Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware, Noticies

Gdium, una petita joia revolucionària

By , on 1 de agost de 2008
El Gdium

Aquesta gent no ha inventat gaire res de nou, però la forma d’usar el que ja fa temps que tenim entre mans, sí que resulta novedosa. I segur que tots nosaltres hi hem pensat algun cop: què passaria si a un ordinador li traiem el disc dur i arranquem des d’un dispositiu USB? I si, a més, aquest ordinador és portàtil? Doncs si, això és el que ha fet l’equip de desenvolupament de Gdium.

Abans de continuar, aclarir que aquesta iniciativa no surt del no-res, sinó que al darrera hi ha l’empresa Emtec, coneguda entre altres coses per la marca de consum BASF, mitjans d’emmagatzematge (antigament cintes de cassets vídeo, i més recentment CD’s i DVD’s), reproductors MP3/MP4 o webcams, productes que al nostre país sembla que no han arribat o, si ho han fet, ha estat per importació paral·lela o en petites quantitats.

El Gdium no és més que un ultraportàtil més d’aquests que darrerament estan tan de moda, però que no inclou disc dur en el seu llistat de components. Així doncs, des d’on arranca el sistema operatiu i les aplicacions? i on es desen les dades generades pels usuaris? Aquest petit ordinador portàtil aprofita la capacitat ja coneguda i abans esmentada d’arrencar des d’una clau USB per a desar tot el sistema operatiu i les dades d’usuari en un d’aquests dispositius, proporcionant a més altres ports USB per a què l’usuari pugui connectar-hi altres claus o dispositius.


[ad]

Un Gdium rosatPer a això, el Gdium inclou en el seu paquet un pen-drive USB que rep el nom de G-key, amb una capacitat que no queda del tot clara a la pàgina web del producte però que pel que es veu podem estimar entre 8 i 16 GB. A més, per a futures versions d’aquesta clau el fabricant espera poder incloure-li altres funcions com un lector de targes microSD o bé de mòdem 3G amb una SIM.

En aquesta clau també hi trobem el sistema operatiu, tot el programari i l’espai suficient per desar-hi tots els documents i dades diverses que vagi generant l’usuari.

En qüestió de maquinari, el Gdium no passa de ser un ultraportàtil normal: pantalla de 10″ amb resolució màxima de 1024×600, 512 MB. de RAM DDR2, tarja de xarxa sense fils 802.11 b/g, port ethernet, tres ports USB (un d’ells ocupat per la G-key), un port SD HC, sortida VGA, tarja de so, altaveus i micròfon, webcam incorporada, i una bateria amb quatre hores d’autonomia estimades.

L’únic element del maquinari que vull destacar és el processador: un Loongson de 64 bits fabricant per STMicroelectronics. Estem molt acostumats a què aquesta mena de plataformes vagin equipades amb CPU’s de VIA Technologies, Intel Celeron o fins i tot AMD Geode (malgrat que aquestes darreres són més difícils de veure), i sobta una mica veure un microxip que per aquestes latituds ens pot ser força desconegut.

Malgrat que la companyia fabricant és d’origen suïs, el xip és la resposta xinesa a les marques Intel i AMD, creat per l’acadèmia xinesa de ciències i amb l’objectiu primari d’executar sistemes Linux i derivats, molt apreciats al continent asiàtic en general i al gegant roig en particular.

La distribució de GNU/Linux que executa aquest portàtil és una versió de Mandriva coneguda com a G-Linux i de la qual la companyia de programari francesa no sembla voler donar-ne gaire publicitat, ja que no hi hem trobat cap referència al seu lloc web tot i que a la pàgina del Gdium si que n’hi ha referències.

Vista frontal del Gdium

El programari que inclou és l’habitual: la suite ofimàtica OpenOffice, el navegador web Firefox, el client de correu electrònic Thunderbird (malgrat que és més acostumat emprar l’Evolution a les diferents distribucions), l’antivirus lliure ClamAV, el paquet de retoc de fotografies The GIMP (competidor del Photoshop d’Adobe) o SpamAssassin.

En desar tot el sistema i dades allà mateix, quan desconnectem la G-key del Gdium podem connectar-la a un altre ordinador per tal de tenir disponibles els nostres fitxers i, així mateix, podem fins i tot arrencar el mateix sistema i disposar del mateix escriptori que al nostre portàtil des d’una altra màquina que també pugui arrencar des dels ports USB. Tot un avantatge si treballem en diverses màquines com poden ser les de la feina, casa nostra i un portàtil.

Aquesta màquina es troba orientada eminentment al camp educatiu, com gairebé tots els ultraportàtils que han llançat les diferents companyies fabricants malgrat que ja sabem que entre els usuaris més “geeks” aquests ginys són també molt apreciats. De fet, la màquina fou presentada a l’exhibició xinesa d’educació realitzada aquest passat mes de juny a Tianjin.

Per acomplir aquesta funció, el Gdium inclou nombrós programari educatiu que es pot emprar en conjunció amb el portal Gayaplex, una xarxa social per als estudiants que serà llançat aquest proper setembre i del qual, de moment, no n’han trascendit més detalls.

Els primers Gdium’s estaran disponibles aquest proper setembre, i per al futur de la màquina ja es prepara una versió amb pantalla de 8,9 polzades enlloc de les 10 que tindrà el primer model, i que serà també lleugerament més barat que els 399 Euros que costarà aquest.

També podrem veure una sèrie d’extres per afegir al nostre ordinador com poden ser hubs USB per disposar de més dels dos ports lliures que ens deixarà la G-key, uns cascos amb micro i uns altaveus mòbils entre d’altres.

La veritat és que una solució d’aquesta mena em sembla fantàstica. No he tingut l’oportunitat de trastejar amb el Gdium, però ja hi havia pensat fa algun temps en usar la capacitat d’un dels meus portàtils d’arrancar des d’un dispositiu USB per a fer proves de sistemes operatius instal·lats en aquesta mena de dispositius, que segons tinc entès són més lents que el disc dur o sistema d’emmagatzematge homòleg que la màquina pugui dur de forma interna, però la manca de temps crònica que pateixo m’ho ha impedit sempre. Ara, pels que ens agrada remenar i provar sistemes operatius i programes, això sona molt i molt bé.

Imagineu-vos que voleu provar una distribució de Linux diferent, per evaluar si és millor que la que du incorporada el portàtil, però no us voleu “liar” amb reparticionaments o teniu por de perdre les vostres dades per culpa d’un accident. Doncs bé, res millor que tenir una altra clau USB de recanvi (o més d’una) per a instal·lar i remenar un nou sistema operatiu. I si us voleu posar a treballar, doncs res, s’apaga l’ordinador, es connecta la clau USB de treball i… voilà! el nostre entorn altre cop disponible.

De fet, jo tinc un sistema semblant amb el meu ordinador de sobretaula, malgrat que no és via USB, sinó mitjançant un sistema de discos extraïbles al que se li poden posar discos IDE normals. És fantàstic per provar coses noves, això si, si es disposa de temps…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Gdium, una petita joia revolucionària”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio