de Redmond ha alliberat codi font sota la llicència GPLv2
By , on 26 de agost de 2009
linux_vs_windows11

La companyia de Redmond va anunciar recentment i per sorpresa que donaria unes 20.000 línies de codi font en forma de drivers a l’organització que manté el nucli del Linux, codi font que estarà subjecte a la versió 2 de la GPL. Pel cap baix, aquest anunci és sorprenent, però què hi ha exactament al darrere?

L’anunci per si sol ja és una fita històrica. No és el primer cop que Microsoft obre codi font (de fet, és quelcom habitual en contra del que es pugui pensar, ja que contribueix a les comunitats que es formen al voltant de les seves eines de programació), però no ho havia fet mai directament al kernel Linux, el qual forma part del seu més directe rival en el terreny dels servidors i que, a més, busca postular-se també com un contendent directe en el camp dels desktops, malgrat que ara per ara no passa de ser un simple outsider força minoritari.

Concretament, el què ha alliberat Microsoft és el codi font corresponent a uns drivers que ajuden al nucli de Linux a ser més estable si l’executem virtualitzat sobre un Windows Server amb Hyper-V.

Continue reading »

Comments (0)
Linux, Mòbils, Software

Ja podeu provar Android còmodament al vostre ordinador!

Mitjançant un Live CD
By , on 13 de agost de 2009
Live Android executant-se en un Eee PC

Live Android executant-se en un Eee PC

És la sensació dels darrers mesos en telefonia: el sistema operatiu Android. Promogut per Google, dóna cabuda a primeres espases del món de la telefonia mòbil com els fabricants de terminals HTC, Sony Ericsson, Samsung, Motorola o LG, operadores com Telefónica, Vodafone, Telecom Italia, T-Mobile, Spint o NTT DoCoMo, i proveïdors de servei o companyies de programari com eBay, Myriad, Nuance, o Omron, totes elles aplegades sota el paraigua de l’Open Handset Alliance, l’organització que dóna cobertura oficial i independent a aquesta plataforma.

I, com a pol d’atracció, és lògic que l’interès generat es tradueixi en les ganes de voler-lo provar. Però què haurem de fer? comprar un telèfon amb aquest sistema? no cal desembutxacar cap diner ni gastar els punts que ens “regala” la nostra operadora. Fins ara podíem recórrer a l’emulador que Google inclou en l’SDK per programar aplicacions per a aquest sistema, però la seva instal·lació i gestió ens exigeix alguns coneixements més profunds que els d’un simple usuari.

És per això que ha nascut el projecte Live Android, per donar-nos la possibilitat d’executar Android en un PC normal i corrent o dins d’un entorn virtualitzat, sense fer gaires virgueries. Android no deixa de ser Linux, pel què el kernel és fàcilment portable entre arquitectures, i amb ell la resta de components fets a mida tampoc és que siguin excessivament dificultosos de traspassar.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Linux, Software
Serà Android la plataforma que popularitzi realment el sistema operatiu del pingüí?

Google i Linux. Molt soroll per a no res?

By , on 8 de juliol de 2009
Sergey Brin i Larry Page, els dos fundadors de Google

Sergey Brin i Larry Page, els dos fundadors de Google

La companyia del cercador sembla molt compromesa amb el sistema operatiu del pingüí, en el qual ha basat la seva plataforma per a telèfons mòbils Android, la qual s’especula que farà ben aviat el salt al món dels ordinadors, començant pels netbooks i, de fet, ja l’hem pogut veure en alguns models basats en processadors ARM, com un exemplar experimental d’Eee PC d’Asus presentat en el darrer Computex de Taiwan, una de les principals fires d’informàtica i tecnologia del món.

Però la meva pregunta és: és sincera aquesta aposta de Google pel sistema operatiu del pingüí, o bé es tracta tan sols d’una “pose”, una estratègia per guanyar-se el favor del públic i dels partidaris del programari lliure?

Si, és cert que és ben fàcil dir que Google recolza a Linux pel simple fet d’haver-lo usat en la seva plataforma per a telèfons mòbils, però jo ho veig més aviat com una eina per a què la multinacional del cercador aconsegueixi una finalitat -treure-li mercat a Microsoft-, que no pas que ho faci convençuda de la filosofia que es troba darrer de la plataforma del pingüí, ja que del potencial tècnic i de la comunitat no crec que en dubti.

Continue reading »

Comments (0)
Hardware, Linux, Professional

Es multiplica l’oferta de plataformes per a netbooks i MIDs

Android i Ubuntu ja s'estan posicionant en aquest segment
By , on 21 de juny de 2009
Android comença a atacar el segment dels netbooks

Android comença a atacar el segment dels netbooks

Més potència de càlcul, millor qualitat d’imatge, possibilitat de veure vídeo en alta definició, més durada de la bateria i no necessitar un ventilador mecànic com en el cas dels processadors Intel són algunes de les màximes que segueixen les companyies que s’han ficat en el món de la fabricació de microprocessadors per a dispositius tipus netbook o MID.

Aquestes noves classes de maquinari neixen arrel del projecte OLPC, inicialment enfocat als països de l’anomenat tercer món (que l’anomenem així des del punt de vista de superioritat que assumim a l’autoanomenat primer món…) però que ràpidament va despertar l’interès dels consumidors i usuaris d’Europa i els Estats Units per disposar de màquines petites i amb gran autonomia encara que fos sacrificant una part important de la potència.

Amb aquestes premisses com a base, el segment dels netbooks ha avançat espectacularment d’ençà que Asus va presentar el primer Eee PC, i en aquests temps de crisi és el que està permetent sobreviure al sector de la fabricació i venda de maquinari.

Continue reading »

Comments (0)
Linux, Noticies, windows
S'ha descobert des de Catalunya

Microsoft utilitza Linux per allotjar els seus serveis en línia?

By , on 29 de maig de 2009
Linux vs. Windows

Linux vs. Windows

Una curiosa noticia m’ha sobtat de bon matí quan he obert el meu compte de Facebook i he repassat les entrades del meu mural. Resulta que el meu bon amic i company Rafa Martín afirma en el seu bloc que el nou motor de cerca que està preparant Microsoft per competir amb Google s’allotja en servidors GNU/Linux. Si això hagués vingut d’algú altres n’hauria dubtat, però no d’en Rafa, al qui fa anys que conec i se de sobres que a banda d’una magnífica persona és també un excel·lent professional de la informàtica el prestigi del qual ha estat reconegut amb diferents guardons.

Immediatament m’he decidit a fer-li un truc. Sempre sol·lícit, en Rafa m’ha confirmat la troballa, informant-me a més que n’havia estat cercant referències a Internet i no havia trobat res sobre el tema. Preguntat sobre la metodologia emprada per contrastar el descobriment, m’ha explicat que ha usat un servei de Netcraft que permet esbrinar quin sistema operatiu empra un servidor connectat a Internet.

El més sorprenent ha vingut una mica més tard, quan el mateix Rafa ha dirigit aquesta eina cap a Live.com, el cercador actualment en actiu de Microsoft, ja que també ha donat els mateixos resultats. Es troben algunes eines i serveis en línia de la multinacional de Redmond hostatjats en servidors Linux? Podria ben ser i, és més, ja es va donar el cas. Va ser fa força temps i amb els servidors de Hotmail.

Continue reading »

Comments (0)
Linux, Professional, windows
El nou sistema operatiu manté l'estructura de drivers creada amb Vista, buscant així la màxima compatibilitat

Windows 7, una arma veritablement efectiva contra Linux?

By , on 15 de maig de 2009
Windows 7, més qualitat que Vista, però prou per fer front a Linux?

Windows 7, més qualitat que Vista, però prou per fer front a Linux?. Imatge: Guillem Alsina

Microsoft ha posat a l’abast de tots els internautes la primera “Release Candidate” (versió candidata per ser la definitiva) de Windows 7, el què està destinat a ser el successor del fracassat Vista. El seu èxit ha provocat que, fins i tot, algunes (poques) veus s’alcessin per demanar que fos llançat al mercat ja, fins i tot estant en fase beta. Davant la bona acollida que està tenint, jo em pregunto si no ens trobem davant l’arma definitiva per a què Microsoft contraresti la bona fama de Linux.

No és cap novetat que, justificada o injustificadament, el sistema operatiu del pingüí gaudeixi de molt bona premsa entre professionals i usuaris. Els motius són múltiples, tal com el cansament pels problemes de seguretat que es donen a la plataforma Windows, o l’elevat preu que suposa per als consumidors domèstic. El component filosòfic més enllà del tècnic que presenta Linux és també un motiu de preferència per a molts.

Tot i això, el sistema operatiu de Microsoft perd més quota de mercat a mans d’Apple i el seu Mac OS X (un sistema operatiu també propietari i de cost total bastant més car) que no pas de GNU/Linux, i davant d’Apple potser perd unes centèsimes al mes com a molt. Si en el terreny del mercat no sembla que s’hagi de preocupar gaire, o almenys no de moment, en el terreny de la fama de cada sistema si, perquè la consideració pública que hom fa del Windows és bastant nefasta. Windows 7, però, sembla que està rebent un tracte diferent: la majoria de les opinions són bones. Serà aquesta l’arma de Microsoft per guanyar-se els cors dels usuaris?

Continue reading »

Comments (0)
Linux, Noticies, Software
Es basa en GNU/Linux

Tecnologia per arrancar instantàniament el portàtil

By , on 6 de maig de 2009
Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto

Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto. Imatge: Xandros

És el somni de molts usuaris: poder escurçar el temps d’arrancada del seu portàtil fins a què aquest sigui gairebé menyspreable, instantani. Malauradament, això ara per ara és impossible, però ens hi podem acostar: un cop passat el tràmit del reconeixement del maquinari que tots els ordinadors duen a terme, el problema entra en el camp del programari, del sistema operatiu.

Ja en el passat Mobile World Congress de Barcelona que es va celebrar al febrer, vam poder veure una proposta de Phoenix, conegut fabricant de BIOS, que amb la tecnologia Hyperspace, proporciona un sistema operatiu d’arrancada ràpida i amb el qual es poden dur a terme les tasques bàsiques com ara navegar per la web (i, per tant, fer servir aplicacions en línia com les de Google), escoltar música o reproduïr vídeos.

Però la tecnologia de la que parlem avui aquí, i que és competència de l’Hyperspace de Phoenix, és al meu entendre lleugerament superior a aquesta: es tracta de l’anomenat Presto, de Xandros, basat en GNU/Linux i que és més extensible que l’anterior.

Continue reading »

Comments (0)
Linux, windows

Linux està realment preparat per a substituir a Windows?

Una opinió personal sobre un tema candent
By , on 4 de maig de 2009
Linux contras Windows: la batalla està servida

Linux contras Windows: la batalla està servida. Imatge: Guillem Alsina

Ja fa anys que s’afirma que el sistema operatiu del pingüí està realment preparat per substituir al Windows de Microsoft en el escriptoris del ordinadors de qualsevol persona. És això cert en el cas dels usuaris finals domèstics? Aquest és el públic objectiu al qual el sistema operatiu lliure encara no ha pogut seduir en gran mesura, ja que el públic professional si sembla molt més convençut de què el pingüí si que funciona i pot fer-li la competència a les “finestres” del Sr. Gates*. Aquí van unes quantes reflexions personals i intransferibles.

Comencem pel procés d’instal·lació. Sincerament, em sembla que a dia d’avui cap sistema operatiu té un procés d’instal·lació tan trivial que pugui ser considerat menyspreable i dut a terme per qualsevol persona sense entendre-hi un borrall d’informàtica. Perquè fa falta tenir algunes nocions i conceptes com per exemple el de partició, ja que quan se’ns pregunti si volem particionar el nostre disc dur, haurem de saber què és una partició, què significa particionar i què implica que al disc dur ja hi tinguem alguna altra cosa. Per tant, en aquest aspecte trobo que ara per ara Linux és tan senzill com Windows o Mac OS X, el què ja és molt per a la majoria d’usuaris.

Responeu-me amb franquesa: algú de vosaltres ha vist mai un usuari final instal·lant un sistema operatiu, sigui quin sigui aquest? jo no, ni crec que ho vegi. El que vol l’usuari és començar a treballar ja, que l’ordinador faci el que ell vol i com ho vol, i punt. Les altres tasques -entre les que s’hi inclouen la instal·lació del sistema operatiu- les haurà de fer sempre el “matxaca” informàtic.

Continue reading »

Comments (1)
Pàgina 1 de 3123

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio