Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet

Com navegar de forma segura en xarxes públiques?

Consells per connectar-se de forma segura a Internet
By , on 28 de gener de 2014

Les noves tecnologies mòbils i la possibilitat de connectar-se a la xarxa a qualsevol lloc, de forma que compartim informació sobre els llocs als quals estem, qui ens acompanya i ho documentem amb fotografies i vídeos que acaben a les xarxes socials. La tecnologia mòbil ha avançat molt fins al punt d’equiparar-se a un mini portàtil, però no hem estat capaços de canviar les nostres costums com a usuaris per protegir-nos de l’espionatge i robatori de dades.

Els usuaris de ‘smartphones’, ‘tablets’ i portàtils utilitzen de forma regular xarxes públiques de Wi-fi, però es tracta de connexions no segures ja que s’està compartint la xarxa amb estranys i pot ser que algú utilitzi les seves habilitats en contra nostra. El risc de perdre informació personal o que aquesta sigui utilitzada per a delictes a través de la xarxa és latent a tot l’espai públic, hem abaixat les defenses com a usuaris a mesura que els dispositius poden fer més coses, donant més importància a estar connectats que a la nostra seguretat.

No obstant, una enquesta digital realitzada per les empreses F-Secure y GfK en 15 països ha demostrat que el 52% dels participants estava preocupat per la seguretat i la privacitat de la seva informació a la xarxa; però una gran part dels usuaris no coneix les pràctiques adequades per protegir-se d’atacs informàtics als seus terminals. D’igual forma, un 67% de les persones va afirmar que guarda més valor la informació que guarden els seus dispositius mòbils que els aparells en si.

La pràctica ideal per aquelles persones que viatgen molt per feina i que han d’usar les xarxes públiques o desconegudes per estar connectat amb l’oficina inclou comptar amb un router USB amb una targeta SIM de prepagament, disposant així d’una connexió personal. No obstant, si només es viatja per oci el recomanable és no utilitzar aplicacions o programes que continguin informació personal, alhora que evitem entrar en llocs que ens demanin la contrasenya.

Igualment, quan hem d’abandonar el nostre entorn és important realitzar un ‘back up’ (fer una copia de seguretat) de la informació que duem a sobre als ‘smartphones’, ‘tablets’ o portàtils per si ens roben o perdem el dispositiu; també cal tindre clar els procediments per bloquejar el nostre terminal per evitar que ens robin les dades. Alhora, es recomanable utilitzar les aplicacions bancàries que ens recomanen des de l’entitat en la que tenim un compte corrent per si hem de sortir a l’estranger o consultar les nostres dades mitjançat una xarxa no privada.
Un altre consell per aquelles persones que han d’allunyar-se de casa i de les connexions Wi-fi conegudes és el de disposar d’una segona conta de correu electrònic. Sense renunciar a la nostra llibreta de contactes, al utilitzar un correu on no hi tinguem informació sense dades privades (comptes corrents, factures de mòbil, etc.) s’ho posarem molt més difícil a un hacker que ens vulgui robar la informació personal.

Els 10 consells fonamentals per navegar segur

  • Assegura’t que quan entres a una pàgina web on puguem tindre informació personal es vegi el símbol del cadenat tancat i aparegui ‘https’ en la barra de direccions. Si no apareix, no és una connexió segura.
  • No deixis que el teu dispositiu es connecti de forma automàtica a una xarxa pública
  • Fes un ‘back up’ abans d’utilitzar el teu ‘smartphone’, ‘tablet’ o portàtil.
  • No utilitzis aplicacions que no necessites si surts del teu entorn.
  • Elimina els accessos a les xarxes de Wi-Fi que no tornis a utilitzar o que no t’hi connectis regularment.
  • Utilitza una contrasenya per a cada conta que tinguis a les xarxes socials, direccions de correu electrònic o altres llocs on calgui fer-te una conta d’usuari.
  • Desactiva l’ús compartit d’arxius.
  • Activa l’opció del ‘firewall’, en concret, configura’l per bloquejar les connexions entrants per poder navegar de forma segura.
  • De ser possible, utilitza xarxes VPN (xarxes privades virtuals) ja que aquesta tecnologia permet que les dades de llocs públics s’equiparin a les condicions de seguretat d’una xarxa privada.
  • Tingues ben present que els teus moviments a la xarxa en una connexió pública poden ser vistos per terceres persones.

Imatge: liewcf

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Com navegar de forma segura en xarxes públiques?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio