Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
Les operadores comencen a parlar en excés de la situació

Adéu tarifa plana?

Al Regne Unit ja s'ha fet el primer pas de la mà d'O2, filial de Telefónica
By , on 15 de setembre de 2010

Totes les companyies ofereixen tarifa plana

Molt s’està parlant aquests dies sobre la necessitat d’acabar amb les tarifes planes de dades o de mantenir-les, i malgrat que ara el tema està en plena efervescència, la veritat és que tot plegat ja va començar fa uns mesos. Concretament, jo, la primera noticia que en tinc és del Mobile World Congress, l’acte de referència arreu del món en matèria de tecnologies mòbils que aplega cada any a Barcelona el bo i millor d’aquest sector industrial, tant operadores de comunicacions, com fabricants de terminals, com fabricants d’infraestructures o prestadors de serveis.

El guant el van llençar les principals operadores de telefonia mòbil del món, Movistar i Vodafone, malgrat que sobretot la primera que és la que més està remenant el tema. I l’argument era i és el següent: les actuals infraestructures que permeten l’accés dels telèfons mòbils a Internet no podrà suportar aviat el ritme de creixement d’usuaris que s’està experimentant actualment, tenint en compte que un petit percentatge d’aquests usuaris és el responsable d’una gran part de les dades que es transfereixen (algú ha arribat a parlar d’un 5% dels usuaris responsable del 80% del tràfic).

El que volen introduir les operadores són tarifes semi-planes, en les quals hi ha una limitació absoluta del nombre de “megues” que es poden traspassar, o bé una baixada substancial de la velocitat de descàrrega un cop passat cert límit de dades. En qualsevol cas, el que es demana és l’eliminació de les tarifes totalment planes o bé posar-los un cost tan elevat que siguin inaccessibles a la majoria dels mortals.

Això principalment s’està postulant per a les tecnologies de connexió a Internet en mobilitat, com el GPRS o el 3G, però les ADSL’s fixes tampoc es deixen de banda. Tot i que a l’Estat Espanyol les operadores han coincidit en afirmar que no preveuen limitar les tarifes planes de connexions fixes, si que s’ha plantejat això mateix per a les connexions mòbils.

Al Regne Unit, l’operadora O2 (que és filial de Telefónica) ja ha fet un pas endavant, posant una limitació de 20 GB. de tràfic en les tarifes més econòmiques, i una clàusula “d’ús raonable” a les tarifes més cares. Però, quin és aquest ús raonable? Aquí rau el més espinós del tema, ja que el límit el posen les operadores. Basant-se en quin criteri? Doncs en el que els doni la gana.

Òbviament, l’objectiu que persegueixen realment aquestes mesures és el de limitar o impedir els sistemes P2P, veritables monstres consumidors d’ample de banda, però també al meu parer acabar amb la cursa tecnològica que les obliga a anar augmentant la velocitat, ja que quant més ràpid vagin les comunicacions, menys colls d’ampolla es produiran, però al mateix temps més voldran descarregar els usuaris, el que al seu torn anirà en detriment del rendiment global de la Xarxa. És per això que a les operadores els convé que els usuaris deixin de fixar-se en la velocitat per descarregar més continguts i es fixin en la seva butxaca per no haver de pagar el que aquestes empreses consideraran un “abús” de l’ús que es fa del servei que presten.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Adéu tarifa plana?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio