Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Seguretat
Després que hagi tornat a ser portada per temes de privacitat

Facebook: monstre devorador de dades personals o víctima de les teories conspiratòries?

By , on 27 de febrer de 2009
Facebook, el cinquè lloc web del món segons el rànking d'Alexa

Facebook, el cinquè lloc web del món segons el rànking d'Alexa

Fa uns dies us feia cinc cèntims sobre la xarxa social que està en boca de tothom, Facebook. Quanta gent coneixeu que hi tingui un compte? potser acabaríem abans llistant aquells dels nostres coneguts que no hi són presents.

Un dels aspectes que tocava encara que només de passada era la confidencialitat de les nostres dades i la seguretat que implementa aquest servei a l’hora de que aquestes no siguin accessibles a qualsevol que pul·luli per Internet. Sempre hi han hagut dubtes sobre això, però cada dia són més nombrosos.

Un dels darrers incidents que ha passat amb Facebook ha estat l’intent de variar els termes del contracte d’usuari, esdevingut a principis d’aquest mes de febrer. El problema és que de seguida es va estendre la brama de què els nous termes permetien que Facebook es quedés amb els drets d’autor del contingut que els usuaris posaven a la xarxa per a sempre més.

L’empresa va reaccionar de seguida, aclarint al seu bloc que els nous termes havien estat redactats per garantir la llibertat i el respecte mutu a la seva xarxa social. Veritat o mentida? el cas és que una gran quantitat d’usuaris, indignats amb el que estava passant -o se suposava que passava…- va decidir organitzar-se en un grup de protesta que va arribar a tenir tals dimensions que finalment ha obligat Facebook a tornar enrere i deixar les coses com estaven abans del polèmic canvi.

Fins i tot les explicacions del mateix Mark Zuckerberg (fundador de la xarxa social) foren insuficients per calmar els ànims dels usuaris. No és la primera protesta que es munta com a col·lectiu dins de Facebook, ni tan sols contra la mateixa empresa, i de ben segur que no serà la darrera.

Molts són els que clamen contra Facebook, advertint que té i reté les nostres dades, però de debò és aquest monstre que ens amenaça?

Analitzant què poden fer amb les nostres dades a Facebook

Evidentment, un cop fem constar les nostres dades a qualsevol servei en línia, ja no podem estar segurs que no siguin emprades amb propòsits que s’escapin més enllà de la nostra voluntat. Però tampoc cal anar tan lluny: heu respost algun cop a una enquesta en la qual se us han demanat algunes de les vostres dades? (nom, lloc de residència, edat,…) o bé signat en alguna campanya en la qual hi ha constat el vostre DNI?

Ni fins aquí ens cal arribar: com a ciutadans, el govern té dades vostres. Evidentment, heu de pagar els impostos, per tant esteu en algun tipus de registre fiscal, al cens electoral (bé heu de tenir dret a votar) i eventualment en altres. Si, teòricament són privats, però sé de bona font que el cens electoral circula fora de l’àmbit governamental. No em pregunteu com ho sé, però confieu en mi, és així. Comencen a acabar-se els secrets.

La presència a Facebook i altres serveis és optativa; si no us satisfan les clàusules d’ús podeu negar-vos a continuar, el qual pot semblar una evidència, però a vegades no ho és tant, sobretot quan la pressió d’amics i coneguts per apuntar-nos-hi pot pesar més.

Sobre si aquestes empreses compleixen o no el que diuen les seves clàusules de la llicència d’usuari, com comprendreu això és impossible de saber-ho, tot i que s’ha de suposar. Tothom és innocent mentre no es demostri el contrari, una premissa bàsica en la què ha de funcionar qualsevol sistema democràtic.

Fins i tot he arribat a sentir que el Facebook era una iniciativa de la CIA per tenir-nos controlats a tots. Potser això més endavant em provocarà por, però ara per ara només espero que de ser així s’ho passin bé llegint els meus comentaris i referències als articles que escric sobre tecnologia i mirant alguna de les fotos que tinc. Poc em preocupa que puguin saber el meu nom i l’adreça de la meva pàgina web, doncs si no ho sabien ja, poc competents serien, i a més són dades que si les hagués d’amagar potser millor que visqués en una cova perdut al bell mig de la muntanya…

Alguns consells per a què les dades personals que poseu a Internet no siguin usades en contra vostra

A risc de ser una mica reiteratiu en aquest sentit però donat que el tema no manca d’importància, tot seguit em permeto la llibertat de donar-vos uns quants consells sobre la gestió de les vostres dades personals a la Xarxa de xarxes per tal que ningú més que vosaltres en pugui treure partit.

En primer lloc, i a despit de que pugui semblar una obvietat, us recomano que mesureu molt bé què poseu sobre vosaltres a la Xarxa. Segur que aquest número de telèfon mòbil ha d’estar a l’abast de tothom? I la vostra data de naixement, no podria ser aprofitada per algú per fer-vos mal directa o indirectament? penseu-vos-ho sempre bé abans d’escriure res sobre vosaltres mateixos a la Xarxa, en un futur aquesta informació pot caure en males mans.

Igualment per a les imatges; veieu si no el cas de l’assessor de campanya d’en Barack Obama que va haver de dimitir del seu càrrec per unes imatges que li van trobar, precisament, al seu compte de Facebook i en les quals se’n reia de la candidata Hillary Clinton. De ben segur que l’home no s’ho pensava.

I, finalment, tingueu en compte a qui deixeu veure les vostres dades, sobretot si estem parlant de xarxes socials. En definitiva, mireu-vos bé a qui convertiu en contacte vostre. Conec a gent que només accepta com a amistats al Facebook o com a contactes al Xing a aquelles persones a les que coneix en persona.

El nostre compte de Facebook, els comentaris que posem als diferents blocs que seguim, les entrades del nostre bloc i fins i tot les fotos familiars que pengem al Flickr constitueixen el que s’ha anomenat la “identitat digital”, que s’ha de cuidar i protegir. Aquestes pràctiques que us acabo d’explicar us hi ajudaran.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Facebook: monstre devorador de dades personals o víctima de les teories conspiratòries?”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio