Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
La proposta de llei per combatre la pirateria, a debat

Benvinguts a l’absolutisme (abans Espanya)

La possibilitat de “suspendre” llocs web sense autorització judicial prèvia, pràctica que recorda les dictadures d'altres temps.
By , on 14 de desembre de 2009

La Ministra de ¿Cultura?, Ángeles González-Sinde

La Ministra de ¿Cultura?, Ángeles González-Sinde

Spain is different, i això és tan vàlid ara com ho era a la dècada dels seixanta en plena invasió de sueques i biquinis. Si a França ja es van passar amb la llei Sarkozy, a Espanya han volgut anar més enllà i s’han passat “tres pobles”, si em permeteu l’expressió col·loquial: ni més ni menys que clausurar, tancar o suspendre pàgines web directament des del Ministeri de Cultura sense que pel mig hi hagi una ordre judicial.

Per als no iniciats, us explicaré una mica el perquè això pot ser i és tan greu: en tota democràcia moderna, l’articulació jurídica i legal de l’estat es basa en tres poders que estan separats: el legislatiu, l’executiu i el judicial. Mentre que el primer debat i aprova lleis, el segon s’encarrega del funcionament de la maquinaria estatal i el tercer fa complir les lleis. A grans trets, l’anomenada separació de poders fa això, tot i que en cada estat es pot aplicar d’una manera una mica diferent (per exemple, repúbliques, monarquies parlamentàries, estats federals,…).

El què ens proposa ara la Ministra de Cultura, la polèmica Ángeles González-Sinde, és que des del mateix ministeri que presideix es creï una mena de policia del contingut que tingui les mans lliures per tancar indiscriminadament qualsevol pàgina web que li sembli vulneri els drets de propietat intel·lectual o de copyright. L’estat s’erigiria d’aquesta manera en fiscal, jutge i jurat de qualsevol persona, i els favoritismes i parcialitats podrien ésser possibles.

Deixant de banda tot el debat sobre els drets de copyright, d’autor i les descàrregues d’Internet ja siguin en modalitat P2P o d’altres (que són ben lícits però que es poden tenir sense barrejar-los amb el present que toca una altra qüestió més legal), la proposta de la ministra és simplement, contra natura en un estat de dret modern i, fins i tot, m’atreviria a dir que anticonstitucional ara que el terme està tan de moda.

Cal no confondre aquest tema amb el de la justificació de si és o no legal i/o moral perseguir als internautes que es descarreguen obres com música o pel·lícules des d’Internet sense pagar, encara que aquestes siguin només per a consum propi i no per lucrar-se’n. M’he trobat advocats que afirmen que això no és legal i d’altres que si, i veig que és un debat que no s’ha tancat de cap de les maneres i s’hauria d’aclarir d’una vegada per totes. El problema de fons és aquest buit legal que ens deixa amb el dubte de si el que estem fent entra o no dins del permès per la llei.

Amb tonteries com aquesta i el cànon per dret de còpia privada, amb el qual paguen justos per pecadors, el govern i les entitats com la SGAE estan perdent tota la raó que poguessin tenir en la seva lluita, que ni afirmo ni nego que la hi tinguin, simplement em sembla que ha de ser un debat que s’ha de mantenir i no s’ha fet fins ara. Però les mesures concretes que s’estan adoptant si que em semblen fora de tota lògica i que, al cap i a la fi, acaben legitimant a aquells usuaris que descarreguen de tot des del seu ordinador, i als quals des de l’altre bàndol se’ls anomena ‘pirates’.

En el cas que ens ocupa, només cap una solució per tancar una pàgina web: una ordre judicial a la mà. podrà ser moral o no ser-ho en opinió d’alguns, però del que no ens podrem queixar és de que no sigui legal.

Foto: 20minutos.es amb llicència

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Benvinguts a l’absolutisme (abans Espanya)”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio