Tot i que pel baix numeral pugui semblar que estem parlant d’un programari molt jove, la veritat és que Wine porta ja quinze anys d’història a les seves espatlles, malgrat que només és ara quan la primera versió considerada prou estable ha vist la llum. Aquest “vi” electrònic (car aquest és el significat de wine en anglès) emula així als seus homòlegs que venen directament del raïm, madurant i millorant amb els anys.
L’objectiu bàsic d’aquest programari és permetre l’execució d’aplicacions Windows en sistemes operatius tipus Unix com són GNU/Linux o Mac OS X, encara que és més conegut entre els usuaris linuxers que no pas d’altres sistemes operatius. Això és molt pràctic a l’hora de treballar amb aplicacions com el gestor de bases de dades Access, que es fan molt necessàries en l’àmbit de la petita i mitjana empresa i que no tenen un equivalent lliure 100% compatible a nivell de formats i/o funcionalitats.
El cas concret de la base de dades Access de Microsoft és flagrant, doncs és un gestor sobre el qual s’hi han implementat gran nombre de solucions a mida realitzades per a petites i mitjanes empreses, i amb el temps ha esdevingut un programa gairebé indispensable entre les PIMEs.

Entre la resta de les aplicacions que permet executar hi trobem algunes tan pràctiques com el programari de retoc d’imatges Photoshop CS2 (malgrat que per a Unix/Linux disposem de The GIMP), la suite Office de Microsoft (que inclou l’abans esmentat Access i una altra aplicació també sempre interessant com és el client de correu Outlook), el programari ActiveSync per accedir al sistema de fitxers de les PDA’s basades en Windows Mobile, o jocs com StarCraft, Call of Duty 4, Battlefield 2 o Half-Life 2.