Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
Un cop fet, es pot guardar en PDF o encarregar-ne una còpia en paper

El nostre llibre, a partir de la Viquipèdia

By , on 25 de octubre de 2010

Un cop fets, els llibres es poden enviar a un servei online per a la seva impressió en paper i el seu enviament a casa nostra. Fotocomposició: Guillem Alsina a partir de la pàgina web de PediaPress

Avui en dia, tot el que es refereix a la publicació de llibres ha estat molt facilitat, de manera que fins i tot podem autopublicar-nos el nostre propi escrit. Però, és clar, per a això manca encara que en tinguem un ja fet o en projecte. Com fer-nos un llibre quan no som escriptors?

Per respondre a aquesta pregunta, deixeu-me que us en faci una altra: sovint us costa trobar aquell llibre que parli exactament del que voleu? I, encara, una més: us cansa que, després d’una dura jornada de treball davant la pantalla de l’ordinador, us hagueu de passar unes hores buscant informació sobre el que us interessa a Internet? Doncs si heu respost que si a les dues, el projecte de creació de llibres de la Viquipèdia serà el vostre aliat.

El Book Creator, com se’l coneix en anglès, permet recopilar els articles de l’enciclopèdia lliure per excel·lència que més ens interessin, ajuntar-los en una sola publicació (el llibre) i descarregar-la en PDF o fins i tot fer-nos-en imprimir una còpia amb tapes i tot. Naturalment, aquest darrer pas té un preu.

Totes les versions idiomàtiques de la Viquipèdia disposen d’aquesta eina, malgrat que no és possible fer llibres multi-idioma (és a dir, en els quals hi hagi articles escrits en vàries llengües compartint espai). Per activar-la només l’hem de buscar en el menú que trobem a la banda esquerra de la pàgina de la Viquipèdia, sota l’opció “Imprimeix/exporta”. Un cop desplegada aquesta, farem un clic sobre “Crea un llibre” i ens trobarem amb una nova pàgina en la que ens demana iniciar el “mode llibre”, proposta a la qual hi respondrem afirmativament.

El resultat d’aquesta operació semblarà nul, però si ens hi fixem bé, veurem que a la part superior de cada pàgina de la Viquipèdia hi tindrem el següent element:

en el qual podem afegir les pàgines que estiguem visitant al nostre llibre, mostrar el progrés d’aquest, o que sigui el mateix sistema el qui ens suggereixi pàgines per afegir.

Mentre anem navegant pels diferents articles de la Viquipèdia, podrem anar afegint aquells que ens semblin interessants al nostre llibre. Un cop finalitzem el procés de recopilació d’articles, farem clic sobre l’opció “Mostra llibre” que, entre parèntesis, ens posa un determinat nombre de pàgines. Aquestes no seran les que ocuparà el nostres llibre, si no que fa referència al nombre de pàgines web de la Viquipèdia que s’hi han afegit, o sigui els articles.

Quan accedim a l’opció de mostrar el llibre que hem construït, encara el podrem manipular, donant-li un títol i subtítol, afegint algun capítol i, finalment, descarregant-lo en format PDF per llegir-lo a la pantalla de l’ordinador o en un lector d’eBooks, a document ODF (amb la consegüent possibilitat d’editar-lo) o bé enviant-lo a imprimir i enquadernar.

Aquesta darrera opció no és gaire recomanable pel seu cost, tret que per algun motiu ens interessi tenir el nostre llibre en paper.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El nostre llibre, a partir de la Viquipèdia”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio