Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Noticies, Professional
Opera, Apple o Google són només alguns noms de les empreses a qui els interessa

El W3C malda per estandarditzar el vídeo i l’àudio a l’HTML5

By , on 10 de agost de 2009
Codi HTML

Codi HTML

Hi ha uns quants fenòmens que han sacsejat Internet per fer-la evolucionar des de l’anterior estatus fins a l’actual Web 2.0: les xarxes socials, els blocs, les aplicacions al núvol (cloud),… i alguns d’aquests tenen noms propis que han protagonitzat la revolució: Google, Facebook, Twitter, iTunes Store o YouTube. Aquests dos darrers ofereixen serveis d’àudio i vídeo respectivament (en el cas de la iTunes Store, podcasts), trobant-se entre els més populars de tota la Xarxa.

És precisament gràcies a aquesta popularitat de l’àudio i el vídeo i degut a la multiplicitat de còdecs existents per treballar-hi, que el W3C (World Wide Web Consortium) vol posar ordre en aquest caos i estandarditzar el format en què aquests elements es poden trobar empotrats en una pàgina web, tot i que de moment no se n’ha sortit per les divergències existents entre els principals actors del mercat dels navegadors sobre els formats a emprar.

Actualment s’enduen la palma el Flash d’Adobe i l’MP3, amb una forma presència del WMA de Microsoft i alguns altres còdecs minoritaris, però aquests formats tenen el defecte de ser parcial o totalment propietaris, a més de que en alguns casos difícilment s’hi pot treballar en formats d’alta qualitat (especialment vídeo). El mateix W3C ha estat buscant alternatives i considerant alguns còdecs lliures com OGG Theora (vídeo), OGG Vorbis (àudio), i alguns de propietaris o dependents de llicències com l’H.264 o QuickTime.


De fet, i per demostrar aquesta voluntat, ja s’ha definit com han de ser els “tags” que permetin incloure àudio i vídeo en una pàgina web (res més simple: <AUDIO> i <VIDEO>), abans fins i tot que els còdecs estiguessin definits.

El problema per decidir-se per un còdec concret és que els fabricants de navegadors web es barallen per imposar el seu estàndard, el què més els convingui o, en el seu defecte, el què emprenyi més als rivals. Tots, tret de curiosament Microsoft, que s’ho mira des de la barrera sense fer gaire cas dels altres. Estarà esperant el seu moment per actuar, com ja ha fet en múltiples ocasions anteriorment?

Apple, per exemple, es nega a implementar OGG Theora dins de Quicktime tot emparant-se en el fet de què el suport de maquinari per a aquest còdec és, més que escàs, inexistent. Opera es nega a implementar H.264 pel cost prohibitiu de les llicències de patents, un motiu semblant al què esgrimeix Mozilla, tot i que aquesta darrera parla més dels problemes ocasionats a terceres parts. Mentre, Google ha implementat suport natiu a Chrome tant per a OGG Theora com per a H.264, però no proporciona llicències a terceres parts afirmant que encara no ofereix qualitat suficient per a YouTube, el servei de la seva propietat… i així successivament.

Així les coses, no és estrany que el W3C hagi fet una pausa en el seu camí cap a l’estandardització d’aquests elements, i hagi decidit prendre-s’ho amb calma perquè veu que el camí serà llarg. En qualsevol cas, i des del moment en què surti publicada la nova versió de l’especificació de forma definitiva, ja podrem començar a gaudir d’un nou estàndard a la Web, i més d’uns elements tan importants com aquests… si s’acaben posant tots plegats d’acord algun dia, és clar!

Pel què als “drafts” de l’HTML 5, és a dir, les versions de treball, Firefox ja les implementa, de manera que ofereix suport per als tags <AUDIO> i <VIDEO> en la seva darrera versió 3.5 .

Imatge: Guillem Alsina

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “El W3C malda per estandarditzar el vídeo i l’àudio a l’HTML5”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio