Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware

Commodore: torna el mite?

By , on 19 de setembre de 2008
El Commodore UMMD 8010/F

La fira IFA 2008 de Berlín (Alemanya) -l’equivalent europeu al CES (Consumer Electronics Show) de Las Vegas-, una de les fires de tecnologia més importants a nivell europeu i mundial veu cada any nous desenvolupaments, noves tecnologies i nous aparells en diversos camps com l’electrònica de consum i la informàtica, que sovint capten l’atenció dels mitjans de comunicació especialitzats i ocupen les seves portades durant uns dies. L’edició d’enguany ha dut una sorpresa als “connaisseurs” més veterans del món de la microinformàtica: la tornada de Commodore a primera línia de l’actualitat o, si més no, l’intent en aquest sentit.

I aquest intent es fa amb un ultraportàtil, un tipus de màquina molt de moda i que imagino que pel seu baix cost de fabricació i venda permet aventures com aquesta. De fet, no és que el nom Commodore desaparegués del tot a finals dels vuitanta-principis dels noranta, ja que d’una forma o altra sempre ha estat present en els terrenys de la informàtica i l’electrònica, però ja dista de ser aquella revolucionària empresa que va destacar en l’ecosistema dels sistemes microinformàtics de principis de la dècada dels vuitanta amb màquines tan destacades com el VIC-20 o, sobretot, la família Amiga, que tot i la fallida de la companyia mare el 1989 ha continuat la seva vida de millor o pitjor manera arribant fins al dia d’avui amb ampliacions i canvis que han dut, per exemple, a una versió 4 del seu sistema operatiu. Això si, ocupant una quota de mercat només testimonial.


[ad]

L’aparell presentat per Commodore rep el nom d’UMMD 8010/F, i és un ultraportàtil basat en un microprocessador VIA C7-M que presenta una pantalla de 10 polzades, unitat de disc dur (mecànic tradicional enlloc de les actuals memòries d’estat sòlid) de 80 GB., 1 GB. de memòria RAM, connectivitat WiFi 802.11 b/g, micro, altaveus i webcam de 0,3 megapíxels integrada a la carcassa. Com a opció, podem afegir-hi un mòdul de connectivitat Bluetooth. El pes és d’uns 1,4 Kg.

El programari que pot muntar són els sistemes operatius Windows XP i Linux, malgrat que d’aquest darrer no s’ha donat a conèixer quina és la distribució que durà o quines suportarà. Tractant-se d’una màquina amb aquestes característiques, el més probable és que inclogui alguna distro optimitzada per a dispositius mòbils realitzada per una empresa que, a més, li proporcioni suport tècnic. És clar que amb la nombrosa oferta que hi comença a haver de distros optimitzades per a màquines ultraportàtils, igual se n’inclou alguna d’aquestes amb el suport tècnic a càrrec de la mateixa Commodore.

Amb unes característiques tècniques que, tot i ser un ultraportàtil, acosten l’UMMD 8010/F a la configuració d’una màquina “normal”, el seu preu també queda lluny dels 300 Euros que acostumen a valer aquestes màquines per passar a uns 600, un preu que considero clarament excessiu per a una màquina que, sobretot, sembla voler jugar la carta de la nostàlgia entre els que havien tingut una màquina de les clàssiques de Commodore i d’aquells que sempre n’havien volgut tenir una.

Al seu davant, aquest ordinador es trobarà amb rivals tan potents com HP amb el seu Mini-Note, Acer amb l’Aspire One, Dell o Asus amb el seu reeixit Eee PC.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Commodore: torna el mite?”

1

Quins records!!!! el meu primer ordinador va ser un Amiga 500!

La veritat es que sí, 600€ surt un màquina bastant cara. Potser volen apropar-se a l’estela de Apple. Oferint productes per a una comunitat fidel, que els faci sentir ‘diferents’.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio