Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware, Linux, Noticies
Tot un xip encabirà els components fonamentals d'un ordinador

Així seran els sistemes informàtics mòbils del futur immediat

By , on 24 de abril de 2009

Així és un microxip vist per dins. I aquest, concretament, n'és un d'Intel

Així és un microxip vist per dins. I aquest, concretament, n'és un d'Intel

Els netbooks i dispositius MID s’estan popularitzant cada dia més (malgrat que molt més els primers que no pas els segons, la quota de mercat dels quals per al nostre país és realment petita), pel què s’estan buscant solucions per empetitir-los encara més i maximitzar-ne la durada de la bateria. Intel, un dels principals fabricants de microxips per a aquestes màquines amb la seva família Atom, ha avançat com serà el futur d’aquesta.

La plataforma que succeirà a l’actual Atom ja té nom en clau: Moorestown, i presenta com a principal novetat que serà el què tècnicament es coneix com a SOC (System on a Chip). En els ordinadors “tradicionals” tenim diversos components diferenciats; hi ha per una banda el microprocessador (CPU), la unitat de càlcul per a gràfics (GPU), els microcontroladors d’E/S (Entrada/Sortida), etc. Una arquitectura SOC el què proposa és que la majoria d’aquests components es trobin dins la mateixa pastilla de xip que la CPU.

Això té diversos avantatges: per una banda la velocitat, ja que els components estan més propers, i per l’altra el consum energètic (no es necessita tanta energia per fer passar les dades entre components, i no se’n perd tanta pel camí). A més, es poden fabricar aparells més petits ja que el conjunt de sumar diversos elements en un de sol és més petit que el de tenir-los per separat.

La durada de la bateria és clau per a aquest tipus de dispositius, ja que se’n treu tot el suc quan es fan desplaçaments llargs, pel què no té gaire sentit que en una o dues hores se’ns esgoti la bateria, ni que els fabricants ens posin d’excusa que veient pel·lícules o mantenint la WiFi connectada, l’aparell gasta més de bateria. De fet, aquest és un tema que queda en mans de terceres parts (dels fabricants de bateries), però el què si ha fet Intel és que els xips Moorestown consumeixin tan sols un 10% del què gasten els actuals Atom quan es troben en mode standby.

L’arribada comercial dels primers exemplars d’aquesta nova arquitectura està prevista per al 2010, i vindran acompanyats d’una nova edició de Moblin, la distribució GNU/Linux que el fabricant californià patrocina per equipar els ordinadors més petits. L’objectiu d’aquesta és permetre una arrencada ràpida (es parla d’esprémer aquest procés fins que trigui tan sols uns dos segons), ja que aquest tipus d’ordinadors es fan servir en mobilitat i per aprofitar estones breus de les què disposem, per exemple tot esperant un tren o que ens atenguin en un despatx professional.

Aprofitant l’avinentesa, Intel ha presentat també dos nous exemplars de xips Atom, numerats com a Z550 i Z515. El primer d’ells arriba als dos gigaherços de velocitat, mentre que el segon està pensat per als dispositius més petits.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Així seran els sistemes informàtics mòbils del futur immediat”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio