Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
Serveis com Spotify, Yes.fm i el més recent Televeo en són bons exponents

El streaming acabarà substituint les descàrregues P2P per al visionat de continguts audiovisuals

By , on 31 de agost de 2009
Una captura de pantalla de l'aplicació Spotify

Una captura de pantalla de l'aplicació Spotify

Spotify, Yes.fm i altres serveis de streaming comencen a triomfar a la xarxa. El seu secret és oferir música gratuïtament allà on siguis, sense haver d’endur-te amb tu la teva col·lecció de fitxers MP3. En tots dos casos, i malgrat que en formes diferents, aquesta música és gratuïta. Només tenen una limitació: has de tenir Internet allà on vulguis escoltar la teva música.

Diuen molts -alguns, fins i tot, veus força autoritzades- que les descàrregues P2P tenen els dies comptats, que el futur a mitjà i llarg termini es troba en el streaming. A mida que la banda ampla es vagi imposant i que les tecnologies sense fils com la 3G i el WiMAX es vagin expandint portant amb elles l’omnipresència d’Internet, els internautes aniran descobrint com n’és de còmode deixar de dependre d’un eMule o un Ares instal·lat a l’ordinador, de no deixar de tenir un cert patiment per si ens pot enganxar la SGAE, i de pensar “vaja! m’he deixat els MP3 al disc dur de casa!” per passar a dir “tinc un ordinador al meu abast? doncs ja tinc música!”.

Personalment, i entre aquests dos, prefereixo l’Spotify, ja que proporciona una millor qualitat en l’àudio vers Yes.fm. Però, per contrapartida, un avantatge de Yes.fm sobre Spotify és que mentre que per escoltar les cançons d’aquest darrer servei es necessita la instal·lació d’un programa client als ordinadors en què el vulguem fer servir, Yes.fm empra una tecnologia de streaming compatible amb els principals navegadors. I, com en en molts altres casos, de moment el programa només està disponible per a Windows i Mac OS X.

Ambdós serveis són d’accés gratuït, però en diferent mesura: mentre que el compte gratis de Yes.fm té una durada limitada, esperant enganxar l’internauta per a què s’hi aboni, Spotify és -almenys de moment- totalment gratuït i sense cap limitació temporal. Només haurem d’escoltar insercions publicitàries cada cert temps (almenys, pel poc que l’he fet servir fins ara), fet que ens pot fer pensar en algun moment que en estem escoltant una emissora de ràdio.

La mecànica de tots dos és prou semblant: us doneu d’alta, en el cas de Spotify instal·leu el client, per a Yes.fm no cal, i tot seguit seleccioneu música gràcies als cercadors integrats, música que podeu afegir en llistes de preferits. I a escoltar!

Internet, a la llarga, es convertirà en una gran base de dades de música, a la qual es podrà accedir sense gaires dificultats mitjançant un navegador o un client multiplataforma, i reproduir-la a canvi d’escoltar una miqueta de publicitat, res que sigui excessiu. És la tan desitjada liberalització de la cultura? bé, si més no és un principi.

I la música només n’és una part; a continuació vindran les pel·lícules, que ja es poden veure en streaming directament des de la Xarxa… malgrat que les iniciatives sorgides de moment no són reconegudes “oficialment” per la industria audiovisual i, per tant, són perseguides amb qualsevol excusa (com per exemple aconseguir lucrar-se amb publicitat, quan tothom sap que el que et paguen per un clic a un anunci de Google és una misèria, i que no gaire gent clica…).

De fet, una primera temptativa en aquest sentit l’està duent a terme Apple amb iTunes, ja que a la seva botiga en línia ja s’hi venen films en alta qualitat en règim de lloguer o compra. No obstant, em sembla que el seu èxit és limitat enfront de la gran acceptació que ha tingut la música. Potser és que aquesta es pot portar pel carrer tranquil·lament mentre que per veure una pel·lícula has d’estar còmodament assegut al sofà de casa teva? és probable.

Un altre intent de portar el streaming a noves cotes és Televeo, un bon intent de fer una televisió a la carta en format streaming totalment legal. Esperem que tinguin bona sort ;-)

Imatge: Guillem Alsina

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El streaming acabarà substituint les descàrregues P2P per al visionat de continguts audiovisuals”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio