Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet

Els 3 problemes de la web segons el seu fundador

La web ha complert 28 anys aquest passat diumenge, una data en la qual el seu creador Tim Berners-Lee ha volgut cridar l’atenció sobre els 3 problemes de la xarxa actual que desvirtuen la seva funció original i són un risc per als usuaris.
By , on 13 de març de 2017

www. written in search bar on virtual screen.

La World Wide Web ha complert anys aquest 12 de març, en concret, 28 primaveres. El seu creador, Tim Berners-Lee, ha aprofitat l’efemèride de la seva gran aportació a la humanitat per mostrar la seva preocupació sobre tres tendències que considera posen en perill el seu projecte: la pèrdua de control sobre les dades personals, la facilitat per distribuir informació falsa i la falta de transparència en la publicitat política.

El portal ‘Web Fundation’ ha estat el responsable de difondre una carta en la qual el creador de la World Wide Werb Tim Berners-Lee denunciava que la seva idea original era la de “una plataforma oberta que permetés a tots, a tot arreu, compartir informació, accedir a oportunitats i col•laborar sobre els límits geogràfics i culturals”; quelcom que avui dia es troba en perill. En l’actualitat, hi ha tres tendències que preocupen especialment Berners-Lee i que considera que cal derrocar-les per complir veritables objectius de la web.

La primera tendència és la pèrdua de control sobre les dades personals com a conseqüència del model de negoci que ofereix serveis gratis a canvi d’informació dels usuaris. La raó és que els usuaris no podem decidir amb qui es comparteixen aquestes dades i que els governs, especialment en règims repressius, les empren per vigilar els nostres moviments a la xarxa, podent donar lloc a abusos de la llei o que acabin fins i tot en l’assassinat de bloggers.

Al creador de la web també li preocupa el fàcil que resulta estendre informació falsa. De nou ressalta el model de negoci, pel qual mitjans de comunicació ofereixen els seus continguts informatius a la xarxa, que moltes vegades es mostren als internautes sobre la base d’un algorisme que recull informació sobre els seus interessos. Aquest model implica que hi ha portals que ofereixen continguts cridaners perquè la gent fa clic en ells i d’aquesta forma obtenir beneficis.

Finalment, Berners-Lee crida l’atenció sobre la publicitat online de contingut polític i la seva falta de transparència; a més de criticar que Internet s’ha convertir en un punt cec que manca de regulació durant les campanyes polítiques. En concret, esmenta la publicitat dirigida, que té la capacitat de desviar l’atenció cap a continguts falsos o allunyar-los dels resultats de les enquestes.

La web encara té esperança

A pesar de tot això, Berners-Lee creu que la web actual pot millorar-se per complir amb la seva intenció inicial: “una eina que serveixi a tota la humanitat”. Des de la Web Foundation han iniciat un pla de cinc anys per treballar a identificar els problemes més greus i oferir solucions com fer que els algoritmes siguin transparents i comprensibles per als usuaris, els qui han d’entendre com afecten a les decisions que fan, i establir uns “principis comuns” a seguir.

Tanmateix, el pare de la web assenyala que una forma de protegir la informació personal dels internautes passa per crear ‘data pods’, i models de negoci alternatius, com micropagos o subscripcions. Així mateix, incideix en la importància de combatre la vigilància governamental, així com potenciar els ‘gatekeepers’ per evitar la propagació de notícies falses, i evitar la creació de cossos especials que determinin què és veritat i què no. En relació amb la publicitat política, considera que cal tancar “urgentment” el “punt cec d’Internet” en la regulació de les campanyes polítiques.

Imatge: © Gajus-Images

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Els 3 problemes de la web segons el seu fundador”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio