Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Internet, Seguretat

És interessant Google Chrome?

La seva gran seguretat el fa interessant, però la reduïda quota de mercat deixa marge al dubte
By , on 22 de abril de 2009
Així és el navegador web de la companyia del cercador

Així és el navegador web de la companyia del cercador

Alguns de vosaltres (i també altres persones que no coneixien aquest bloc) m’han anat preguntant al llarg dels darrers dies si és interessant adoptar el navegador web de Google, adduint diversos punts que no us acaben de fer el pes però alhora sorprenent-vos per les noticies que apunten en la direcció de què aquest és el browser més segur que hi ha actualment al mercat. Bé doncs, per resoldre els dubtes que pugueu tenir, aquí us deixo amb uns quants fets i reflexions sobre el navegador web de Google.

Quan està a punt de sortir la versió 2.0 d’aquest programa, Chrome ocupa la quarta posició en un rànquing encara dominat per l’Internet Explorer. Si bé aquesta dada la podeu valorar com a positiva alguns de vosaltres, sens dubte el vostre concepte sobre Chrome baixarà si us dic que no té gaire més de l’1% del mercat, del qual el browser de Microsoft en té més del 65% i el Firefox més d’un 20%, deixant molt poc pastís per a la resta dels competidors.

Òbviament, això podria semblar un handicap que hauria de posar les coses difícils a Google en el futur en aquest camp. Chrome és una aposta decidida i valenta d’una companyia que viu d’Internet, i que durant força temps s’ha “casat” amb el principal rival de Microsoft (Firefox) però que d’un temps ençà ha volgut desvincular-se’n per passar a treballar amb la seva pròpia oferta. No ens ha d’estranyar, doncs Chrome deu haver estat ideat per a què funcioni a les mil meravelles amb les aplicacions en línia de la mateixa companyia del cercador.

El seu motor de JavaScript n’és un bon exemple, ja que el nom amb el qual l’han batejat, V8, no ho és perquè si; correspon al nom d’un potent motor construït per la industria automobilística nord-americana, un país on agraden els cotxes potents capaços d’assolir una gran embranzida en pocs metres, encara que aquesta no duri gaire més. El V8 es veurà superat aviat, de fet Apple diu que ja ho ha aconseguit amb Safari 4, un navegador del qual n’hem vist tot just una versió beta.

El mode segur de Chrome ens pot ser de diversa utilitat

El mode segur de Chrome ens pot ser de diversa utilitat

Un bon motiu per usar Chrome seria, doncs, la seva gran qualitat a l’hora de treballar amb les aplicacions en línia de Google, tasca per a la qual està evidentment optimitzat. No l’he tastat prou com per assegurar que també funciona bé i dona un rendiment òptim amb qualsevol aplicació que faci un ús intensiu de la tecnologia AJAX, però diria que per les semblances tecnològiques de tots aquests serveis en línia, si no funciona igual de bé que amb les de Google, pel cap baix funcionarà com tots els altres.

La manca de versions per a GNU/Linux i Mac OS X pot ser un handicap per a aquells a qui els agradi de treballar amb la mateixa eina independentment de la plataforma en la qual es trobin. Per a aquest perfil d’usuari, sens dubte els millors navegadors seran el Firefox i l’Opera. Ambdós tenen un nombre de ports realment espectaculars, i m’ha sorprès que quan he repassat els de la companyia noruega, el port per a Solaris estigués actualitzat a l’última, i fins i tot encara poguéssim trobar versions per als vetustos BeOS, QNX o OS/2.

No obstant, la feina i la progressió en les versions per a Unix del Chrome continua amb el projecte Chromium, i precisament aquesta setmana hem pogut conèixer més detalls sobre la seva evolució. La versió per a GNU/Linux ja és utilitzable, malgrat que en beta força inestable. Aquells que emprin Ubuntu com a distribució, poden descarregar-la i instal·lar-la al seu sistema amb unes senzilles passes.

Per a la plataforma d’Apple el tema es troba molt més endarrerit. El navegador es troba en fase pre-alpha molt primerenca i pràcticament no permet fer res; és inestable, no deixa navegar (sembla ser que només s’hi pot carregar una pàgina web però que en intentar seguir els enllaços, es penja), no deixa obrir noves pestanyes… en resum, encara li manca molt per veure la llum. És probable que si la versió per al sistema operatiu del pingüí la veiem a mitjans d’estiu, per a la versió Mac OS X hàgim d’esperar fins passada l’època estival o finals d’any.

Un punt en el qual m’agradaria molt insistir és el de la seguretat. Com ja us havia esmentat anteriorment, Chrome va sorprendre resultant el navegador més segur a la darrera CanSecWest. Si coneixeu una mica els detalls tècnics del programa, aquest fet no us hauria de sorprendre tant.

Chrome està pensat des de la base per isolar cadascuna de les finestres obertes i, dins d’aquestes, cadascuna de les pestanyes carregades. Els motius d’aquesta arquitectura són principalment dos: en primer lloc, garantir una màxima estabilitat de l’aplicació, i en segon esquivar els forats de seguretat.

Si una fallada en el codi d’una pestanya la “tira a terra”, aquesta no arrossegarà amb ella la resta de pestanyes i de finestres, sinó que tan sols caurà ella i permetrà a l’usuari continuar treballant amb la resta de les finestres obertes. En qualsevol altre navegador que no implementi aquesta tecnologia, la caiguda d’una d’aquestes pestanyes afectarà a totes les finestres obertes de la mateixa aplicació, un fet que s’esdevé en general amb tots els programes informàtics i no només amb els navegadors.

De la mateixa manera, si tenim un forat de seguretat en el navegador web, un atacant pot arribar a atacar el sistema operatiu tan sols explotant aquesta fallada. Amb Chrome, s’haurà de traspassar en primer lloc el forat de seguretat de la pestanya i en segon el de la finestra que la conté, posant així una doble capa de seguretat.

Tot això s’aconsegueix mercès a la tecnologia de virtualització, molt semblant a la què s’està posant de moda en el món dels servidors i que ja fa temps s’ha estès als escriptoris amb productes com VMware o VirtualBox.

Finalment, i ja buscant respondre a la pregunta sobre si val o no la pena de fer servir aquest navegador per a la nostra activitat diària, jo us diria que si. L’he provat, i si bé continuo utilitzant el Firefox com a navegador principal (sóc una persona a qui li costa canviar els costums), en els sistemes Windows que faig servir hi tinc el Chrome instal·lat. la seva estabilitat i seguretat m’interessen a l’hora de mirar-me llocs poc fiables, amb informació sobre hacking que a vegades pot ser falsa i estar-te enganxant algun malware per darrere (clar que en aquests casos busco consultar-les des d’un FreeBSD o OpenSolaris).

Comment | Trackbacks Closed.

2 Comments en “És interessant Google Chrome?”

1

Doncs bé, jo l’utilitzo.
El disseny y la comoditat del navegador m’agrada molt. Es senzill, clar, i la veritat, segur.

Espero que qui pugui, el probi. Com tu dius, es interessant probar-lo.

Salutacions! ^^

2

Cert, cal provar-ho i veure si és més adient per a tu que els altres. És a dir, cada usuari fa servir internet i navega de formes diferents, i segons quines aplicacions o prestacions del navegador li serà més o menys còmode per l’ús que en fa. Certament a Google Chrome encara li queda recorregut per a tenir la popularitat de l’Explorer o Firefox, però tenir a Google al darrere els ajudarà fins i tot a superar-los.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio