Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Seguretat
Llocs web es fan passar per la coneguda xarxa social per capturar noms d'usuari i contrasenyes dels internautes

Compte amb els falsos Facebooks

Els “falsos Facebooks” tenen una aparença idèntica, i només es diferencien en algun detall de l'adreça, l'únic que els pot delatar
By , on 26 de novembre de 2009
Una captura de pantalla del fals Facebook. Com podem veure, molt semblant a l'original.

Una captura de pantalla del fals Facebook. Com podem veure, molt semblant a l'original.

Als usuaris de Facebook els aguaita un nou perill amagat a les ombres: es tracta de llocs web que imiten l’aparença de la popular xarxa social per tal de capturar les dades privades dels usuaris que caiguin al seu parany.

Aquest nou mètode de les màfies que trafiquen amb dades personals d’internautes ha estat descobert i donat a conèixer al món per l’empresa Panda Security, que ha trobat un d’aquests llocs web.

Fins a la data, els internautes usuaris de Facebook només havien de témer els missatges de correu electrònic de phishing en els quals se’ls intentava “colar” algun virus en un arxiu annexe, o bé conduir-los cap a una pàgina molt ben amagada en la qual se’ls capturaven les dades. El gran avantatge d’una pàgina web pública que imita a la perfecció l’imatge de la xarxa social atacada és que aquesta pot ser posicionada en cercadors com qualsevol altra pàgina, a més de fer-ne servir la URL en un missatge de correu com a part d’un atac de phishing.

Per exemple, aquest lloc es podria posicionar pels termes “entrada ràpida a Facebook”, o bé “Facebook sense News Feed”, ara que està de moda la disputa entre els partidaris del Live Feed i del News Feed, que tan agres reaccions va despertar amb la seva introducció.

El nostre compte de Facebook, un botí molt cobejat

Els internautes hem esdevingut les preses de les màfies que cobegen les nostres dades personals

Els internautes hem esdevingut les preses de les màfies que cobegen les nostres dades personals

En una època en la que les xarxes socials en general i Facebook en particular van en augment, ens trobem que esdevé una possibilitat molt temptadora la de poder enviar missatges de phishing als contactes de la persona a qui li hem segrestat el compte, ja que d’aquests en podem treure dades tan crítiques com el número de tarja de crèdit i el PIN per poder-li buidar el compte corrent.

Un altre dels motius que impulsen la cerca i captura de dades de comptes de Facebook és per a posicionar un lloc web de manera fraudulenta; la tàctica en aquest cas és crear comentaris en els perfils de les amistats i contactes del compte segrestat, comentaris en els quals s’inclourà l’adreça de la pàgina a posicionar, per tal de sumar un enllaç més en el seu còmput.

És la mateixa tècnica que s’ha vingut emprant aquests darrers anys en fòrums i en comentaris de blocs, i aquells de vosaltres que en gestioneu algun de ben segur que em dirà que es troba molta brossa en forma de missatges sobre Viagra, rellotges d’imitació de Rolex i altres de semblants.

I què hem de fer per evitar-ho?

Per a no trobar-nos-hi poc, però per a no caure-hi molt. Els consells i mesures a adoptar són els habituals en casos de phishing via correu electrònic: no accedir als nostres serveis en línia a través d’adreces que no siguin les oficials (en aquest cas, www.facebook.com), fer cas omís de missatges de correu electrònic o que ens arribin per altres vies (dins de la mateixa xarxa social, per exemple) amb adreces URL adjuntes, i en el cas de que sospitem que el nostre compte pot haver estat segrestat -és a dir, que algú en té el nom d’usuari i la contrasenya- canviar immediatament la nostra clau d’accés.

Abans de deixar-vos, només em resta recomanar-vos sentit comú, que tot i ser el menys comú dels sentits, us serà molt útil a l’hora d’esquivar tota mena de problemes a Internet degut a l’enginyeria social emprada pels traficants de dades personals i mafiosos que operen a la Xarxa.

Foto: ToastyKen a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Compte amb els falsos Facebooks”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio