Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘partició primària oculta’

Noticies

El ICS crea una aplicació per a metges

L’eina permet evitar receptar medicaments adversos per al pacient
By , on 18 de febrer de 2014

L’Institut Català de la Salut (ICS) ha creat un mòdul informàtic que permet als metges de família, els pediatres i als infermers registrar les sospites d’al•lèrgies i altres reaccions adverses a medicaments que detectin en els seus pacients. La nova aplicació informàtica obre la porta disposar d’una comunicació a temps real i en xarxa entre els responsables de l’atenció primària dels malalts, evitant confusions i reaccions adverses dels pacients.

La nova aplicació ha entrat en funcionament recentment en l’Estació clínica d’atenció primària per a tots els centres del ICS que presten aquest servei, així com en altres entitats que proporcionen el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya. D’aquesta forma, el personal sanitari pot estar al corrent de la situació no diagnosticada d’un pacient sobre una possible al•lèrgia o reacció adversa a un medicament mitjançant una alerta automàtica.

L’eina ha estat construïda sobre catàlegs de farmàcia normalitzats i permet veure als metges, pediatres e infermers un avís quan un pacient acudeix a un professional diferent. El personal sanitari rebrà una alerta quan ell mateix o un altre professional de la medicina estigui prescrivint a un pacient un medicament de la base de dades que ha estat identificat com a advers per a aquell pacient en concret.
Continue reading »

Comments (0)
Professional

‘Neomed’, el millor mitjà de comunicació dels metges

Un punt de trobada de metges i doctors on demanar i resoldre dubtes
By , on 19 de juliol de 2013

Neomed

Sembla ser que l’especialització és el camí que estan prenent les xarxes socials. Fins ara, tant Facebook com Twitter servien com a mitjans de comunicació per molts usuaris, com una forma d’estar connectats amb els seus usuaris. Però són xarxes més aviat generalistes, on s’hi pot compartir tot tipus de continguts per a tots els usuaris de forma general. Però és obvi que calen plataformes per tal de poder definir diferents sectors professionals o interessos. Com a exemples, podem dir que hi ha Linkedin, com a plataforma laboral, Instagram per compartir fotografies o Couple, per tal que les parelles sentimentals es puguin comunicar amb més facilitat i privacitat.

Continue reading »

Comentaris tancats a ‘Neomed’, el millor mitjà de comunicació dels metges
Seguretat, Software, windows

La cara oculta del núvol

El nou Windows 8 introduirà la tecnologia en núvol però, són tot avantatges?
By , on 8 de novembre de 2011

Caminem cap a la implantació de gran abast d’una tecnologia que marcarà un canvi d’era informàtica. Així doncs, amb l’expansió dels sistemes cloud, o al núvol, i la seua creixent acceptació per part del gran públic -sobretot gràcies a aparells com els telèfons itel·ligents, que ja integren molts serveis en núvol- hem assentat les bases pel proper pas que ja truca a la porta: la integració cloud de tot el nostre entorn d’usuari. Això comportaria convertir el nostre ‘ordinador físic’, en un simple terminal, ja que nostre ‘ordinador real’, és a dir, l’escriptori amb les nostres dades, aplicacions, etc. estaria d’ara endavant a un servidor en núvol, i així hi podrem accedir onsevulga que estiguem, amb només introduir usuari i contrassenya.

Wincloud

Aquesta és l’aposta forta de Microsoft per al que serà el Windows 8, encara en fase de desenvolupament. El gegant de les finestres ha anunciat que amb el nou sistema serà possible per primera vegada desar part de l’escriptori al núvol per poder accedir-hi tant des d’ordinadors c0m des de tauletes digitals amb aquest sistema. D’entrada els advantatges visibles d’aquesta tecnologia són força evidents i la idea d’un grau de mobilitat fins ara poc imaginable suggereix un canvi fins i tot en el maquinari. Així, si aquesta tecnologia acabara implantada a bastament, produïria una transició cap a aparells que no requerisquen disc durs, i per tant cada vegada més lleugers i portàtils, però també més potents, amb la comoditat que això comporta.

Tot això fa molt bona planta, però on hi ha el truc? Doncs precisament en la mateixa naturalesa del concepte. Pujar tota la nostra informació al núvol significa confiar a les cegues la nostra informació confidencial a les empreses que presten el servei, Microsoft en el cas que ens ocupa. La companyia remarca en tot moment que aquest servei té diversos nivells de personalització de la pujada (podem triar què pugem i què no) i que en qualsevol cas es tracta d’un servei opcional, però aquells pioners que s’hi atrevisquen s’exposen a la principal amenaça que planeja sobre aquesta nova tendència; els atacs de hackers o bé els virus.
Continue reading »

Comments (0)
Seguretat

Com ocultar missatges dins d’arxius amb “esteganografia”

Aquesta tècnica informàtica permet camuflar documents dins d'un objecte contenidor que aparentment pot passar desapercebut
By , on 28 de maig de 2011

L’esteganografia és aquella tècnica que permet lliurar missatges camuflats dins d’un objecte (contenidor), de manera que no es detecti la seva presència i passin desapercebuts. Com podeu imaginar, doncs, es tracta d’una disciplina que es coneix des de temps immemorials, tenint els primers referents en l’antiga Grècia. En multitud d’ocasions històriques i mitjançant diversos procediments ha tingut un paper crucial, desconeixent-ne nosaltres molts cops la seva influència: des dels missatges xifrats que podrien haver canviat el rumb de la Segona Guerra Mundial fins a jocs de poker decidits amb cartes que camuflaven molta més informació que el valor del seu pal i número. També un microfilm sencer podia ser amagat en el punt superior d’una “i”, privant del seu coneixement a tot enemic potencial.

Exemple de com molts usuaris utilitzen els bancs d'imatge per camuflar els seus arxius a la Web 2.0

El terme “esteganografia” prové de la unió de dues paraules gregues: steganos, (ocult) i graphos (escriptura) i podriem dir que amb l’aparició dels ordinadors es va obrir una nova etapa en la que la tècnica ha evolucionat moltíssim. Actualment és possible ocultar un text dins de fitxers d’imatge, àudio i vídeo. Alguns programes permeten fins i tot amagar, entre altres tipus d’arxius, fitxers PDF.

L’avantatge d’utilitzar una computadora per a aquests propòsits és que no només podem incloure un missatge, també podem xifrar el seu contingut de forma senzilla. Amb això aconseguim dos mecanismes de seguretat. D’una banda ocultem l’existència del missatge i de l’altra, en cas de ser descoberts, el xifrat complicarà la seva lectura en funció de l’algoritme emprat i la complexitat de la clau utilitzada. L’esteganografia es mostra, doncs, com un mètode raonablement segur per intercanviar informació a la xarxa.

Steghide es un dels diversos porgrames (lliures o de pagament) disponibles a la xarxa per dur a terme procesos esteganogràfics. Destaca per ser una eina realment senzilla, que a més funciona des de la consola a Windows i GNU / Linux, i és un projecte de codi obert.

Si volguèssim ocultar per exemple un manual complet de Texas Holdem en una imatge digital qualsevol veuriem com l’arxiu d’aquesta augmenta de mida sensiblement, en cas que el contingut a amagar sigui molt extens. Tanmateix, els algorismes de xifrat que utilitza aquest programa garantitzen que l’arxiu final no creixi massa respecte l’original, per tal que allò que volguem ocultar sigui el més imperceptible possible. La esteganografia oculta el missatge en els bits menys significatius.

Una altra de les raons per triar Steghide és la seva portabilitat, ja que ocupa molt poc (uns 3 MB descomprimit), es pot transportar doncs en un dispositiu USB i no requereix instal lació. Després de la seva descàrrega, extraiem en una carpeta el contingut i a partir d’aquí treballarem des de la consola. Com és lògic, per poder extreure el missatge xifrat de l’arxiu en qüestió haurem de recòrrer també a Steghide o l’aplicació esteganogràfica que decidim utilitzar. Steghide a més suporta un nombre raonable de formats contenidors: JPEG, BMP, WAV i AU. No suporta, però, fitxers de vídeo. Encara que si busquem a la xarxa, trobarem programari dedicat per a aquest propòsit.

Associada amb xifrat de missatges, l’esteganografia pot ser útil per emmagatzemar dades en el núvol (per exemple, pujant imatges a Flickr que continguin incrustats de forma invisible altres arxius que ens ouguin interessar) que vulguem tenir disponibles des de qualsevol lloc, simplement tria una bona contrasenya i serà difícil que ningú accedeixi al que vols amagar. Això sí, haurem de comprovar abans que en el procés de pujada o baixada la imatge no quedi alterada.

Comments (0)
Cibersocietat, Noticies
El Bosc de Tosca de Les Preses repeteix com a escenari

Volcànica 2010: una cita ineludible

Un any més, videojocs i xerrades seran les estrelles de la trobada
By , on 8 de juliol de 2010

Una instantània de la Volcànica.cat de l'any passat

Ja heu decidit què fareu el cap de setmana del 16 al 18 de juliol? No? Doncs potser fóra bo que us anéssiu plantejant un viatget a La Garrotxa, i més concretament a Les Preses, ja que al Bosc de Tosca s’hi celebra un any més una nova edició de la Volcanica.cat, un dels aplecs informàtics consolidats del nostre país.

Enguany en serà la cinquena edició, i com és habitual esdevindrà un punt de trobada tant per a profans com per a experts en la matèria, per bescanviar opinions, adquirir coneixements, divertir-se i socialitzar; un conjunt d’activitats prou divers permetrà que qui s’acosti pel local social del Bosc de Tosca, independentment del seu nivell de coneixements s’hi trobi a gust:

  • Per als més “ludòpates”: Counter-Strike Source, Call of Duty IV “Modern Warfare”, Rockband, i Age of Empires II són els videojocs que donaran lloc als tornejos oficials.
  • Per descansar una mica de l’ordinador: (si és que algú ho vol fer ;-) també hi haurà activitats que no exigiran tenir un teclat, ratolí i pantalla al davant, com són un concurs de Geocaching (“cerca del tresor”, per a entendre’ns), tir amb arc, i lluita d’espases medievals. Menció a part mereix el III Open Internacional de Ratanca; aquesta competició és semblant al llançament de martell que es disputa als Jocs Olímpics, però substituïnt el martell per un ratolí d’ordinador (si, no ho heu llegit malament, un mouse). Com en l’esport amb què l’he comparat, qui arriba més lluny, guanya. Per a quan podrem veure la Ratanca olímpica?
  • Per a les empreses: les xerrades són obertes a tothom (i gratuïtes!), però és on segurament hi haurà el que més interessi a les empreses. Entre aquestes hi comptem una sobre seguretat i privacitat a Internet i les xarxes socials a càrrec del CESICAT, una altra sobre programació divertida amb Scratch (picocat i programació scratch per a primària i secundària), ús de Facebook per a empreses o Metavers a Second Life. En aquesta darrera ens hi parlaran de Culdesac Island, un projecte que forma part del laboratori cultural Ciutats 3.0 .
  • Per als més entesos/atrevits: el concurs hack-it us durà al món dels hackers, ja que a través de diferents proves haureu de vulnerar les mesures de seguretat basades en les noves tecnologies per aconseguir les pistes i arribar al final del camí abans que la resta de participants. Seràs tu un dels escollits?

Amb aquells de vosaltres que estigueu llegint aquestes ratlles i ja us hàgiu decidit a anar-hi, dir-vos que ens hi veurem si hi aneu el dissabte dia 17 al matí, car jo hi faig dues de les xerrades d’aquell dia a partir de les 11, quarts de 12: sistemes operatius alternatius i identitat digital. La primera és la mateixa que acostumo a donar cada any, posada al dia, naturalment, mentre que la segona la vaig estrenar a les passades Jornades Tecnològiques de Vallfogona del Ripollès. Si hi aneu, doncs, passeu-vos per la zona de xerrades ni que sigui a saludar ;-)

Comments (0)
Linux, Noticies, Software
Es basa en GNU/Linux

Tecnologia per arrancar instantàniament el portàtil

By , on 6 de maig de 2009
Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto

Algunes aplicacions executant-se sobre l'entorn que ens proporciona Presto. Imatge: Xandros

És el somni de molts usuaris: poder escurçar el temps d’arrancada del seu portàtil fins a què aquest sigui gairebé menyspreable, instantani. Malauradament, això ara per ara és impossible, però ens hi podem acostar: un cop passat el tràmit del reconeixement del maquinari que tots els ordinadors duen a terme, el problema entra en el camp del programari, del sistema operatiu.

Ja en el passat Mobile World Congress de Barcelona que es va celebrar al febrer, vam poder veure una proposta de Phoenix, conegut fabricant de BIOS, que amb la tecnologia Hyperspace, proporciona un sistema operatiu d’arrancada ràpida i amb el qual es poden dur a terme les tasques bàsiques com ara navegar per la web (i, per tant, fer servir aplicacions en línia com les de Google), escoltar música o reproduïr vídeos.

Però la tecnologia de la que parlem avui aquí, i que és competència de l’Hyperspace de Phoenix, és al meu entendre lleugerament superior a aquesta: es tracta de l’anomenat Presto, de Xandros, basat en GNU/Linux i que és més extensible que l’anterior.

Continue reading »

Comments (0)
Linux, windows

Linux està realment preparat per a substituir a Windows?

Una opinió personal sobre un tema candent
By , on 4 de maig de 2009
Linux contras Windows: la batalla està servida

Linux contras Windows: la batalla està servida. Imatge: Guillem Alsina

Ja fa anys que s’afirma que el sistema operatiu del pingüí està realment preparat per substituir al Windows de Microsoft en el escriptoris del ordinadors de qualsevol persona. És això cert en el cas dels usuaris finals domèstics? Aquest és el públic objectiu al qual el sistema operatiu lliure encara no ha pogut seduir en gran mesura, ja que el públic professional si sembla molt més convençut de què el pingüí si que funciona i pot fer-li la competència a les “finestres” del Sr. Gates*. Aquí van unes quantes reflexions personals i intransferibles.

Comencem pel procés d’instal·lació. Sincerament, em sembla que a dia d’avui cap sistema operatiu té un procés d’instal·lació tan trivial que pugui ser considerat menyspreable i dut a terme per qualsevol persona sense entendre-hi un borrall d’informàtica. Perquè fa falta tenir algunes nocions i conceptes com per exemple el de partició, ja que quan se’ns pregunti si volem particionar el nostre disc dur, haurem de saber què és una partició, què significa particionar i què implica que al disc dur ja hi tinguem alguna altra cosa. Per tant, en aquest aspecte trobo que ara per ara Linux és tan senzill com Windows o Mac OS X, el què ja és molt per a la majoria d’usuaris.

Responeu-me amb franquesa: algú de vosaltres ha vist mai un usuari final instal·lant un sistema operatiu, sigui quin sigui aquest? jo no, ni crec que ho vegi. El que vol l’usuari és començar a treballar ja, que l’ordinador faci el que ell vol i com ho vol, i punt. Les altres tasques -entre les que s’hi inclouen la instal·lació del sistema operatiu- les haurà de fer sempre el “matxaca” informàtic.

Continue reading »

Comments (1)

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio