Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
Es farà via administrativa

França tallarà l’accés a Internet a qui descarregui dels P2P

By , on 8 de juny de 2009
Nicolas Sarkozy caracteritzat de Napoléo i amb una referència als Estats Units

Nicolas Sarkozy caracteritzat de Napoléo i amb una referència als Estats Units

L’anomenada Llei HADOPI* permetrà al govern Sarkozy tallar l’accés a aquells internautes que descarreguin des d’Internet, de forma il·legal i mitjançant protocols P2P, continguts protegits per drets de copyright i d’autor. El problema és que aquest tall es podrà fer directament per via administrativa i sense passar pel jutjat, el què pot donar peu a talls arbitraris ja que haurà de ser un funcionari el què dictamini aquest tall. Prèviament, a l’usuari se li hauran enviat una sèrie d’avisos, imagino que tant per correu electrònic com per un mitjà més “tradicional” com ara un burofax (quelcom que, només de sentir-ho, jo ja m’acolloneixo, perquè és el mitjà per on t’arriben totes les males noticies administratives).

La proposta de llei fou rebutjada inicialment per l’Assemblea Nacional, que la va acabar reconsiderant tot accedint a la petició del partit de Sarkozy (president de la república) a principis de maig. Seguia a l’aprovació per part d’aquest òrgan el vistiplau del Senat, acabant d’aquesta manera amb els tràmits legals necessaris.

No cal ni dir que des de bon principi, i quan només era un projecte, aquesta llei ha comptat amb un ampli rebuig de la societat francesa, especialment per part d’aquells elements més conscienciats de la importància de les comunicacions electròniques. I és que si el dret al secret en les comunicacions és tingut avui en dia com un dels drets més sagrats en qualsevol democràcia moderna, el poder tallar de forma administrativa la connexió a Internet d’un ciutadà exigeix que abans se li hagi investigat què és el que transmet. I tot això sense haver de passar per la supervisió d’un jutge.

Un altre dels punts més criticats de la normativa és que l’afectat haurà de continuar pagant l’import de la connexió a l’ISP mentre duri la suspensió. I naturalment, no podrà utilitzar allò pel què està pagant…

Aquesta llei es coneix popularment amb el nom de HADOPI tot i que formalment rep el nom de Loi Favorisant la Diffusion et la Protection de la Création sur Internet (Llei per Afavorir la Difusió i la Protecció de la Creació a Internet). Aquest malnom de HADOPI ve de les sigles de la denominació que rebrà l’agència governamental encarregada de vetllar pel seu compliment, i que imagino serà responsable última de la imposició de les sancions pertinents.Aquestes sigles corresponen a Haute Autorité pour la Diffusion des OEuvres et la Protection des Droits sur Internet (Alta Autoritat per a la Difusió de les Obres i la Protecció dels Drets a Internet).

Model a imitar?

La legislació francesa topa frontalment amb la voluntat del Parlament Europeu, que preveu legislar en el futur en el sentit de requerir que sigui una autoritat judicial la que dictamini la interrupció o tall de la connexió a Internet d’algú. El tema del secret en les comunicacions que he esmentat abans també pesa en l’opinió majoritària a Europa, malgrat que -naturalment- les associacions i organitzadors que diuen defensar els drets de copyright i de propietat intel·lectual -de la qual cosa en dubto bastant; més aviat es mouen per interessos propis- exerceixen pressió en sentit contrari.

El que temo més ara per ara és que la llei francesa serveixi de model a imitar a altres projectes de regulacions de diversos països de l’entorn europeu que encara no disposen de marc legal en aquest terreny, aprofitant que la Unió Europea encara no ha creat una llei marc i, per tant, hi ha un buit legal comunitari. Si només fos el cas francès, seria plausible que la Unió Europea dictés en contra de la llei HADOPI, però si gaires estats aproven ràpidament normatives semblants, molt em temo que vulguin portar al Parlament i la Comissió europeus a un estat de “fets consumats”.

Evidentment, això va en contra del què ens dicta la lògica i del què volen la majoria dels ciutadans del vell continent. I això es nota, per exemple, en les xifres que està abastant el Partit Pirata a Suècia després del judici contra The Pirate Bay, que ha suposat un important escàndol i un autèntic terrabastall social; de menys d’un 1% dels vots a les darreres eleccions, aquest curiós partit (curiós per a qui no estigui mínimament posat en el tema) ha passat a ser la tercera força política en intenció de vot al país escandinau amb un 8% dels sufragis, i més de 45.000 membres amb carnet.

No obstant, el Partit Pirata encara és una força residual a nivell de política continental, i poca cosa pot fer davant d’unes organitzacions que tenen tota l’estructura de lobby i tota una industria darrere seu. No oblidem que les productores cinematogràfiques i musicals són les que recolzen a SGAE’s, HADOPI’s, RIAA’s i companyia, i que el seu poder d’influència i econòmic és molt alt…

* text original en francès

Foto: azrainman a Flickr

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “França tallarà l’accés a Internet a qui descarregui dels P2P”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio