Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Hardware

Què és exactament un netbook?

La guia imprescindible per estar ben informat d'aquestes petites màquines
By , on 16 de febrer de 2009
L'MSI Wind, un dels netbooks que podem trobar a les grans superficies

L'MSI Wind, un dels netbooks que podem trobar a les grans superficies

Des de fa uns mesos, en la meva feina diària com a tècnic i consultor informàtic, m’he trobat amb casos de desengany de molts compradors davant un netbook, un ultraportàtil lleuger i de baix cost, en no haver sabut distingir què era exactament aquesta màquina i en què es diferenciava dels portàtils “normals”. També, aquelles persones interessades en l’adquisició d’un ordinador portàtil em pregunten sovint el perquè d’aquestes màquines i si se n’haurien de comprar una o optar per un altre ordinador més potent. Amb aquest article tractaré de donar resposta a aquestes preguntes.

La definició de netbook és més o menys clara: és una màquina portàtil i autònoma (vol dir que té bateria), de mida petita (el que l’acosta a la categoria de sub-notebook), menor potència que un ordinador portàtil convencional (sense precisar), i baix cost. Definint una mica més el terme, direm que manquen d’unitat d’emmagatzematge òptic (no tenen ni CD ni DVD) i que la pantalla oscil·la entre les 7 i les 10 polzades.

La història d’aquestes màquines es remunta al projecte OLPC per creat un ordinador que no costés més de 100 Dòlars, dirigit als infants dels anomenats països en vies de desenvolupament per tal de facilitar-los l’accés a la societat de la informació tot i la manca de recursos tecnològics i econòmics. Comercialment, la primera companyia que va treure un netbook al mercat fou Asus amb la seva sèrie Eee PC, que va començar a cimentar les bases de màquines posteriors.

[ad]

El model de Hewlett-Packard, al meu parer un dels millors teclats de netbooks

El model de Hewlett-Packard, al meu parer un dels millors teclats de netbooks

Els primers Eee PC muntaven GNU/Linux amb una interfície especial i executaven programes més lleugers i menys potents que els seus “superiors” els portàtils i sobretaules convencionals, constrenyits per un maquinari menys potent. Veient, però, el perill de l’expansió de Linux en aquesta categoria de màquines (i segurament amb més d’un estudi de mercat a la mà que n’augurava un futur més que brillant) Microsoft va intercedir per posicionar Windows XP primer i Vista després com a sistema operatiu.

Si a aquest moviment hi afegim les ganes que començaven a tenir els usuaris d’executar els mateixos programes d’una màquina gran però en una de mides reduïdes, tenim que el concepte inicial es comença a diluir en favor d’un ordinador portàtil amb un sistema operatiu d’escriptori idèntic que el d’una màquina convencional… però amb tots els problemes d’un maquinari més escàs.

S’havia traït el concepte; d’una màquina diferent en el sentit de ser més lleugera en tot encara que fos a costa de muntar un programari al què la majoria dels usuaris no hi estaven acostumats, passem a una màquina més, amb les eines habituals i convencionals. Això és el què ha provocat la confusió de la gran massa d’usuaris.

Fins i tot s’han arribat a fer autèntiques “salvatjades” com muntar un Windows Vista en un netbook. Concretament, i dels que jo tinc noticia, Hewlett-Packard i Sony s’han atrevit a fer aquesta autèntica “monstruositat”. Ho se bé car sóc el propietari d’un netbook d’HP, que és excel·lent en tot tret d’aquest petit detall del sistema operatiu que, per cert, no he trigat gaire a canviar a Windows XP que s’ajusta molt més bé pel què fa a rendiment al què ofereix la màquina.

Per a què em pot servir doncs un netbook?

Acer Aspire One, actualment el netbook més reeixit al mercat

Acer Aspire One, actualment el netbook més reeixit al mercat

La idea amb què us hauríeu de quedar d’un netbook és que és un complement, una màquina addicional de baix cost que fem servir en determinats moments però que no pot dur el mateix pes de tasques que la nostra màquina principal.

Imaginem un exemple: penseu en una persona que treballa amb l’ordinador habitualment a casa, però que de tant en tant i quan és fora, li pot interessar connectar-se a Internet i editar alguns documents amb un processador de texts, però que no vol carregar amb un portàtil a sobre. És el candidat ideal per a un netbook.

Una mica en forma de resum, direm que són les màquines idònies per ficar en una bossa o maleta i dur amunt i avall pel què pugui passar.

Alguns consells si us voleu comprar un netbook

Em baso ara en la meva pròpia experiència, doncs aquest passat Nadal em vaig auto-regalar una d’aquestes màquines (com deia l’anunci de televisió: “ecco! ti merecce un premio!” ;-).

En primer lloc us aconsello fixar-vos en el teclat; si bé la mida general de l’aparell ha de ser un factor important, m’he trobat per experiència (per haver-ne “grapejat” uns quants, més que res) que en la majoria el teclat és força incòmode. L’heu provat? hi heu teclejat una mica? en repós oi? (naturalment). Bé, doncs ara imagineu-vos com seria teclejar amb això en un tren, un taxi, un avió o un autobús. Ja ho teniu, us heu plantejat el primer dubte seriós.

Mida de la pantalla: molts incorporen els altaveus als costats, deixant una petita pantalla de set polzades. Segur que els usareu per escoltar música? no fareu servir més aviat uns cascos? no hi veuríeu millor en aquell amb la pantalla de deu polzades? Al mercat hi ha molts models amb pantalles de mides diferents. Val la pena invertir el nostre temps donant-los un cop d’ull.

Nombre de ports USB i altres dispositius: jo, per exemple, només en necessito un, però… si li connecteu habitualment un ratolí, una clau USB amb dades i un mòdem 3G, si l’aparell que us compreu només en té dos ja heu ficat la pota. Val la pena mirar-s’ho.

Un consell en general que us pot servir per a qualsevol ordinador que compreu és que llegiu informes i comparatives per Internet. L’opinió d’altres usuaris us pot ser útil, sobretot pel què fa a qualitat de l’aparell i servei post-venda.

Un altre factor que hauríeu de sospesar és si voleu que integri capacitat de connexió a xarxes 3G en mobilitat. Si no sabeu del què parlo, us diré ràpidament que es tracta de poder-se connectar a Internet des del vostre ordinador allà on sigueu, sempre i quant tingueu cobertura de telefonia mòbil. Malauradament encara hi ha pocs netbooks al mercat que ho integrin de sèrie, i s’ha de recórrer a “sticks” USB anomenats mòdems 3G (ja els he esmentat abans). Un dels pocs models que porta la 3G integrada és el de Toshiba, llançat al mercat molt recentment.

Espero que amb aquestes pinzellades us quedi clar què és un netbook, en què es diferencia de la resta de portàtils i per a què us podria ser útil.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Què és exactament un netbook?”

1

Per si us interessa:

Per escriure la comparativa d’ultraportàtils (http://optimitza.cat/ca/portatils/comparativa-ultraportatils) vaig consultar al Termcat la traducció més adient per netbook i me vàren dir que, tot i que netbook era un terme molt estès, el correcte era ultraportàtil.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio