Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘menjar’

Cibersocietat, Internet

La SOPA que ens afecta a tots

El Congrés nordamericà podria aprovar avui una llei que acabaria amb Internet tal com és ara
By , on 18 de novembre de 2011
Censura

L'aprovació d'aquesta llei suposa una amenaça directa a Internet.

La notícia de la possible aprovació de la SOPA al Congrès dels Estats Units s’ha escampat com pòlvora virtual pel ciberespai, i per una vegada alarma per igual tant usuaris com grans corporacions. No, ni ens hem tornat bojos, ni aquesta sopa duu all, ni brou, ni és en absolut comestible, encara que potser al final ens tocarà menjar-nos-la. Es tracta de la Stop Online Piracy Act i és una amenaça tan directa a la llibertat de la xarxa tal i com la coneixem, que bé podria haver-se anomenat STASI i no canviaria en res la seua darrera finalitat. I llavors, quins són els ingredients d’aquesta sopa? Doncs bàsicament estem parlant d’una llei que pretén combatre la pirateria a Internet a base de carregar-se la pròpia xarxa.

A qui afecta la SOPA?

No és gaire sofisticat, i suposem que per això resulta tot plegat una idea tan esbojarrada. El mètode que proposa aquesta llei per tal de combatre la distribució gratuïta de continguts amb drets d’autoria és senzillament tombar sense miraments tots els llocs web que infringisquen les lleis de propietat intel·lectual. Així de fàcil, així de primari. Però anem per parts.

D’entrada hi ha dos tipus de webs que podrien ser objectius d’aquesta llei absurda. D’una banda els infractors ‘directes’, on s’encabirien tots els webs que directament distribueixen continguts amb copyright sense permís, o bé tots aquells que faciliten les eines per saltar-se els mecanismes de protecció d’aquest tipus de continguts. Per exemple, una pàgina que permeta la descàrrega de franc de música amb drets, o bé una pàgina de hacks i cracks, que serveixen per evitar les proteccions del programari, etc. De l’altra, tots els llocs web que toleren aquest tipus d’infraccions, com ara MegaVideo, MegaUpload, o les pàgines d’enllaços.

Però no acaba aquí la cosa, i ara és quan arriba l’autèntic perill que fa trontollar tot el sistema. Hi ha una tercera categoria que inclou tots aquells proveïdors de serveis que no prenguen mesures davant d’una alta probabilitat d’infracció del copyright. Aquesta high probability, tal i com apareix redactada al text legal, ens indica que no cal cap resolució judicial per tal d’actuar contra un lloc merament sospitós d’allotjar contingut amb drets.

Efectes pràctics

Tot el que estem explicant, en la pràctica, implica que quan un web és sospitós de tenir pirateria, cal avisar totes les empreses que aporten finançament al lloc; poden ser anunciants, proveïdors de servei de pagament (Paypal, Visa, etc.), o qualsevol altre tipus de servei extern. Aquestes empreses disposen llavors d’un termini de cinc dies per tal de suspendre qualsevol mena de relació amb la pàgina afectada. Una cosa semblant al bloqueig comercial de Cuba, per entendre’ns. En la pràctica, això implica un ofegament financer del lloc que capaç de  tombar grans empreses.

I com que serveix la simple sospita, les corporacions haurien d’invertir uns recursos molt considerables per tal de monitoritzar a tothora els continguts que hom penja; una despesa astronòmica per als grans distribuïdors de continguts, però directament inassumible per qualsevol petita o mitjana empresa.

En un supòsit com el que plantegem, una denúncia falsa podria tenir unes conseqüencies devastadores, ja que a més es preveuen també altres mecanismes, com ara el bloqueig del domini sencer, per filtrat DNS, o bé obligar els cercadors a retirar el lloc de les seues recerques. Així, la SOPA podria tancar tots els blogs de WordPress, per posar un exemple, només amb la denúncia que un d’ells infringira la llei de propietat intel·lectual. Una mica hardcore, no creieu?

En definitiva, aquesta és una sopa de molt mal gust. Em ve a la ment un símil bastant il·lustratiu. És com voler combatre un càncer aplicant radioteràpia a diverses zones del cos amb criteris aleatoris. Es parlava fa uns dies de l’intent del Senat nordamericà d’aprovar una llei que atemptava contra la neutralitat de la xarxa. Doncs bé, aquesta nova amenaça converteix l’antiga en un mal menor, en un joc de xiquets. Però no ho oblidem, ni poden posar portes al camp, ni hem de tolerar mai que ho facen.

Via| Genbeta

Més informació| Electronic Frontier FoundationNación RedAmerican Censorship | Aavaz.org

Comments (0)
Mòbils

Siri: com ens pot arreglar la vida (i com no)

L'assistent virtual present al recentment presentat iPhone 4S ha meravellat a mig món, però presenta limitacions en àmbits locals on no troba respostes adequades
By , on 22 de octubre de 2011

Sense cap dubte, la novetat més impressionant de l’iPhone 4S, el recentment presentat smartphone d’Apple, és Siri. Aquesta paraula, que ja ressona a tots els racons de la xarxa, és en realitat un assistent personal que realment entén el que li dius i respon en conseqüència ajudant-te a buscar alguna cosa a través del Internet mòbil. Des de concertar una cita, fixar un recordatori o conèixer el temps que farà demà.

Siri és un autèntic majordom al palmell de les nostres mans, però no pot amb tot

Per descomptat, era de suposar que Siri tindrà les seves limitacions, tot i que de partida es mostra prou intel·ligent com per dir-te el temps tant si li preguntes directament com si formules una pregunta del tipus “Hauré de un portar paraigües avui?”. Siri, respon utilitzant un llenguatge ric, humà. “Sembla que plourà avui”.

Algunes de les coses de les que Siri és capaç inclou crear recordatoris geolocalitzats (“Recordar que cridi a la mare quan arribi a casa”), llegir-te els teus missatges o enviar-ne un de nou (“Digues a la Roser que vaig a arribar tard”), localitzar un lloc i donar-te les instruccions de com arribar-hi (“Quina és la millor pizzeria de per aquí?”), fixar cites (“Reunir-amb en Pere al matí per menjar”) avisant-te si hi ha algun conflicte amb la teva agenda actual, enviar correus electrònics (“Correu a en Carles: Pots enviar les fotos?”), buscar un nom (“Digue’m el número de l’Anna”), fixar alarmes i molt més. Fins i tot pots preguntar-li qui és i què és capaç de fer. Quasi màgic en un primer cop d’ull.
Continue reading »

Comments (0)
Internet
Des d'“Haute Cuisine” fins a les coses més bàsiques

Internet, un gran receptari de cuina

By , on 10 de maig de 2011

No se us fa la boca aigua veient això??? Imatge gentilesa de Receptes.cat

L’altre dia em va sobtar lleugerament que ma mare expliqués que una de les seves amigues busca noves receptes de cuina per Internet. A ella li agrada cuinar, a mi no, però això no treu que fins i tot un servidor (que amb prou feines sé descongelar i escalfar) hagi buscat informació de com fer un plat per Internet (una Amanida Cèsar concretament, tampoc us penseu…). Així que en la meva cerca m’he trobat amb una pàgina molt interessant i en català: Receptes.cat .

Aquesta funciona a mode de xarxa social, on qui vulgui es pot crear el seu bloc per explicar les receptes que fa a casa i, d’aquesta manera, compartir-les amb tothom. Amb lògica, als usuaris no se’ls anomena d’aquesta manera, si no que a la web son ‘xefs’, i s’hi pot apuntar qui vulgui, pel què qualsevol de vosaltres que llegiu aquestes ratlles, si sabeu cuinar i voleu començar a sentar càtedra amb els vostres plats, podeu fer-ho en aquest marc. És, doncs, el contingut generat pels usuaris el que diferencia aquesta pàgina.

L’organització de les receptes, que podem apreciar a la part esquerra de la pàgina, es fa per tipologies del menjar (carns, peixos i mariscs, amanides,…) i per “temporades”, com ara plats per a les festes nadalenques, per a l’estiu, per a Quaresma,… Això ens permet anar a cercar directament la recepta que més s’ajusti a la gana, les ganes o el dia en què estiguem.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat
És un dels jocs icònics de tota la història dels videojocs

Pacman fa 30 anys

Google li va dedicar un dels seus logos especials, en el qual es podia jugar un nivell del joc, i que encara està en línia
By , on 31 de maig de 2010

El doodle de Google, jugable. Imatge cortesia de Google

Ha passat a la història dels videojocs en concret i de la informàtica en general com l’arcade per excel·lència: Pac-man. Sorgit fa trenta anys de les ments pensants de Namco (que posteriorment passà a formar part de Bandai), el seu argument era simple: en un laberint bidimensional, el jugador havia de controlar un personatge de forma esfèrica (el famós Pac-man) el qual anava menjant les boletes repartides al llarg de tot el laberint. Era perseguit per quatre fantasmes, que si l’atrapaven el mataven. Però si en Pac-man podia menjar unes determinades boles més grans abans que els fantasmes l’enxampessin, durant uns segons els papers s’invertien, passant a ser el nostre heroi qui perseguia i podia donar caça als fantasmes, guanyant més punts extra per enxampar-los.

Tot allò que rodeja al Pac-man ha passat a ser patrimoni de tots. En l'exemple, un grafitti d'un dels fantasmes

Les primeres versions foren per a màquines recreatives, una cultura que s’ha perdut força amb l’entrada massiva de les videoconsoles i els ordinadors a totes les llars, però que jo encara recordo en la seva època daurada de jovenet. A partir d’aquí, hi ha hagut un Pac-man en gairebé totes les plataformes informàtiques hagudes i per haver.

Pac-man ha depassat la barrera de la cultura tecnològica més geek per esdevenir icona de tota una generació, la dels anys 80 (dins la qual m’hi compto, ja que el despertar de la meva consciència es va donar en aquells anys) i, fins i tot, en un símbol universal estampat en samarretes, enganxines i mershandising de tota mena tal i com han acabat, entre d’altres, el rostre del Che Guevara o els personatges de la Guerra de les Galàxies (salvant les distàncies entre ells, és clar).
Continue reading »

Comments (0)
Mòbils, Noticies
Per fi Google s'ha atrevit a llançar un telèfon mòbil amb marca pròpia

Nexus One, el Google Phone

Ara cal veure com reaccionaran aquells fabricants que li han donat suport amb Android
By , on 24 de gener de 2010
Així és el terminal de Google, el Nexus One

Així és el terminal de Google, el Nexus One

Quan semblava que el fantasma del Google Phone, el telèfon mòbil propi de la companyia del cercador, s’havia esfumat amb la presentació d’Android, el 2009 es va acabar amb el renaixement d’aquests rumors que han acabat cristal·litzant en el Nexus One, un terminal fabricat per la taiwanesa HTC però que es vendrà amb marca Google.

La jugada a la què han apostat els nois de Mountain View es arriscada; no debades s’afirmava (i encara es diu) que el moviment faria “emprenyar” als fabricants que fins ara havien apostat per Android en els seus telèfons. Companyies com Sony Ericsson, Motorola o Acer han anat caient una rere l’altra sota l’influx de la plataforma basada en GNU/Linux de la companyia del cercador, ja que els ha permès de substituir un Symbian ara en poder de Nokia. I és lògic que, per moltes garanties que la finlandesa pugui donar, hom no confii la governabilitat dels seus smartphones a un programari desenvolupat essencialment per una rival directa.

Molta tinta (electrònica sobretot) s’ha vessat sobre el tema. Jo crec, però, que si Google llança un telèfon no ho fa perquè si; aquí podria fer referència a les dites populars sobre no fer-se les necessitats allà on hi tenim el menjar, però simplement m’acontentaré amb comentar que una empresa d’aquest calibre no fa res d’aquesta envergadura sense fer estudis de mercat i parlar amb els seus actuals partners. De ben segur que Google deu haver donat alguna solució o satisfacció a totes aquestes empreses fabricants.

També hi ha una gran varietat de petits fabricants que empren Android per als seus desenvolupaments, però la quota de mercat d’aquests és insignificant si la comparem amb les grans companyies fabricants, la seva influència mínima i la seva inquietud davant d’aquests fets inexistent.
Continue reading »

Comments (0)
Noticies, Software, windows
Arribarà per triomfar a la campaña nadalenca

Windows 7 ja té data de sortida al mercat: el 22 d’octubre

By , on 9 de juny de 2009
Un escriptori del Windows 7

Un escriptori del Windows 7

Tret de retards d’última hora (poc probables), Microsoft ja ha posat data de llançament a la propera versió de Windows, la tant desitjada 7 que prendrà el relleu del denostat Vista. I, de fet, en serà una evolució que poleix els defectes que la gent ha trobat a aquest.

I dic que li han trobat perquè, tot i reconèixer que a mi tampoc m’agrada, si que hi ha coses per les quals s’ha atacat gratuïtament a Microsoft. Una d’elles és el model de drivers, que ha canviat entre XP i Vista. De fet, un dia o altre havia d’evolucionar, i mantenir la compatibilitat cap enrere no es pot fer eternament perquè suposa un fort llast. Bé és cert que hi havia maneres i maneres de fer-ho, i que Microsoft potser no ha optat per la millor, però tampoc crec que hagi estat la pitjor.

En qüestió de rendiment, jo particularment m’he trobat amb un Vista molt lent que sempre que he pogut he evitat en favor de l’XP, però també és cert que no m’he molestat en optimitzar-lo. Tinc un company, molt “windowsero” ell (des d’aquí una forta abraçada Jordi), que m’explicava l’altre dia que desactivant una sèrie d’opcions del Vista, aquest fluïa tant ràpid com un XP en una màquina amb pocs recursos de maquinari. Potser si, però reconec que m’ha fet mandra investigar-ho, i que podent instal·lat un XP que va més ràpid des del primer moment sense haver de tocar gaires coses, qui opta per remenar un Vista…

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet

El disputat retorn de la inversió per al posicionament social

Tot sovint necessari, molts cops ineludible, però davant del qual molts estan cecs en no veure-li el benefici
By , on 27 de maig de 2009
Quin és el retorn de la meva activitat social a Internet?

Quin és el retorn de la meva activitat social a Internet?

Quan fem una publicitat “tradicional” en un mitjà dels “de tota la vida” com són un diari, ràdio o televisió, tenim més o menys clar la forma en com ens retorna aquesta inversió (el què els angloparlants anomenen el ROI, Return Of Investmen). Hi ha diverses tècniques per controlar-ho, tot i que el marge d’incertesa és bastant gran.

A Internet, el control de la publicitat pot ser un xic més estricte, ja que per exemple podem comptar les vegades que s’ha vist el nostre banner, les vegades que s’ha clicat, i a partir de les IP’s obtenir tota una sèrie de dades estadístiques (com el país i fins i tot la ciutat des d’on s’ha consultat), saber l’hora a la qual ens han fet un clic,… però què passa amb els anomenats “mitjans socials”, aquells propis de la Web 2.0 com els blocs i els marcadors socials? Simplement que no en podem conèixer el retorn.

No poques empreses han començat aquests darrers temps a endinsar-se en el món de la publicació en blocs. Les grans multinacionals -i les tecnològiques, per descomptat- han pujat ben convençudes al carro, desplegant en alguns casos una varietat de blocs realment impressionant. Fins i tot han facilitat les eines als seus treballadors per a què en creïn i hi exposin les seves experiències, projectes i idees. Tot plegat perquè en ser una forma de publicar que els permet acostar-se molt més als lectors, als usuaris i potencials clients, facilita molt més el feedback mutu, l’intercanvi d’opinions en un entorn informal. En definitiva, fa més propera l’empresa a l’internauta.

Continue reading »

Comments (0)
Noticies, Software

Barcelona acull la seva primera conferència internacional sobre PHP

By , on 25 de setembre de 2008
El logotip de la conferencia de Barcelona

Aquest proper dissabte 27 de setembre els programadors en PHP de tot el món tenen una cita ineludible a Barcelona. La ciutat comtal acollirà la primera conferència internacional d’aquest llenguatge de programació, que es durà a terme en el Citilab de Cornellà.

En total, s’espera l’assistència de fins a 400 persones que podran trobar al llarg del dia una sèrie de xerrades i conferències que tractaran temes com per exemple depuració d’aplicacions web amb XDebug, distribució de programari amb PEAR, com usar SQLite3 com a base de dades, tècniques de desenvolupament àgil d’aplicacions, o com optimitzar sites amb molt trànsit entre d’altres temàtiques.

El llenguatge PHP va fer la seva aparició en escena cap a mitjans/finals de la dècada dels noranta, i poc després va encetar el seu camí per a convertir-se en un dels preferits per als desenvolupadors de solucions web. De fet, actualment, el podem considerar com el rei dels llenguatges per a solucions web, i a donat la seva primera inicial al nom LAMP, que denota el conjunt Linux, Apache, MySQL i PHP com el programari que ha de muntar un servidor web*.

Continue reading »

Comments (0)
Modding, Noticies

Olot ja escalfa motors per a una nova edició de la party Volcànica.cat

By , on 28 de agost de 2008

El cartell de la present edicio de la Volcanica.catCom cada any per setembre i coincidint en el mes en que la capital de La Garrotxa celebra la seva festa grossa (les Festes del Tura), ja s’anuncia una nova edició de la Volcànica.cat, la tercera consecutiva enguany que consolida la cita i en fa una de les de referència en el sector.

De fet, ja en podrem veure un avançament a les mateixes Festes del Tura, on l’organització hi estarà present portant amb ella el Dance Dance Revolution (DDR), un aparell que per a qui no el conegui, consisteix en una màquina de ballar que al só d’una música electrònica ens posa en una pantalla un croquis dels passos que hem de fer, i els controla mitjançant una estoreta sensible que posarem al terra i sobre la qual executarem els moviments.

Jo que l’he provat (a la primera edició de la Volcànica, val a dir), us puc dir que és una experiència ben divertida… si perdeu la vergonya de provar-lo en públic, és clar, cosa que a mi no m’ha passat encara :-(

Continue reading »

Comments (0)
Noticies

Dos estudis revelen com fer bé un lloc web

By , on 10 de juny de 2008

Construir un lloc web per a què els internautes el visitin massivament és el somni de qualsevol programador i/o dissenyador. Un somni que tot sovint (massa cops) es transforma en un malson: posicionament que no rutlla, continguts que són d’altíssima qualitat però que no agraden… què és el que està fallant? dos estudis realitzats en paral·lel recentment poden tenir-ne la clau. I segurament, aquesta no agradarà a tothom…

Jacob Nielsen, el gurú de l\'usabilitat, en un ambient informalUn dels estudis correspon a Jacob Nielsen, prestigiós consultor especialitzat en usabilitat i guru d’aquests temes en els entorns informàtics que havia desenvolupat part de la seva carrera professional a Sun Microsystems. L’altre estudi correspon a la Universitat de Park (Pennsylvania, Estats Units), i ambdós toquen el mateix tema: què prefereixen els internautes a l’hora de navegar?

I la resposta a aquesta pregunta deixarà bocabadat a més d’un: resulta que després de pensar que amb la Web 2.0 els internautes volien interactivitat al màxim, doncs resulta que no, que massa interactivitat els molesta, però un xic els agrada. Aquesta és potser la principal conclusió de l’estudi de cara a ser aprofitada per aquells que es dediquen professionalment al sector. La principal, però no la única.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio