Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Mòbils, Noticies

El mòbil com alternativa al WiFi

By , on 8 de octubre de 2008

Els usuaris de portatils, sense dubte els mes interessats per la iniciativaRecentment, la GSM Alliance (organització encarregada de vetllar per la bona salut de la telefonia mòbil a nivell mundial i que organitza entre altres “mogudes” el Congrés de Telefonia Mòbil Mundial que es fa cada any a Barcelona) ha presentat una nova iniciativa centrada en la connectivitat dels ordinadors portàtils, però enfocada a fer-ho a través de les xarxes de telefonia mòbil.

Si bé en un principi pot semblar que aquesta nova iniciativa només afectarà a la industria, convé estar-ne al cas perquè aviat ens afectarà a nosaltres, als consumidors i usuaris, ja que es pretén la creació d’un segell per als equips que compleixin determinades condicions, a més de què es vol que això sigui una passa més envers el tan desitjat i buscat “always on” (sempre connectat).

I què és això de l’always on? Ben senzill: actualment, si agafeu un ordinador portàtil i us n’aneu al mig del camp, en cotxe (i no en sou el conductor, s’entén) o en tren, us trobareu en una situació en la que no teniu accés a Internet. Doncs bé, l’always on vol ser el revulsiu d’aquesta situació, canviant-la per a què a tot arreu on aneu us trobeu amb connectivitat a la Xarxa de xarxes, emprant la tecnologia que sigui.


[ad]

El segell que duran els equips que compleixin amb els minims fixats per estar \Podeu refiar-vos del WiFi i del WiMAX, però encara avui en dia ens costa trobar punts d’accés oberts. El que tenim sobretot són bars, hotels o les xarxes ciutadanes, però tots aquests ens permeten una connexió de pagament, limitada a una certa àrea o bé hem d’estar saltant de xarxa en xarxa per tal de mantenir la nostra connectivitat.

Si volem un sistema de connexió a Internet ininterromput i –més o menys- omnipresent, podem recórrer a la xarxa de telefonia mòbil GSM, o a la xarxa 3G (UMTS), esteses per bona part del globus terraqüi. Són per exemple, les emprades en els mòdems d’accés a Internet que podem adquirir d’algunes operadores per als nostres portàtils, i que d’un temps ençà, alguns d’aquests ordinadors ja comencen a portar incorporats malgrat que en molt poc nombre.

Doncs bé, la GSM Alliance ha creat una nova iniciativa que sota el nom Mobile Broadband aplega a fabricants de material informàtic tan potents com Asus, Dell, Lenovo o Toshiba (que també en la seva majoria ho són de telèfons mòbils), operadores (Vodafone, Orange, Telefónica, T-Mobile) i fabricants de material per a la construcció de les xarxes de les operadores (Ericsson, Qualcomm) per tal de facilitar aquest tan desitjat “always on” en els ordinadors portàtils en un futur proper.

Els ultraportatils, sens dubte els aparells ideals per integrar aquesta connectivitatLa iniciativa impulsada per la GSMA es materialitzarà en el compromís per part dels fabricants de maquinari d’incloure connectivitat en els seus desenvolupaments, una connectivitat a xarxes de dades que quedarà palesa en els aparells mitjançant la inclusió d’un segell.

A partir d’aquí, les operadores i fabricants de material de connexió tenen la pilota al seu camp, ja que les primeres són les encarregades de fer que la cobertura arribi a tot arreu en els diferents països, i de resoldre temes com el roaming. Per la seva banda, els fabricants del material que empren les operadores per proporcionar aquesta cobertura, com ara les antenes, hauran de millorar els equips.

Personalment, trobo aquest projecte excitant, ja que el fet de poder estar sempre connectat és un dels somnis que molts de nosaltres (‘geeks’ crònics reconeguts) hem tingut des de fa temps.

No obstant, també trobo inconvenients. És obvi que començarem a veure els primers portàtils que s’incloguin en aquesta iniciativa d’aquí a força temps, potser passat l’estiu del 2009. No és quelcom que es faci de la nit al dia això d’incloure un nou element com és una SIM de telèfon mòbil per a dades en un ordinador, amb tot el hardware que això comporta. Evidentment, s’hauran de dur a terme tasques de redisseny de la majoria de les games de portàtils actuals.

També em pregunto si el mercat està prou madur per a això en molts països. Per exemple, aquí mateix, a l’Estat Espanyol. Si bé ja ha deixat de ser un fet estrany això de veure una persona en un aeroport que tecleja en el seu ordinador mentre espera el vol que l’ha de dur a la seva destinació, crec que col·lectivament encara no ens hem acostumat a veure gent asseguda als bancs de les places amb el seu ordinador portàtil, o en bars, tot i que cada cop és més freqüent. Qui ho necessita realment d’estar sempre connectat? us podria dir que jo, però si us haig de ser sincer, també podria passar molts cops sense estar connectat a Internet, ja que el meu tema és més de “vici” que de necessitat real, malgrat que m’és molt pràctic per a la feina que desenvolupo.

I, a més, i si ens referim precisament al nostre mercat, ens trobem amb l’estat en què estan les comunicacions. L’altre dia ho comentava amb un conegut que està ficat al sector de la telefonia mòbil i la connectivitat 3G, i m’explicava que aquí les xarxes són veritablement desastroses: lentitud en les comunicacions, caigudes, límit molt baix del nombre d’usuaris que pot assumir simultàniament la xarxa, i priorització del tràfic de veu enfront del de dades.

Amb tot això, crec que la inversió que haurien de fer les operadores al nostre país per comptar amb una xarxa de comunicacions mínimament decent, és molt gran. I, evidentment, si veuen que no hi ha una necessitat real d’usuaris que demanin aquest servei i que, per tant, no tindran un gran nombre de clients que faci rentables aquestes noves instal·lacions, no mouran un dit. I ara a això afegiu-hi la crisi generalitzada (o recessió o com en vulgueu dir), que fa aconsellable posposar les inversions fins que bufin vents més favorables…

Total, que la sensació que em dona és que si bé aquesta iniciativa és molt lloable, ara per ara són relativament pocs els racons del globus on es pot dur a terme: Amèrica del Nord (Estats Units i Canadà), els països escandinaus, potser Gran Bretanya i tal vegada Alemanya i Holanda, i ho dic en un grau satisfactori. Ja no hi compto Japó o Corea del Sud perquè allà tenen aquest aspecte molt més que solucionat, i ja és com una “altra lliga”, com la NBA de la tecnologia.

No obstant, i com que la iniciativa té el seu interès, haurem d’anar seguint com es desenvolupa la cosa.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El mòbil com alternativa al WiFi”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio