Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware, Linux, Professional

Es multiplica l’oferta de plataformes per a netbooks i MIDs

Android i Ubuntu ja s'estan posicionant en aquest segment
By , on 21 de juny de 2009
Android comença a atacar el segment dels netbooks

Android comença a atacar el segment dels netbooks

Més potència de càlcul, millor qualitat d’imatge, possibilitat de veure vídeo en alta definició, més durada de la bateria i no necessitar un ventilador mecànic com en el cas dels processadors Intel són algunes de les màximes que segueixen les companyies que s’han ficat en el món de la fabricació de microprocessadors per a dispositius tipus netbook o MID.

Aquestes noves classes de maquinari neixen arrel del projecte OLPC, inicialment enfocat als països de l’anomenat tercer món (que l’anomenem així des del punt de vista de superioritat que assumim a l’autoanomenat primer món…) però que ràpidament va despertar l’interès dels consumidors i usuaris d’Europa i els Estats Units per disposar de màquines petites i amb gran autonomia encara que fos sacrificant una part important de la potència.

Amb aquestes premisses com a base, el segment dels netbooks ha avançat espectacularment d’ençà que Asus va presentar el primer Eee PC, i en aquests temps de crisi és el que està permetent sobreviure al sector de la fabricació i venda de maquinari.

Aquest sucós pastís està monopolitzat actualment per Intel i la seva plataforma Atom, que domina en la majoria de les màquines amb les excepcions d’aquelles que munten un processador VIA (cada dia més rares, doncs molts fabricants que els van usar al principi han emigrat a l’Atom. És per això que oferir una alternativa viable econòmicament i en rendiment a la plataforma de la companyia californiana s’ha convertit en una temptació massa gran per als fabricants de microxips.

La competència més forta a Intel pot venir de la mà dels diversos fabricants llicenciataris de l’arquitectura ARM, com ara Qualcomm. D’aquesta darrera companyia, precisament, s’ha presentat en el darrer Computex de Taiwan un model d’Eee PC d’Asus que llueix un dels seus darrers xips.

Nvidia és un altre dels contendents que ha fet la seva presentació en societat en aquest darrer Computex, no en va una de les fires més importants d’informàtica juntament amb el CES de Las Vegas, tot i que havia fet pública la seva intenció d’entrar en aquest segment ara fa cosa d’un any.

Els xips Tegra també estan basats en l’arquitectura ARM, i estan disponibles per a dispositius de tipus MID i netbook en una sèrie, i per a dispositius tipus PDA i smartphone en una altra.

Un dels principals punts forts d’aquests dispositius és la manca de ventilador mecànic per dissipar l’escalfor generada. Si no vaig errat, empren un sistema de dissipació per inducció, en el qual el microprocessador entra en contacte amb un element al qual transmet l’excés de temperatura i, per tant, aquest “s’emporta” l’escalfor sobrera.

Això permet fer màquines més petites, silencioses i resistents, ja que els ventiladors mecànics tenen més possibilitats de patir fallades.

Pel que fa a les plataformes de programari emprades en aquests desenvolupaments, ens topem majoritàriament amb Linux, ja sigui en adaptacions de l’Android de Google o en distribucions com Ubuntu Netbook Remix. Microsoft no té un port del nucli NT (base del Windows XP i successors) per a l’arquitectura ARM, però si de Windows CE, la versió mòbil d’aquest.

Pel què fa a Android, Google no ha donat oficialment el tret de sortida a l’implantació de la seva plataforma en ordinadors ultraportàtils, però tampoc li cal; en primer lloc perquè en ser Linux, la plataforma és lliure i oberta, i per tant no hi ha inconvenient en què qualsevol fabricant o programador independent n’agafi el codi font i l’adapti a la màquina que vulgui. En segon lloc perquè l’interès generat ja de per si per la mateixa plataforma actua com a impulsor, de manera que a Google no li cal fer de dinamitzador. Pràcticament s’hi pot ajeure i esperar que les coses caiguin pel seu propi pes.

Però tenen futur?

El segment dels netbooks va encetar el seu camí dominat per GNU/Linux, però entre Microsoft i el mateix públic usuari final ràpidament li van tallar el camí i el van apartar cap a un ramal marginal en tot aquest mercat.

La companyia de Redmond es va encarregar de fer bones ofertes als fabricants, de manera que a aquests els interessés oferir un sistema operatiu “que té tothom” (un estàndard de facto) enlloc del sistema del pingüí, encara avui en dia una raresa a evitar per a la gran majoria del públic, tot i que la seva gratuïtat i la filosofia que està darrere seu els pugui caure simpàtica.

Aquests mateixos usuaris són els que s’han encarregat d’acabar de tallar el camí de l’oportunitat per a Linux, ja que la majoria són prou dropos per no voler aprendre un sistema nou i prefereixen continuar treballant amb el que ja coneixen (encara que se’n queixin cada dos per tres i tinguin problemes de virus i seguretat). J’accuse!

Els dispositius basats en els processadors ARM partiran, doncs, amb un desavantatge notable envers la competència basada en els Intel Atom, i que serà un sistema operatiu que la gent defuig. Però també tindran un avantatge: oferiran més durada de bateria i prestacions de reproducció de vídeo a un preu notablement més baix.

Els connaisseurs tecnològics, els anomenats tecnoinfluenciadors, geeks i altres comunitats techies sens dubte en sabran apreciar les virtuts i és probable que hi tinguin cert èxit, però no crec que arribi fins al punt de poder robar una quota de mercat sensible a la plataforma Wintel (Windows+Intel) dominant avui en dia.

De fet, i si traiem l’excepció d’Asus, tots els models que he vist de netbooks basats en xips ARM són de petits fabricants semi-desconeguts per a mi i per a la majoria de la gent, el que indica que, almenys de moment, són marginals. L’aposta d’Asus insufla un xic d’esperança, però cal preguntar-se si és real o un simple moviment de cara a la galeria per quedar bé amb el públic més geek.

Dels fabricants que estan començant a entrar a sac en aquest segment, jo crec que hi haurà una selecció natural a la qual només sobreviuran els que s’hagin sabut guanyar la confiança dels fabricants traient un producte “bueno, bonito y barato”. Aquí, pel què jo veig, poc importa que siguin tecnològicament superiors, sinó que el que més val és el tracte comercial al què es pugui arribar.

Particularment, i si us esteu preguntant si cauré en la temptació de comprar-me un netbook basat en l’arquitectura ARM, us diré que ho consideraré seriosament pels beneficis que aporta, especialment el tema de la bateria ja que jo sempre he necessitat molta autonomia en les meves màquines portàtils, però que també sospesaré el fet de que hi pugui executar un OpenOffice, el programari que actualment estic fent servir més.

Per a la resta de vosaltres, us recomanaré que, com a mínim, examineu bé aquesta nova plataforma. Entenc que molts de vosaltres fareu servir Windows XP o Vista (o fins i tot 7) en màquines de sobretaula, i que concebreu l’experiència informàtica tal i com la viviu en aquests escriptoris. Si no voleu sortir d’aquí, la vostra opció és bastant òbvia: Intel Atom i Windows, ja sigui XP o 7 (particularment, no us recomano Vista).

Si, en canvi, teniu la ment més oberta i no us lligueu a un programa de la plataforma Windows determinat, si que us recomano que, pel cap baix, tingueu les noves plataformes ARM en consideració i en sospeseu els avantatges.

Imatge: nDevil a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Es multiplica l’oferta de plataformes per a netbooks i MIDs”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio