Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Entrevista

Entrevista amb Rafael Martín

Un blogger expert en noves tecnologies
By , on 5 de octubre de 2009
Busqueu les seves reflexions a Rafamartin.info

Busqueu les seves reflexions a Rafamartin.info

A Informatica.cat intentem apropar-vos alguns dels bloggers destacats en el camp informàtic a Catalunya. Aquest és el cas de Rafael Martín, gerent de l’empresa Inatica.com i creador del blog Rafamartin.info sobre noves tecnologies. La seva bitàcora va ser finalista dels Premis Blocs Catalunya el 2008 gràcies a un tractament directe, informal i professional. En aquesta entrevista ens apropa la seva visió sobre les TIC.

Com et sorgeix la idea de fer un blog sobre noves tecnologies?
Sempre m’ha agradat aprendre i ensenyar, i moltes vegades els meus clients es queixaven que ells no sabien tantes coses com jo, encara que moltes d’elles jo creia que les haurien de saber, per això vaig decidir escriure les meves experiències, consells, novetats del sector, d’una manera personal. S’intenten explicar les coses sense tecnicismes i intentant que la gent ho entengui, d’aquesta manera pots fer que la gent del carrer pugui estar assabentada de les noves tecnologies sense necessitat de ser cap expert.

Què creus que aporten les noves tecnologies a la societat d’avui?
Coneixement i noves possibilitats. Sóc partidari del programari lliure i moltes de les notícies que publico estan relacionades amb aquest sector, el que fa que tothom, avui en dia, pugui instal.lar-se un paquet ofimàtic com pot ser l’openoffice.org, en català, lliure i gratuït, sense haver de recórrer a la pirateria. De fet, tota la documentació que genero a l’empresa està feta amb openoffice.org. Ja m’he oblidat completament del MS Office. Això és només un dels molts exemples que es poden trobar als posts del bloc.

Comparteixes la idea de ‘deshumanització’ que alguns crítics li confereixen a les TIC?
De cap manera. Gràcies a les TIC he tornat a trobar-me i parlar amb amics que feia anys que no veia. Un d’ells em va dir… volia fer-me un bloc, i mirant exemples… de cop i volta em trobo amb el teu, i a partir d’aquí hem tornat a relacionar-nos. Amb la família, abans que ens reuníem molt de tant en tant, ara, gairebé podem parlar a diari, tot i que tothom ha anat fent la seva i ens hem ‘dispersat’ pel territori, però tenim molt més contacte que abans.

Quina resposta observes en el món empresarial sobre les innovacions tecnològiques del mercat?
Li costa molt. Com he comentat abans, sóc partidari del programari lliure i, per exemple, intento introduir el món dels servidors GNU/Linux a l’empresa (servir faxos via mail, servidors de xarxa, còpies de seguretat remotes encriptades, etc…), mitjançant un sistema estable, segur i en català, però fins que la gent no ha tastat aquesta ‘nova’ tecnologies (fa molt de temps que existeix, però és desconeguda per a molta gent), no veu que realment és millor que l’altre, i no parlem de que és també molt i molt més econòmica. A la gent li costa canviar quan té alguna cosa que ja li funciona (o mig funciona, per què reiniciar un servidor windows, li costa mitja hora a l’empresa, multiplicat per cada treballador que en aquells moments no pot rendir, per exemple).

Quina és la clau del blog, finalista als Premis Blocs 2008?
Fer arribar la informació a tothom d’una manera amena, sincera i, si pot ser, divertida. Això em va ajudar a aconseguir molts de vots, però també s’ha de reconèixer que el nivell de l’any passat versus al d’aquest any és molt diferent. Aquest any hi ha hagut molta i molta competència. Molts blocs del sector han estat realment bons.

Què li preocupa principalment a l’usuari particular, en l’ús domèstic de les TIC?

Que li funcioni l’ordinador per connectar-se al messenger i descarregar-se pel.lícules. No s’està fent un bon ús de les noves tecnologies, la veritat.

Troben en el teu blog o altres espais de conversa respostes interessants?
Jo crec que sí. Quan et trobes amb algun tema en concret que és interessant, veus que la gent hi participa i vol dir la seva. Això és molt bo i et recorda que no escrius per a tu mateix, si no que ho fas per a molta altra gent que et segueix. De moment, he tingut la sort de que qui ha participat publicant comentaris, eren molt i molt vàlids conforme al post publicat. Crec que a la gent li agrada.

L’auge de les xarxes socials, és una resposta a alguna mancança social o un simple entreteniment?
Crec que als blocs els hi faltaven una part de ‘privacitat’, i a les xarxes socials com pot ser facebook, s’ha trobat això. És com un bloc privat on només deixes accedir a les persones del sector que t’interessa, i algunes vegades es necessita aquest grup reduït de participants per pertànyer a alguna ideologia, esport, etc… al igual que fem al món social, moltes vegades tenim els nostres grups de reunions ‘sectorials’, diguem-ho així. Les xarxes socials s’encarreguen d’això i, realment, penso que és la resposta a la mancança social que hi havia.

Existeixen camins equivocats en el món de les noves tecnologies?
Sí. Jo he aprés alguns d’aquests. Tot emprenedor ha d’arriscar-se i apostar pel seu camí, encara que estigui equivocat. Et diu algo el nom de Vista? La política d’empresa de Microsoft està equivocada, obsoleta diria jo. La gent està cansada de pagar llicències, ordinadors que es pengen, servidors que no serveixen, etc… El món del programari lliure està canviant tot això, i com no es posin les piles, perdran el tren. Però com deia Edison quan va inventar la bombeta, no m’he equivocat 1.000 vegades sino que ara sé 1.000 vegades com no s’ha de fer una bombeta.

Quins reptes observes en clau de les TIC en els propers anys?
L’emmagatzemament de la informació. Fa uns 10 anys vaig pronosticar parlant amb el meu amic Guillem Alsina, sobre com seria el futur, el que avui és el Cloud Computing. Li comentava que les aplicacions ens vindrien per Internet, sense tenir gairebé res instal·lat al nostre sistema i ens cobrarien les llicències de connexió a cada software (Word Online, Photoshop Online, etc…), i que tot estaria a la xarxa. Minimitzem virus, còpies pirates, etc… I el que en Guillem em va dir és que ell no ho creia, perquè… quina empresa voldria tenir la seva comptabilitat en ordinadors de fora de l’empresa? Doncs bé… tenia raó ell, però… què passa amb els nostres moviments bancaris?… no és això realment el que estem fent? Estan en servidors externs i allà queda tot reflectit, al igual que el nostre correu de gmail o hotmail. El que més ens ha de preocupar és que les nostres dades només siguin accessibles per les persones que interessa i que ha d’haver-hi còpies de seguretat d’elles.

Vaig veure fa molts anys el cataclisme de l’era digital en un reportatge de TV2. Deien que les ones electromagnètiques que pot emetre el Sol, en arribar a la terra, espatllarien qualsevol aparell elèctric (satèl.lits, ordinadors, ….), esborrarien la informació dels dics durs que és magnètica i ens quedaríem sense res… i les còpies de seguretat en CD’S o DVD’S? Doncs hi ha un fong que es menja el material d’aquests suports… en fi… que encara avui en dia, la còpia de seguretat més segura és el paper. Aquí és on tenim el repte… en que la informació no es perdi i puguem assegurar-la pel dia de demà. Aquí hi ha un vídeo on podreu tenir una idea de què és el que vull dir.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Entrevista amb Rafael Martín”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio