Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet

Estem al cul del món…

En comparació amb la resta d'Europa, els nostres accessos a Internet són lents
By , on 7 de agost de 2009
El mapa d'Akamai per a Europa; les zones rosades abunden en connexions de banda ampla, les blaves no tant

El mapa d'Akamai per a Europa; les zones rosades abunden en connexions de banda ampla, les blaves no tant

Portugal i França tenen més connexions de banda ampla que l’Estat Espanyol. De fet, i juntament amb el sud d’Itàlia i Grècia, som dels estats amb un índex de penetració de la banda ampla (entesa aquesta com a velocitats de més de 5 Mbps.) més petits d’Europa. Si, “Spain is different” un cop més, però com sempre per a pitjor. Com “nosaltres” només els països de l’Europa de l’Est fronterers amb Rússia, disposen d’un nombre menor de connexions d’aquest tipus.

Aquestes dades les extrec del darrer informe d’Akamai sobre l’estat d’Internet. Akamai és una companyia que es dedica a servir continguts multimèdia (àudio i vídeo) als internautes per compte de tercers. Disposa de servidors situats arreu del món que fan de caché per als continguts multimèdia d’altres companyies. Si un internauta que consulta la pàgina web del client d’Akamai es troba més a prop geogràficament (i per les rutes que segueixen els paquets) d’un servidor d’Akamai que no dels de l’empresa propietària de la web que consulta, tot el que és àudio i vídeo li proporcionarà el servidor d’Akamai enlloc del del client.

Akamai publica un informe de l’estat d’Internet cada trimestre, informe que es pot descarregar des del seu lloc web. Juntament amb aquest, es pot consultar un mapa que visualment indica la disponibilitat de connexions de banda ampla per regions o continents. La meva sorpresa ha estat veure en el mapa com la majoria de l’Estat Espanyol (inclosa Catalunya) es troba sense cobertura de banda ampla. La veritat, em seria difícil de creure si no fos que ve d’una font fiable com és Akamai.

Recordem que tot i les ofertes de diverses operadores de proporcionar connexions de 20 megabytes, aquestes velocitats sempre depenen de si es poden abastar, i les mateixes operadores ho especifiquen en els seus contractes… això si, a la lletra petita.

Les infraestructures de comunicacions del país continuen essent molt deficitàries, ja sigui a nivell de telefonia mòbil o de telefonia fixa i Internet. La culpa de tot això, al meu parer, és la manera en com al seu moment es va liberalitzar el mercat de les comunicacions; corria l’any 1996, i el govern del Partit Popular encapçalat per José María Aznar va decidir que a Telefónica li calia competència, al caliu de les lleis europees que apostaven per liberalitzar qualsevol mercat. Immediatament, els interessats es posaven mans a l’obra, i era així com sorgia Retevisión, que començà a operar el 1998. Però un error de base subsistia en tot aquest procés: lluny de separar la instal·lació, manteniment i gestió de les línies del que és la prestació del servei, teníem (i tenim) una empresa que ho fa tot, que és Telefónica, mentre que la resta només poden oferir el servei de trucades.

Això crea un servei viciat: l’operador principal (Telefónica) pot fer el que li plagui, ja que té totes les línies en el seu poder. Pot influir en gran mesura en el preu que han de pagar els usuaris, fins i tot d’aquells que empren altres companyies proveïdores del servei, ja que per molt que sigui la CMT (un organisme en principi independent) la què influeix en aquests preus, sempre ho fa considerant la posició avantatjosa de Telefónica.

Pel què fa a les altres operadores, donen totes les culpes dels seus mals a Telefónica com a propietària de les línies, mentre que aquesta darrera fa el mateix amb les operadores de la seva competència pel servei que donen. És un “joc de putes” on qui hi acaba perdent és el client i usuari, o sigui nosaltres.

La relació preu/velocitat de les nostres connexions també està a la cua d’Europa, però això ja se sap des de fa temps i encara que Telefónica (perquè li convé) digui que gaudim de l’ADSL més econòmic del continent. Pot ser, i si ho comparem amb el món de l’automoció, què us semblaria que us venguessin un Seat Ibiza per 1.000 Euros, però per 1.100 tinguéssiu un Ferrari? òbviament, el Ferrari és més car, però si comparem preu/prestacions… doncs aquesta és la situació que més o menys tenim a la Internet espanyola respecte a altres països.

Encara recordo la meva estada a Portugal l’any 2005 -un país, per cert, que ens supera en el gràfic de penetració de banda ampla-, en la qual i com a deformació professional em vaig entretenir a donar un cop d’ull als paquets d’accés a la Xarxa que es venien als comerços. Als supermercats Pão de Açucar (que seria un equivalent als nostres Carrefour o Caprabo) es venien ja llavors paquets de connexió de 8 i 16 “megues” per a connexions domèstiques, disposats en prestatges en llocs cridaners i en gran quantitat. En canvi aquí… bé, jo no vaig gaire sovint a supermercats, però no recordo haver vist grans amuntegaments de paquets de connexió a Internet, i en qualsevol cas fa molt que no veig res d’això.

Parlo de Portugal perquè ma mare és portuguesa, i més d’una vegada m’ha dit que, tot i que li sabia greu, Portugal ha estat històricament un país menys desenvolupat que l’Estat Espanyol. I certament, ha estat en molts aspectes a la cua d’Europa! (i a mi també em sap greu afirmar-ho, ja que la meitat de la sang que corre per les meves venes pertany al país lusità!), però en aquest aspecte em va semblar que érem nosaltres que estàvem a anys llum d’ells

És inconcebible que a aquestes alçades i amb el potencial que pretenen els polítics que tingui aquest Estat (formar part del G-8 o del G-20, o alguna d’aquestes parides), es descuidi un aspecte clau per al present i futur del progrés.

La solució, novament al meu parer, passaria per separar el què són les empreses que mantenen les infraestructures de xarxa d’aquelles que proporcionen el servei de trucades i accés a Internet. Només d’aquesta manera es podria liberalitzar del tot i correctament el mercat, permetre una igualtat d’oportunitats a tots els jugadors i fomentar l’aparició de noves empreses, fins i tot més lligades al territori (per exemple, una empresa que gestionés el cable i les centraletes a Girona, donant el servei a les operadores entre les quals s’hi comptaria Telefónica a més de Jazztel, Orange i altres).

La mateixa solució es podria implementar per a la telefonia mòbil, ja que així, i enlloc de què cada operadora hagués de posar les seves antenes als mateixos llocs on ja n’hi ha d’altres, s’optimitzarien les infraestructures i amb els mateixos recursos es podria cobrir més territori.

En fi, com sempre… nosaltres som al cul del món…

Imatge: Guillem Alsina

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Estem al cul del món…”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio