Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware, Mòbils, Noticies

Nvidia vol el seu tros de pastís en el mercat dels microxips per a dispositius portàtils

By , on 19 de juny de 2008
Una alegoria de la gamma de xips per a dispositius mobils de Nvidia

No hi ha cap mena de dubte que el futur de la informàtica és mòbil, i que el fabricant o prestador de serveis que no hagi començat a posicionar-se ja en aquest segment de mercat ho haurà de fer a marxes forçades o corre el risc de desaparèixer.

Pel que fa al maquinari, Intel ja va apostar per la mobilitat amb la seva gamma de xips Atom per a dispositius tipus MID (Mobile Internet Device), i els altres fabricants com AMD i VIA tenen ofertes dirigides al segment dels ultraportàtils.

Nvidia, empresa coneguda especialment entre els amants de la computació d’alt rendiment gràfic i els “videojugadors”, també vol el seu tros de pastís, i per això ha presentat nous xips de la seva gamma Tegra per a dispositius mòbils.


Logotip de la gamma TegraAnteriorment Nvidia ja havia presentat el Tegra APX 2500 dirigit a smartphones (telèfons intel·ligents), però ara presenta els xips Tegra 600 i 650 dirigits a l’abans esmentat segment dels MID’s.

Aquests aparells són pràcticament un invent d’Intel i estan orientats a la navegació per Internet, malgrat que no són exclusivament per a això (haurien de poder executar aplicacions de propòsit general tot i el seu maquinari ajustat a les necessitats*). La definició del dispositiu indica que funcionen amb Linux, malgrat que veient la tàctica de Microsoft davant d’aquesta gamma de màquines, és molt factible pensar que aviat veurem MID’s funcionant amb versions retallades i barates de Windows XP.

Un dels xips, comparant-lo amb una monedaLa família Tegra es basa en l’arquitectura ARM de 32 bits, ja veterana però encara funcional. I és que bona part dels xips per a dispositius mòbils es basen en aquesta arquitectura, des dels més simples per a reproductors MP3 fins als que equipen als telèfons intel·ligents.

Tornant a la gama de Nvidia, val a dir que en el futur disposarà d’exemplars optimitzats per a vídeo d’alta definició o àudio, amb el que podran equipar a reproductors de MP3 o MP4. Com veiem, una especialització en la gamma que respon a la necessitat d’un mercat cada cop més segmentat i amb més “gàdgets” per seduir al personal.

Tot i que la batalla es presenta dura, Intel parteix amb un cert avantatge en haver estat la inventora del concepte MID, però cal ser conscients que la diversitat de dispositius mòbils és molt alta, doncs disposem des de reproductors de vídeo fins a telèfons mòbils passant per reproductors MP3 o miniordinadors, a més dels dispositius que uneixen diverses funcionalitats. En definitiva, un ecosistema molt ric i variat per al que sense cap mena de dubte hi haurà algun nínxol per als xips de Nvidia, tal i com he esmentat anteriorment, gràcies a que la seva gamma estarà molt repartida i optimitzada cap a diversos d’aquests aparells. una altra cosa és que els surti a compte explotar-lo, econòmicament parlant.

El més probable és que Nvidia vulgui competir en relació preu/prestacions amb Intel, pel que veurem a la família Tegra més barata que l’Atom. I encara ens manquen noticies de si AMD i VIA entraran en el sector dels MID’s…

* Pot haver-hi models de MID sense teclat físic, només amb un teclat virtual, cosa que els fa difícilment utilitzables per a aplicacions d’ofimàtica malgrat que no és quelcom impossible.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Nvidia vol el seu tros de pastís en el mercat dels microxips per a dispositius portàtils”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio