Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Hardware, Modding

Buscant l’interfície “Minority Report”

By , on 25 de novembre de 2008
Tom Cruise en la famosa escena de Minority Report amb la que ens va fer sommiar que una altra interfície d'usuari és possible

Tom Cruise en la famosa escena de Minority Report amb la que ens va fer sommiar que una altra interfície d'usuari és possible

Els que hàgiu vist la pel·lícula que consta en el títol d’aquest article i sigueu una mica aficionats als temes tecnològics ja sabreu de ben segur a què em refereixo. Si, efectivament, és l’interfície en la qual i en un moment donat de la pel·lícula, l’agent John Anderton (paper interpretat per Tom Cruise) busca fitxers que continguin prediccions gravades en vídeo.

Aquella interfície va fer volar la imaginació de la majoria dels espectadors que van veure el film. El que potser pocs saben és que aquella interfície està basada en els treballs d’un científic del MIT, que va actuar com a consultor del film i que després va continuar amb la seva tasca de recerca que ha culminat amb la creació d’una interfície funcional i molt semblant a la proposada per la pel·lícula.

I, per a més curiositat, aquesta empresa té laboratoris d’investigació a Los Angeles (Estats Units) i aquí, a Barcelona.


[ad]

Oblong Industries Inc. és la fabricant de la plataforma g-speak, nom al qual hi afegeixen la terminació spatial operating environment perquè la seva gestió es realitza gesticulant a l’aire, a l’espai.

Tot i que en podeu veure un vídeo al seu lloc web, us faré cinc cèntims de com és aquest genial invent: imagineu-vos una mena de pòdium, davant del qual us situeu com si fóssiu un conferenciant a punt de donar una conferència davant d’un auditori. Enlloc d’això, davant vostre hi trobeu un conjunt de pantalles força gran (d’unes 50 polzades) situades unes al costat de les altres, i dos guants que reposen sobre el pòdium.

Un cop enfundats aquests guants, si gesticuleu just a sobre el pòdium (que és el perifèric encarregat de l’entrada i sortida de dades, input/output si volem ser més tècnics, el que substitueix en teclat i el ratolí més planerament) envieu ordres al sistema i us permet gestionar arxius.

Fins i tot el mateix pòdium ens pot servir de perifèric, podent desviar-hi imatges o documents per treballar-hi a sobre.

De moment, pel que he vist i pel que explica la mateixa Oblong, les tasques ideals per a aquest sistema (que com ja us podeu imaginar no és pas econòmic) són la manipulació de grans volums de dades i les simulacions d’entorns tridimensionals. Us imagineu passejar per Second Life amb un aparell com aquest? a mi ja se’m fa la boca aigua només de pensar-hi ;-)

El treball amb múltiples pantalles és també una de les aplicacions on aquest sistema de control pot trobar la seva utilitat. Imagineu-vos dues situacions tan diferents com un sistema de càmeres de seguretat en el que els vigilants van repartint les imatges de la càmera a través de les diferents pantalles connectades segons els interessi veure una àrea o una altra, centrar una determinada càmera o una altra…

I dic els vigilants en plural i no el vigilant en singular perquè aquest sistema admet que diverses persones treballin alhora des d’una mateixa terminal, simplement calçant-se els guants.

Una altre aplicació podria ser per als videojockeys de les discoteques, una figura cada cop més present i que juga amb les llums i les imatges al so de la música per aconseguir un ambient que faci de la sala un espai “total”, en el sentit que no sigui l’oïda l’única part del cos que en noti les sensacions.

Aquest sistema de control permetria que des de la cabina es poguessin gestionar una sèrie de pantalles, streams de vídeo i imatges, col·locant-los d’una forma artística i usant el pòdium com una mena de repositori de vídeos.

El proper pas que espera a la investigació d’aquesta interfície per part d’Oblong és poder prescindir dels guants per controlar-la. Un pas tècnicament més difícil però que sens dubte facilitaria en certa mesura l’ús d’aquest sistema.

El sistema creat per Oblong presenta la mateixa funcionalitat que les pantalles multitàctils (malgrat que no crec que es pugui arribar a anomenar d’aquesta manera, doncs la pantalla no s’arriba mai a tocar, de fet), ja que una imatge o document es pot arrossegar a través de les diferents pantalles amb tan sols “agafar-lo” virtualment amb la mà. És un tipus de pràctica que en el futur, i amb l’expansió dels dispositius d’aquesta mena encapçalats per l’iPhone, dominarà.

De fet, Hewlett-Packard ja té un PC de sobretaula la pantalla del qual és tàctil, i disposa d’una interfície de gestió de continguts multimèdia; es tracta de la sèrie TouchSmart, composada de diversos models.

Sense cap mena de dubte, el futur immediat ens durà a moltes noves formes de relacionar-nos amb les màquines, amb els sistemes informàtics, i d’aquí entre nosaltres mateixos, els éssers humans.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Buscant l’interfície “Minority Report””

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio