Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware, Noticies

Intel, nou competidor a l’arena de les targes gràfiques per a vídeojocs

L'arquitectura desenvolupada rep el nom de Larrabee
By , on 9 de abril de 2009
nVIDIA, una de les rivals d'Intel

nVIDIA, una de les rivals d'Intel

L’actual mercat dels gràfics d’ordinador per als vídeojocs està dominat clarament per dues empreses: nVIDIA i ATI, encara que pel què jo se, és més per a la primera que per a la segona (que per cert, i per a aquells qui no ho sapigueu, fou adquirida ja fa temps pel fabricant de xips AMD).

Doncs bé, en aquest mercat que ja sembla repartit, hi vol entrar Intel, que ja fa uns anys hi havia estat present però que al final va llançar la tovallola veient la competència i preferint centrar-se en allò que fa millor: les CPU’s.

Això no ha representat un obstacle per a què durant aquest temps la multinacional nord-americana fabriqués xips gràfics, això si, de menor rendiment i prestacions i pensats per a muntar en aquelles plaques base que necessiten de sortida de vídeo integrada, com en portàtils o punts de treball.

Intel, un gegant que ara vol tornar a competir en un camp que no li és del tot aliè

Intel, un gegant que ara vol tornar a competir en un camp que no li és del tot aliè

La proposta d’Intel fou donada a conèixer l’agost passat, però no ha estat fins ara que se n’han sabut més detalls concrets. El marc escollit per l’empresa nord-americana no hagués pogut ser més ben triat: la Game Developers Conference (Conferència de Desenvolupadors de Vídeojocs) de San Francisco. Aquesta elecció és natural, ja que necessitarà tot el reconeixement i recolzament que pugui de la industria, car el domini que tenen ATI i, sobretot, nVIDIA, és tan gran que només comptant amb l’ajut dels productors de jocs, Intel hi tindrà quelcom a pelar.

L’arquitectura emprada per als nous xips gràfics (el què tècnicament s’anomenen GPU, Graphics Process Unit) rep el nom de Larrabee, i és una derivada de la que s’empra en la construcció de les CPU’s d’Intel (els Pentium Core Duo, Dual Core, etc…). De fet, el “joc d’instruccions” és el mateix x86 per a uns i altres, només que els xips gràfics Larrabee disposaran de les extensions necessàries per treballar amb animacions 3D i altres elements necessaris en un vídeojoc.

Això també permetrà emprar els xips Larrabee com a xips de càlcul tradicional. De fet -i encara que és poc conegut- les targes gràfiques es poden fer servir per dur a terme càlculs genèrics, i fins i tot jo conec una persona que es dedica a programar GPU’s nVIDIA per a la realització de càlculs de tota mena.

Per donar-vos una idea de la potència d’aquests xips, tan sols dir-vos que una de les primeres empreses a provar-los serà Dreamworks, productora cinematogràfica que es troba al darrera d’èxits de l’animació com Shreck, i que els usarà per a les seves animacions infogràfiques i renderitzats.

Molt bé, i tot això, a mi, en què m’afecta?

Doncs et pot afectar si t’agrada jugar amb l’ordinador, encara que tot està en mans d’Intel i nVIDIA principalment. D’Intel perquè aquesta companyia ha de fer un bon producte, i això -naturalment- depèn de l’habilitat dels seus enginyers i de la qualitat de les seves cadenes de muntatge.

Si suposem que Intel treu al mercat un bon producte, ara ens pertoca preguntar-nos a quin preu ho farà. Pot triar entre dues opcions: o valorar-lo en la seva justa mesura encara que això vulgui dir posar-lo més car que la competència o intentar combatre en preu. Jo opto per aquesta darrera, ja que les dues dominadores del mercat dels vídeojocs estan molt arrelades, i l’única manera d’obrir forat és llançar un producte millor i més econòmic.

Si Intel compleix amb aquestes dues condicions, llavors ens caldrà observar la reacció de nVIDIA i AMD. Si aquestes dues es posen nervioses per la pressió exercida per la nouvinguda Intel (o, més aviat, la ben-retrobada) són capaces de baixar preus per continuar mantenint l’avantatge de “marca coneguda que no està tan malament de preu com per buscar una altra opció”. Ara si, li veus l’avantatge oi?

Ja m’estic imaginant la teva següent pregunta: i quan en podré gaudir de les noves targes gràfiques d’Intel? doncs està previst que els primers models que muntin xips Larrabee surtin al mercat al llarg dels primers mesos del 2010, així que encara ens queda una mica per esperar…

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Intel, nou competidor a l’arena de les targes gràfiques per a vídeojocs”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio