Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
Google ha amenaçat amb deixat el mercat xinès

Google i la Xina: les amistats perilloses

El detonant de la crisi -que probablement ve de més lluny- han estat uns atacs de hackers als servidors de la companyia
By , on 26 de gener de 2010
Google s'enfronta al govern xinès

Google s'enfronta al govern xinès

Google està emprenyada amb els xinesos. No amb tots, és clar; buscar raons amb mil milions de persones és, a banda de força cansat, perillós. Ho està, això si, amb el seu govern.

Google va entrar al mercat xinès de les cerques en línia al 2006 amb el seu propi domini i serveis localitzats (Google.cn), després d’haver signat un acord amb les autoritats d’aquell país que els permetia censurar el què podien veure els internautes xinesos. Davant l’allau de crítiques que els van caure, Google es va defensar afirmant que, encara que censurada, la informació que ells aportarien als ciutadans xinesos els permetria augmentar el seu grau de llibertat.

Comercialment, la voluntat d’entrar al mercat xinès és més que comprensible: és el mercat potencial més gran del món per a qualsevol producte, amb un creixement molt ràpid i amb uns consumidors àvids per posar-se al dia respecte als països capitalistes (i Xina no ho és actualment? em pregunto…), a més de què en termes d’Internet encara li queda molt per tocar sostre. Així doncs que plegar-se a les exigències del govern xinès era quelcom lògic.

Ideològicament se’ls pot criticar? bé, penso que això ja ho ha de dir cadascú segons les seves idees. Particularment, no m’agradaria haver de plegar-me davant d’un govern dictatorial.

L’actual crisi arrenca a finals de l’any passat, quan els servidors de Google van patir un atac de hacking molt sofisticat. Aquestes màquines en pateixen uns quants al dia, però pocs són els que tenen algun efecte. Aquest cas va tenir poc de diferent: malgrat la sofisticació -i sempre segons el què ha explicat Google al seu bloc oficial-, els atacants no van poder obtenir cap dada important ni vulnerar significativament la seguretat dels comptes que van intentar assaltar.

La investigació posterior va dur a Google a concloure que els objectius de l’atac eren els comptes de correu electrònic i d’altres serveis en línia de Google emprats per dissidents de l’interior del país i de membres d’ONG’s de fora que hi col·laboren. Això ha dut als responsables de la multinacional nord-americana a sospitar que darrere de tota la trama s’hi amaga el govern xinès, pel què la crisi ha estat servida.

L’amenaça de Google és la de tancar les seves operacions a la República Popular de la Xina, incloent les seves oficines a Pequín, i eliminar qualsevol censura autoimposada que limiti les pàgines que es poden consultar des del país asiàtic. A partir d’aquí, hauria de ser el govern xinès el què s’espavili per limitar l’accés dels seus internautes a determinades informacions.

Per la seva banda, el govern xinès nega l’autoria dels fets i es queixa de l’actitud de Google, a la què acusa de voler imposar la seva visió del món -una visió nord-americana i occidental- a aquest país, adduint que la censura és una qüestió cultural pròpia de la què els de fora no n’han de fer res.

Veurem com acabarà tot.

Foto final: Fotomuntatge a partir d’una imatge de Philip Jägenstedt a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google i la Xina: les amistats perilloses”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio