Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘practiques’

Noticies

Nova web, noves feines

Amb els nous serveis i plataformes d'Internet estan sorgint noves oportunitats laborals
By , on 27 de setembre de 2011

Internet està revolucionant els models de negoci de gran quantitat de sectors i empreses. Noves pràctiques laborals, que requereixen nous perfils professionals. L’univers digital es recolza en dos pilars: l’arquitectura dels continguts (tot el relacionat amb la programació) i la transmissió dels mateixos (tot el relacionat amb la comunicació). Tots dos, regits per l’accés a Internet cada cop més universal, necessiten créixer i enfortir-molt més, i això es tradueix en oportunitats de treball i fins i tot en el sorgiment de perfils la demanda és molt superior a l’oferta.

Les noves formes i usos d'Internet requereixen de noves feines

Això sí, el primer pas és la formació: treballs que no existien requereixen estudis nous. La informàtica necessita incorporar nous llenguatges de programació, el màrqueting s’ha de regir per les normes que dicta la Xarxa i utilitzar les eines que aquesta li ofereix, sense deixar de banda l’auge de l’Internet mòbil.

L’últim perfil laboral estrella, un dels més demandats, és el de programador en open source o codi obert (que permet utilitzar estructures de programes previs per desenvolupar-hi noves aplicacions informàtiques a mida). Tuenti, la xarxa social en què els usuaris passen més hores a Espanya, és una de les empreses que necessita amb urgència aquest tipus de professionals, entre d’altres. La seva plantilla s’ha doblat en l’últim any (ara ronda els 230 empleats) i d’aquí a finals de 2011 o principis de 2012 vol contractar a 50 treballadors qualificats més. El problema per a ells és que no és fàcil trobar bons especialistes. “Les universitats solen ensenyar llenguatges de programació molt tradicionals i seria positiu incorporar assignatures sobre les grans arquitectures de codi obert, que han fet un salt enorme en els últims cinc anys”, afirma el director de recursos humans de Tuenti, Daniel McCord. “A Espanya hi ha molt bons programadors, però sovint han adquirit coneixements extra de forma autodidacta”, afegeix, assenyalant que grans companyies com Google o Facebook se’ls rifen. Tuenti també busca caps de producte i dissenyadors web (un dels perfils en què és més difícil trobar als millors, diu McCord).
Continue reading »

Comments (0)
Internet

Tot el que ens ofereix Amazon.es

Arriba a Espanya amb un stock per ampliar i amb preus competitius
By , on 14 de setembre de 2011

Avui s’ha posat en marxa oficialment Amazon.es, l’entrada del projecte a Espanya amb l’inauguració del nou domini. La botiga online per excel·lència de l’actualitat arriba al mercat espanyol amb les prestacions que l’han convertit en líder mundial en la venda a la xarxa.

Amazon.es

La varietat de productes d’Amazon.es amb contingut en castellà compta amb els habituals com llibres, pel·lícules, sèries, gadgets de consum, informàtica, videojocs, joguines, electrodomèstics petits, rellotges… No podem comprar encara a través d’Amazon.es el l’ereader Kindle, doncs la plataforma ens envia al domini nord-americà si volem comprar el seu producte més venut. Entre tots els serveis del nou domini cal destacar Amazon Prime, un servei segons el qual els usuaris habituals poden rebre enviaments de forma garantitzada en menys de tres dies i de manera il·limitada a un preu de 14.95€ l’any, certament interessant per a aquells que habitualment compren per internet. Els preus habituals d’enviament van dels 3 als 9 euros, per la qual cosa amb poques compres a l’any ja va la pena contractar Amazon Prime. Els preus del portal són realment competitius i comptarà com a partner en la missatgeria a MRW, un altre referent.

Caldrà veure quina és la reacció dins el mercat de l’e-commerce espanyol davant l’entrada d’Amazon, que podria reduir el gran èxit d’altres espais de venda online que ja funcionen a Espanya. Les pràctiques més desenvolupades del comerç electrònic a Estats Units arriben ara per implantar-se al territori espanyol, el sisè país europeu on entra l’imperi de la venda online.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat

VIDA, el Concurs Internacional d’Art i Vida Artifical

Fundació Telefónica convoca des de 1999 aquest certamen com a compromís amb la innovació tecnológica vinculada a l'art
By , on 15 de juliol de 2011

VIDA es la competició internacional que des de 1999 es dedica a reconèixer els projectes d’art i vida artificial i que organitza la Fundació Telefónica, dins el seu compromís amb la innovació tecnològica vinculada a l’art. Aquest és l’eix central de les seves activitats, i demostra el seu interès especial a donar suport a fòrums al voltant de l’art, la ciència i la tecnologia.

Vida 13/02 Concurs Internacional Art i Vida Artificial

Els formats híbrids de les propostes artístiques remeses recentment a VIDA i la transformació de la disciplina de Vida Artificial en si han portat els seus organitzadors a plantejar nous temes, com la importància creixent de la simulació tant en la vida quotidiana com en les ciències de la vida. No és casualitat doncs, que aquest tipus de tècnica s’estigui instaurant en diferents àmbits, que van des dels smartphones fins als nous conceptes de la Internet mòbil.

El certamen VIDA ha anat ampliant el seu abast en mantenir un interès pels projectes de vida artificial alhora que s’expandia, buscant projectes artístics vinculats a qualsevol procés vital dinàmic que s’hagi vist afectat per la simulació. Així, durant els últims dotze anys ha vingut premiant projectes artístics desenvolupats amb mitjans tecnològics que ofereixen plantejaments innovadors a la recerca de la vida artificial.

Enguany es convoca als artistes interessats a participar a VIDA 13/02, el Concurs Internacional Art i Vida Artificial, mitjançant projectes que es basin en sistemes que emulen, imiten o especulen sobre la noció de vida a través de les investigacions i les tecnologies actuals. Aquests sistemes poden presentar atributs d’agència i autonomia, que mostren un comportament propi, que siguin dinàmics, reaccionin al seu entorn i evolucionin, i que qüestionin les fronteres entre el viu i el que no viu, entre la vida sintètica i la vida orgànica.

En l’última dècada VIDA ha reunit en un mateix espai formal projectes interdisciplinaris que responen als nous desenvolupaments en Vida Artificial. Per mitjà d’estratègies formals que desafien els límits entre les pràctiques existents, aquests projectes ofereixen noves maneres de pensar sobre allò que entenem per vida.

Per posar-nos en antecedents, cal saber que el terme “vida artificial” va aparèixer el 1987 durant l’històric simposi Artificial Life I celebrat al laboratori “Los Álamos” de Nou Mèxic i dirigit pel científic Christopher Langton. La vida artificial es va convertir en una nova disciplina científica que utilitzaba mitjans informàtics per crear simulacions de vida i sistemes vius. Basant-se en aquesta investigació, els projectes d’art i vida artificial tenen diversos atributs: es defineixen sobretot perquè mostren comportaments dinàmics i evolutius, reaccionen al seu entorn i incorporen elements naturals i artificials al seu aspecte. Els projectes d’art i vida artificial reflecteixen propietats clau d’aquesta disciplina que comparteixen sistemes vius i inerts, incloses les capacitats de replicar-se, acoblar-se i organitzar-se per si sols. Algunes de les idees altament especulatives que es van debatre en els orígens d’aquest camp han madurat fins al punt que s’estan creant noves conferències i revistes científiques dedicades a elles: la síntesi de cèl lules artificials, la simulació de xarxes biològiques massives, l’explotació de substrats biològics per al càlcul i el control i el desplegament de l’enginyeria d’inspiració biològica constitueixen avui en dia pràctiques d’avantguarda. Un accés a Internet cada cop més majoritari i avançat també han col·laborat a ampliar els límits d’aquesta imaginació científica sense precedents.

Els resultats obtinguts en àrees de recerca que sintetitzen mètodes informàtics amb ciències de la vida i sistemes vius, tal com s’han descrit prèviament, estan cada vegada més presents en les experiències quotidianes: els aliments que consumim, les mascotes que tenim cura, els entorns que ocupem, els espais virtuals en què ens trobem, les medicines que prenem o els materials emprats per construir els ordinadors amb els quals treballem es troben subjectes a una concepció volàtil del que constitueix el nostre espai vital. A més, cada vegada vivim més en un món de dades en què les visualitzacions dinàmiques s’entrellacen el real i el virtual, i s’entrecreuen els cossos, entorns i xarxes. En els projectes que demana VIDA, la relació dels artistes amb aquests temes i la seva elecció de mitjans es planteja de manera molt oberta: l’enfocament pot ser informàtic, físic, social, metafòric, o qualsevol combinació entre ells. Els projectes han d’estar ben resolts des del punt de vista artístic i haver-se completat amb el nivell de sofisticació tecnològica adequat. VIDA accepta propostes que potenciïn o desafiïn discursos i models artístics, trops i sistemes formals, i que tinguin rellevància estètica i social.

Amb els anys VIDA ha gaudit de l’honor d’atreure artistes que exploren els límits de la vida, del que és i de la direcció que està prenent. La present convocatòria torna a confirmar que els artistes s’estan situant en l’avantguarda de la creativitat i la innovació per com experimenten amb els nous mitjans, els seus enfocaments i retòrica.

Com en anys anteriors, en aquesta edició es convoquen dues modalitats en les quals es podrà concursar:

– PROJECTES FINALITZATS: En aquesta modalitat, Vida 13/02 premia projectes artístics de vida artificial desenvolupats amb posterioritat a 2009. Es destinarà un total de 40.000 euros per als tres projectes seleccionats pel jurat: Primer Premi: 18.000 euros, Segon Premi: 14.000 euros, Tercer Premi: 8.000 euros. A més s’atorgaran set mencions d’honor a projectes seleccionats pel jurat entre els finalistes.

– INCENTIUS A LA PRODUCCIÓ: En aquesta modalitat, Vida 13/02 ajuda a finançar projectes artístics de vida artificial que encara no han estat realitzats. Es destina a creadors que tinguin la nacionalitat o resideixin en qualsevol dels països que comprenguin Iberoamèrica, Espanya i Portugal. Aquesta modalitat té una dotació total de 40.000 euros, que es distribuirà entre els projectes seleccionats.

El termini de lliurament de projectes és del 11 d’abril al 27 de juliol de 2011, i el de presentació de projectes finalitzarà el dia 27 de juliol de 2011.

Comments (0)
Mòbils

El 40% dels mòbils espanyols són Smartphones

Cada cop és més normal l'ús d 'internet el mòbil
By , on 6 de juny de 2011

Poc a poc i malgrat la crisi, el mercat de la telefonia mòbil continua avançant amb la seva intenció d’implantar els Smartphones a pràcticament tota la població. La gran quantitat de nous terminals, encapçalats per l’iPhone 4 o pels models d’HTC, entre d’altres, juntament amb les ofertes que les ofertes fan als clientes, principalment per a canviar de companyia a canvi d’un nou mòbil, han fet que ja siguin 4 de cada 10 persones amb mòbil a Espanya les que tenen un smartphone.

iPhone

Així ho rebel·la un estudi de Nielsen que, a més, dóna algunes dades més. Symbian és encara el sistema operatiu més utilitzat (65%), però iOs (Apple) i Android (Google) van creixent a ritme fort i cada cop prendran més força al mercat. L’ús d’internet mòbil ha crescut notòriament amb l’entrada dels nous dispositius al mercat.

Entre les pràctiques més comunes estan la lectura del correu electrònic, l’accès a xarxes socials o l’ús de missatgeria instantània com el conegut What’s up. A més, les operadores han hagut de modificar i ampliar la seva oferta de tarifes que combinen conversa i dades, és a dir, parlar i navegar, amb quotes mensuals molt competitives que han fet que les tarifes de veu perdin poc a poc importància.

Si fa anys tenir un mòbil no era massa comú i ara és totalment normal, en poc temps tot apunta a que entrar a internet amb el mòbil i pagar per aquest servei estarà també totalment socialitzat. Mentrestant, altres dispositius com els tablets van entrant a un ritme més lent al mercat, amb preus encara molt ostentosos, i esperen créixer en els propers anys fins a ser també un dispositiu quotidià per a molts usuaris.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet, Seguretat
Certes dades de 100 milions d'usuaris de la popular xarxa social han quedat exposats a Internet

Tot sobre la suposada fuga de dades de Facebook

No és tan greu com sembla i, a més a més, és responsabilitat directa de la mateixa Facebook
By , on 4 de agost de 2010

Fa uns dies va aparèixer a The Pirate Bay un fitxer amb les dades d’uns 100 milions d’usuaris de Facebook. La informació, en format de text comprimida, ocupa uns 2,80 gigabytes i ha estat compilada per Ron Bowes, responsable del bloc sobre seguretat informàtica SkullSecurity.

Dit així, hom pot pensar ràpidament en una escletxa de seguretat que ha permès revelar les dades personals de 100 milions de persones, però res més lluny de la realitat; la recopilació es feu emprant una eina proporcionada per la mateixa Facebook, el Directori, que recull totes les URL’s dels perfils dels usuaris amb els noms i cognoms que aquests han donat a Facebook, i que és informació pública.

De fet, si coneixem algú que estigui present a Facebook i fiquem el seu nom en un cercador com Google o Bing (podeu fer la prova amb les vostres mateixes dades si compteu amb presència en aquesta mateixa xarxa social), entre els resultats obtindrem amb gran seguretat la URL del seu perfil i, si hi entrem, veurem el nom i cognoms de la persona. Aquesta és informació que Facebook deixa que indexin els cercadors.

Les preferències de seguretat de Facebook es troben prou amagades i s'hi ha de perdre prou temps gestionant-les. Imatge: Guillem Alsina

Al contrari que aquesta xarxa social, altres com Tuenti no permeten que els diversos cercadors indexin aquest tipus de dades per defecte, protegint més als seus usuaris.
Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet, Noticies
Els responsables del servei ja han avisat per a les properes setmanes

Twitter avisa de problemes de disponibilitat, deguts a la seva popularitat

By , on 25 de juny de 2010

La pàgina principal de Twitter

Twitter és, juntament amb Facebook, un dels fenòmens que indubtablement ha marcat la gran eclosió de la Web 2.0 i una de les iniciatives/empreses senyeres d’una nova empenta empresarial que succeeix a la generació de les Google i companyia que van viure l’eclosió prèvia a la 2.0 .

Durant la seva breu existència, Twitter ha viscut moments transcendentals com la defunció de Michael Jackson (fou el primer mitjà pel qual es va conèixer la noticia) o les darreres eleccions a l’Iran, en que es convertí en l’altaveu de l’oposició, via d’escapament d’unes protestes prohibides i reprimides a l’interior, i en font d’informació d’allò que els mitjans oficials censuraven.

Però el servei de microblogging s’enfronta, al llarg de les properes setmanes, a un dels períodes més dificultosos dels darrers temps per a mantenir el servei en actiu. I no ho dic jo, ho diuen els mateixos senyors de Twitter.

El problema sembla ser tècnic i -encara que soni curiós- d’èxit: el servei cada dia té més usuaris, i aquests twitegen amb més assiduïtat, pel que sobrecarreguen un sistema concebut inicialment per a una càrrega de feina no tan gran. La celebració de la copa del món de futbol sembla que encara carregarà més els servidors del popular microbloc.
Continue reading »

Comments (0)
Mac
És la companyia de Steve Jobs massa opressiva amb els seus usuaris?

Apple, l’altre monopoli?

Monopoli de Microsoft? Apple imposa unes condicions draconianes a aquells qui compren els seus productes...
By , on 23 de novembre de 2009
Bill Gates i Steve Jobs, dues cares d'una mateixa moneda?

Bill Gates i Steve Jobs, dues cares d'una mateixa moneda?

L’altre dia, parlant amb un amic meu també informàtic, em va fer partícip d’un pensament interessant: Apple és, al seu parer un monopoli, fins i tot més dur que el què s’atribueix a Microsoft.

Posteriorment vaig estar reflexionant sobre aquesta afirmació; efectivament, em sembla que la companyia de Steve Jobs té uns tics força autoritaris amb els usuaris dels seus productes, però la salva el fet d’ocupar un racó encara minoritari dins de l’espectre de la informàtica (sobre un 5% segons les darreres estadístiques, si no recordo malament).

El pitjor de tot és l’iPhone. A banda que és un terminal que per motius tècnics jo no adquiriria (sóc un enamorat dels Nokia de gamma alta), però que en termes tècnics i de preferències es pot discutir molt, no trobo gaire bé que per a instal·lar qualsevol aplicació s’hagi de passar per la companyia fabricant. Deixo d’entrar en polèmiques sobre si és millor l’iPhone OS que l’Android, WebOS, Symbian, Windows Mobile o BlackBerry OS (crec que pot competir amb els dos primers, però Symbian i Windows no són ara per ara rivals dels altres, i el BlackBerry OS es troba entre uns i altres), i a falta de saber exactament com proveirà Palm d’aplicacions als seus usuaris, Android et dóna la llibertat, al menys, de poder sortir-te de la seva botiga virtual d’aplicacions per instal·lar programes vinguin d’on vinguin.
Continue reading »

Comments (0)
Internet, Software, windows
La companyia de Redmond s'ofereix a treure'l per estalviar-se problemes

Windows 7 sense Internet Explorer a Europa?

By , on 5 de juliol de 2009
La Unió Europea i Microsoft s'enfronten

La Unió Europea i Microsoft s'enfronten

Ningú li ha demanat, però Microsoft s’ha ofert a comercialitzar al vell continent la propera generació del seu sistema operatiu sense el navegador web, l’Internet Explorer. El motiu? els càrrecs per pràctiques monopolístiques presentats al gener per Opera Soft, i que podrien costar-li a la companyia de Redmond una altra multa rècord (malgrat que segurament no tant com la imposada fa poc a Intel).

La maniobra era impensable no fa ja anys, si no fa tan sols unes setmanes, quan des de la cúpula de l’empresa afirmaven que l’Internet Explorer és una part indisoluble del sistema operatiu Windows, que hi treballa en conjunció, i que obligar-la a separar-lo d’aquest suposaria un atemptat a la llibertat de l’empresa per a innovar.

L’altra opció que se li presentava a Microsoft era incloure en el Windows còpies dels navegadors web de la competència. ¿Us imagineu comprar un ordinador amb Windows 7 en una gran superfície i que aquest ja portés preinstal·lat el Firefox, l’Opera, el Safari i el Google Chrome? Doncs bé, poc més o menys, aquesta és la idea que els havia passat pel cap a alguns membres de les diverses comissions anti-monopoli que al llarg dels darrers anys han investigat l’activitat de Microsoft amb el seu navegador web.

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Noticies
Més de mil milions d'Euros de sanció

Intel rep una multa rècord de la Comissió Europea

By , on 15 de juny de 2009
La Unió Europea versus Intel

La Unió Europea versus Intel

Es rumorejava des de feia alguns dies degut a unes filtracions que han pul·lulat per Internet, però fins al passat dimecres dia 13 no es va saber amb seguretat: la Comissió Europea ha sancionat les pràctiques fraudulentes de mercat d’Intel amb una multa de 1.060 milions d’Euros, la més gran imposada per l’òrgan regulador del mercat al vell continent en tota la seva història.

Tot i la sanció, el seu impacte immediat es veu minimitzat pel fet que la mesura encara trigarà en aplicar-se; Intel ja ha anunciat que recorrerà el dictamen, el què pot portar a un llarg ajornament encara. Qui si ho ha notat de seguida ha estat la borsa: la cotització d’Intel ha caigut uns quants punts, posant més llenya al foc d’una tendència a la baixa que la multinacional nord-americana segueix des de finals de l’any passat. La cotització d’AMD, rival directa d’Intel i principal beneficiada d’aquesta resolució, ha fet el camí en sentit contrari, pujant el seu valor.

Els orígens d’aquest judici es troben en la conducta seguida per Intel al llarg dels darrers anys, en els què segons la Comissió Europea ha pressionat a diversos fabricants d’ordinadors per a què limitessin els xips de la seva competència que feien servir en els seus ordinadors. Aquestes pressionsss s’han estès fins a diversos venedors, com la cadena Media Markt, de la qual i segonl’òrganan europeu, Intel ha aconseguit que donés força prioritat als ordinadors equipats amb els seus microxips.

Continue reading »

Comments (0)
Cibersocietat, Internet

Cànon digital, just o injust? El cas “The Pirate Bay” com a excusa

Finalment els van declarar culpables
By , on 28 de abril de 2009
El logo de The Pirate Bay

El logo de The Pirate Bay

S’ha acabat el judici que més atenció ha captat fins ara de la comunitat que defensa les llibertats i drets digitals dels usuaris: el del lloc web suec The Pirate Bay, on s’hi recopilen enllaços a fitxers Torrent del sistema P2P BitTorrent. A la fi, la sentència ha estat de culpabilitat, amb una quantiosa multa inclosa. L’apel·lació serà segura.

Aquest judici es remunta a l’any passat. L’associació sueca en defensa de les llibertats digitals (que posteriorment va donar origen a la formació política anomenada Partit Pirata (i que disposa de partits homòlegs en molts altres països a més de suècia) era la que permetia en un moment donat a principis de la primera dècada del segle que nasqués aquesta pàgina, com a resposta a les entitats que protegeixen els drets de copyright i d’autor.

Denunciat l’any passat, el lloc fou dut a judici per facilitar la pirateria de continguts protegits per drets d’autor i/o de copyright, mentre que la defensa al·legava que tan sols proporcionava el servei d’accedir a fitxers Torrent, els continguts dels quals quedaven sota la responsabilitat dels usuaris que els posaven a la xarxa. Val a dir que aquesta és una lluita constant d’ençà de la fi de Napster, un servei P2P centralitzat i des del qual, per tant, es podien controlar els continguts i censurar aquells que estiguessin prohibits.

Continue reading »

Comments (0)

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio