Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
Havia estat un dels serveis d'allotjament pioners d'Internet

Adéu Geocities, adéu

By , on 17 de maig de 2009
Fotomuntatge que ens indica com era Geocities al principi i com és ara

Fotomuntatge que ens indica com era Geocities al principi i com és ara. Foto: Wikipedia/Guillem Alsina

Yahoo! ha anunciat la fi d’un servei mític a Internet: el d’allotjament de pàgines web Geocities. Aquest no és un dels moderns serveis que cauen sota la denominació 2.0, sinó que ve d’una època anterior, la què podríem considerar 1.0 i en la qual Internet es popularitzava a marxes forçades, no existia el P2P, i tot allò que pesés més d’un megabyte ja era massa gran per al gust dels internautes i l’ample de banda de les connexions a l’ús.

Geocities permetia allotjar gratuïtament pàgines web, obrint un compte amb el què et donaven un espai molt petit i, a sobre, t’hi posaven publicitat seva. Aquest darrer punt és, malgrat la molèstia, evident. Bé s’havien de guanyar la vida amb alguna cosa i, de fet, és el mateix (i uns quants anys abans) que fa Google amb els seus serveis: prestar-los gratuïtament als usuaris a canvi de què aquests hi vegin una certa quantitat de publicitat.

Aquest fou un servei molt popular, fins a tal punt que va despertar l’interès de les principals companyies de la incipient Internet. Així fou com el 1999, Geocities fou adquirida per Yahoo!, una operació que ja deixava una mica tocada a l’empresa, car no agradava als usuaris. Des de llavors ençà, i sobretot amb l’explosió dels blocs i la Web 2.0, Geocities ha anat davallant en nombre d’usuaris fins arribar a una situació en la que li és més rendible a Yahoo! tancar-la que seguir mantenint-la.

El primer moviment al respecte de la multinacional d’Internet ha estat tancar la possibilitat que es donessin d’alta nous usuaris en el seu servei. Els que ja hi són, podran continuar gaudint-ne fins a finals d’any, i Yahoo! ha confirmat que donarà més instruccions per als usuaris aquests propers mesos. Així que el què ja és ben segur és que aquests usuaris hauran d’anar pensant en buscar-se un altre allotjament web, ja sigui gratuït o de pagament. Yahoo! ja s’ha espavilat en oferir els seus propis serveis a aquests usuaris a través de la pàgina de Geocities.

Nascuda el 1994, inicialment el nom de Geocities no fou aquest, sinó el de BHI, sigles de Beverly Hills Internet. El nou nom neix de la manera com tenia d’organitzar les pàgines: per barris o ciutats (d’aquí el nom de Geocities, que vindria a ser com “ciutats geolocalitzades”). Així, si volíem crear una pàgina sobre tecnologia, l’havíem d’encabir a la ciutat virtual anomenada Silicon Valley, i que al final no era més que una carpeta en els servidors de Geocities. Area 51 denotava els continguts sobre ciència ficció i fantasia, Augusta els relacionats amb el món del Golf (recordeu si no l’important campionat que es juga amb el nom de Màsters d’Augusta), o Hollywood on es posava tot el que tenia a veure amb el món del cinema.

Eren altres temps, i no existien els gestors de continguts o, si existien, només en disposaven les empreses que havien de fer pàgines web amb molta quantitat d’informació. Les pàgines se les havien de fer els usuaris “manualment”, mitjançant eines de creació com el Hotmetal Pro (que encara avui en dia es pot trobar) o l’editor de documents HTML de la suite d’Internet Netscape. Llavors va començar a arribar l’era 2.0 i, amb ella, els blocs i els serveis que oferien comptes en CMS’s estàndards i, per tant, eliminaven la necessitat d’aprendre la forma de crear una pàgina web.

Geocities va quedar, com un dinosaure que es resisteix amb el pas del temps a extingir-se. La seva hora, però, sembla haver arribat ja a la fi.

Què passarà amb el patrimoni de Geocities?

Al llarg de la seva dilatada història, Geocities ha estat l’hostatjament escollit per moltíssimes petites empreses i un incomptable nombre de particulars per a exposar les seves creacions en el terreny de les pàgines web. Molts estudiants d’informàtica (entre els quals m’hi compto) i no pocs simples aficionats, s’han guanyat un sobresou realitzant unes senzilles pàgines web a amics, veïns i clients, que després han allotjat a Geocities. Encara recordo que el comentari general era que aquesta constituïa una “solució poc professional”, però que pel que costava, ja estava prou bé…

Aquestes pàgines són un patrimoni d’Internet i de tota la humanitat. Sembla que hagin de ser poca cosa enfront les complexes planes de les grans empreses i la gran quantitat d’informació dels mitjans de comunicació en línia, però són tan importants com aquestes. Penseu sinó en els fragments de textos escrits que ens queden de més d’una civilització. Posem per cas Babilònia, ciutat de la qual s’han conservat grans quantitats de fragments de terrissa i escrits en tauletes de fang en escriptura cuineiforme. Què són aquests textos? no són en la seva majoria textos d’importància cabdal per a la cultura occidental o oriental, sinó coses senzilles com ara l’inventari d’un magatzem, un rebut de compra o una carta personal d’un simple ciutadà a un familiar.

I, en canvi, aquests textos ens donen una valuosa informació sobre el dia a dia de les persones que vivien i morien en aquella ciutat ara llunyana en la nit dels temps. La resta, les grans gestes dels seus governants, ja les tenim en els textos fets pels seus contemporanis i els llibres d’història, però és aquesta part amagada, la de la vida del comú dels mortals que no ostentaven una posició de poder i influència, la que ens és més difícil de conèixer.

De la mateixa manera, tot el material emmagatzemat a Geocities (i, per descomptat, el de molts altres serveis) ens dona una imatge molt propera del què era Internet en un moment donat de la seva història. Potser ara és molt recent i no li veiem el què, però els historiadors de dins d’un segle (o potser menys i tot) de ben segur que ens agrairan si d’una forma o altra salvem aquest patrimoni informàtic.

Yahoo! no ha anunciat cap pla de rescat, i tot el que he sentit fins ara són especulacions sobre un grup brasiler que vol conservar tantes pàgines de Geocities com els sigui possible abans que es tanqui definitivament el servei. Moltes de les pàgines que s’allotgen estan oblidades de ja fa anys, se’n van perdre les contrasenyes o, simplement, hom se’n va desentendre d’elles. No obstant, això no és motiu per passar-les per alt, de la mateixa manera que no es passa per alt una llista de la compra que un babiloni va escriure fa uns 3.500 anys.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Adéu Geocities, adéu”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2017, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio