Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 

Post tagged with ‘Sinde’

Cibersocietat, Noticies
Un cop dictada la sentència del 'Cas Padawan'

Canon digital: i ara, què?

Sembla que la cosa no es solucionarà en qüestió d'uns pocs dies
By , on 24 de març de 2011

Un acte de la plataforma 'Todos Contra El Canon' del 2006, la lluita ha estat llarga. Imtge cortesia de la mateixa plataforma

Fa uns dies podíem llegir a la premsa els titulars recurrents de que el canon està mort i enterrat. Com tantes altres vegades, com quan es va fer públic el dictamen del Tribunal Europeu sobre l’aplicació d’aquesta taxa. Res de nou sota la capa del sol, malgrat que s’ha guanyat un judici amb sentència inclosa i, a la llarga, això s’ha de notar en un canvi de la llei.

La història ve de lluny: la SGAE, líder visible d’una sèrie d’entitats que han aconseguit imposar la taxa coneguda com a ‘canon digital‘ a tots els mitjans d’emmagatzemament digital, posen una demanda contra Padawan S.L., empresa propietària de la botiga Traxtore de Barcelona per impagament de l’esmentada taxa. Aquesta botiga venia i ven material informàtic. En total, se li reclamaven uns 16.000 euros.

Padawan es defensa amb ungles i dents, i a través del seu advocat, Josep Jover, aconsegueix que el cas arribi al Tribunal Europeu de Luxemburg a petició de l’Audiència Provincial de Barcelona, on per primera vegada s’hi discuteix l’aplicació de la directiva europea en la matèria a l’Estat Espanyol. El dictamen, que no és d’obligat compliment (només consultiu) conclou que la reglamentació espanyola no s’ajusta a l’esperit de la directiva europea, i recomana canviar la llei estatal. Molts ja vaticinen la mort del canon, però cal esperar encara a la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona.

I aquesta, fa pocs dies, donava la raó a la part demandada tot explicant que, si bé és lícit cobrar un canon als particulars, no ho és fer-ho indiscriminadament i que també l’hagin de pagar les empreses. El canvi de la llei es fa necessari, però ningú sap quan es discutirà i menys quan es durà a la pràctica.

Mentre, tots dos “bàndols” enfrontats reclamen la victòria per a ells; SGAE i organitzacions interessades en l’aplicació a mansalva del canon hi veuen el punt positiu de que la sentència reconeix que els particulars han de pagar la taxa, tot i que admeten que la llei s’ha de modificar, encara que ho fan sense emprar aquesta paraula tan explícita.

Per la seva banda, els anti-canon es mostren satisfets amb el resultat, tot i que continuen reclamant que no hi hagi cap mitjà de gravació sotmès a aquesta taxa i que el canon només sigui abonat en el moment de la compra dels continguts originals.

On ens deixa tot això? Ara mateix, no gaire més lluny d’on érem al principi, doncs la llei no ha canviat i tots nosaltres així com les empreses i entitats públiques, hem de continuar abonant l’import del canon. S’ha obert, això si, la via per a què empreses i organitzacions reclamin judicialment la devolució de l’import que han abonat al llarg dels darrers temps, emparant-se en el dictamen del Tribunal Europeu i la no adequació de la llei espanyola a aquest. Si triomfaran, això és una altra qüestió.

A la llarga, això si, la llei s’haurà de revisar. Ho han dit tant Europa com un tribunal local, i no hi ha marxa enrere. Quan? Això és el més pelut de dir. És poc probable que la Ministra de Cultura, la molt notable (que no equival a lloable) Ángeles-González Sinde, no tingui gaires ganes de fer marxa enrere i canviar un marc legal que ha defensat a ultrança, i la SGAE (a la qui molts apunten com el poder fàctic que es troba al darrere del ministeri esmentat) ben segur que contribuirà a la dil·lació. No ho poden posposar eternament, però si retardar-ho tant com puguin.

I com serà aquesta llei en el futur? Personalment, crec que l’estira i arronsa en el moment de redactar-la serà molt fort, prou com per trencar el diàleg més d’un cop. Els darrers anys les posicions s’han enrocat massa com per a què sigui fàcil que ambdós bàndols cedeixin ni que sigui una ungla, però tots hauríem de ser conscients que per a què una negociació arribi a bon port, és necessari que tots els que hi participen baixin una mica del burro.

Comments (0)
Cibersocietat, Internet
Malgrat les crítiques populars, el govern central continua impassible amb el seu projecte

“Con nocturnidad y alevosía”, la “llei Sinde”

La possibilitat de “suspendre” llocs web (un terme molt difus), un dels principals eixos de les crítiques
By , on 3 de maig de 2010

Ángeles González-Sinde, titular del Ministeri de Cultura

Una de les darreres actuacions del Consell de Ministres espanyol m’ha fet recordar aquesta vella expressió del codi penal referint-se a un agreujant. Resulta que els delictes, si els cometies a altes hores de la matinada i calculant-los bé, eren pitjors que si es cometien espontàniament durant les hores de sol. És curiós, no trobeu?

Suposo que no fou amb nocturnidad, però si amb certa alevosía quan el dia de Sant Josep el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar tramitar el projecte de Ley de Economía Sostenible (més coneguda com a “llei Sinde per la ministra titular, Ángeles González-Sinde) cap al Congrés per a la seva votació. I fou així perquè aquell divendres era festiu (per la constitució de Cadis del 1812, la Pepa), i això volia dir un cap de setmana llarg d’aquells en els que molta gent desapareix per tal de desconnectar-se durant uns dies de tot el que l’envolta. Es desarticulava, així, la possibilitat d’una ràpida mobilització ciutadana en contra d’aquesta aprovació.

El projecte de llei, però, ja en té molts, de detractors, per diversos motius, i no s’evitarà amb aquesta manera de fer que molts es mobilitzin i protestin, però si alguna cosa m’han ensenyat aquests darrers anys de la meva vida és que, quant més temps passa des d’alguna cosa que ha provocat polèmica en la societat civil, més deixa d’interessar a molta massa d’aquesta mateixa societat, amb la qual cosa l’impacte de les protestes es veu minimitzat.
Continue reading »

Comments (1)

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio