Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies, Seguretat

Alerta general pel cuc Conficker

By , on 26 de gener de 2009
Perill víric

Perill víric

Una autèntica pandèmia vírica com no es veia des de feia temps ha fet disparar les alarmes entre les companyies dedicades a la seguretat informàtica i, en especial, a Panda Security, el fabricant espanyol d’antivirus.

El culpable de tot aquest malestar rep el nom de Conficker, i recorre a l’enginyeria social tot explotant una via d’infecció fins ara poc usual en els virus de darrera generació: el contagi directe des de dispositius USB.

Però abans d’entrar en matèria tot explicant què és i què fa aquest patogen, un parell de consells de seguretat per prevenir-vos de la infecció: en primer lloc, tingueu sempre un antivirus instal·lat i correctament configurat en el vostre sistema informàtic (sobretot si useu Windows), seguidament mantingueu actualitzat el vostre sistema amb les actualitzacions que es posen al vostre abast a través del sistema d’actualitzacions oficial i, finalment, escanegeu totes i cadascuna de les claus USB de les que us caiguin a les mans.

[ad]

Conficker explota una vulnerabilitat del Windows XP, ja solucionada amb el corresponent pegat. Des de l’octubre passat, l’epidèmia que ha creat aquest virus s’ha convertit en una autèntica pandèmia que ha desfermat les alarmes entre els fabricants d’antivirus. Es calcula que un 6% de tots els ordinadors del món estan infectats amb aquest patogen, potser més i tot.

Panda Security s'ha mobilitzat alertada per l'impacte que està tenint aquest patogen

Panda Security s'ha mobilitzat alertada per l'impacte que està tenint aquest patogen

La perillositat de Conficker és alta, ja que actua com un Troià: en infectar un ordinador obre un canal de comunicació per tal que una persona aliena al propietari i/o usuari de la màquina en pugui prendre el control. Aquesta és una tàctica molt emprada per les màfies que es dediquen al cibercrim practicant, per exemple, extorsions a empreses, i ens pot arribar a comportar algun tipus de responsabilitat legal.

El sistema que empra per contagiar-se a través de claus USB és força enginyós: sabeu el menú que presenta el Windows amb diverses opcions cada cop que li inseriu a l’ordinador un nou mitjà d’emmagatzematge? (per exemple, un CD, un DVD, una clau USB,…) és aquell a través del qual podem reproduir els continguts d’àudio, de vídeo, executar un programa o bé obrir-ne el contingut a una finestra de l’explorador de fitxers. Doncs bé, el programa que conté el virus es camufla com a aquesta darrera opció, de manera que si “càndidament” intentem veure què hi ha a la clau USB, en resultarem infectats.

Els principals antivirus ja han inclòs capacitat de detecció i eliminació d’aquest exemplar, ja que gairebé quatre mesos d’antiguitat és tota una vida en el món dels virus. Amb aquesta dada també podem concloure que el principal factor de contagi ha estat la deixadesa que molts usuaris mostren envers les pràctiques de seguretat més bàsiques.

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Alerta general pel cuc Conficker”

1

són coses que passen…
hi ha un sistema vulnerable, fan una solució i aqí ningú actualitza…

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio