Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet

Google Maps, o com orientar-nos i trobar adreces gràcies a Internet

Amb un servei que ens permet traçar les rutes automàticament
By , on 17 de febrer de 2009
Així es veu el relleu de Catalunya amb el Google Maps

Així es veu el relleu de Catalunya amb el Google Maps

Amb l’abaratiment del cost d’impremta, els mapes i plànols de ciutats i carreteres es van abaratir i popularitzar. L’arribada de la microelectrònica ha portat també una nova era al què és orientar-se per trobar un lloc, una disciplina que ara té fins i tot nom propi: geolocalització.

Geolocalitzar i indicar com anar d’un lloc a l’altre és el que entre altres coses fa Google Maps, un servei de la multinacional d’Internet que s’ha popularitzat en gran mesura gràcies a la seva versatilitat i a complir amb el principal requeriment de la filosofia 2.0: donar a l’usuari la possibilitat de participar en la mateixa elaboració del servei amb els seus continguts.

Un cop entrem a Google Maps veurem un mapa de la Península Ibèrica amb la frontera entre Espanya i Portugal i la frontera francesa ben marcades. Això no vol dir que no puguem excedir el territori peninsular en la nostra navegació, ans al contrari; amb tan sols fer clic amb el botó esquerre del ratolí sobre el mapa i arrossegar, ens desplaçarem cap al punt del globus terraqüi que vulguem.

Port Lligat i Cadaqués, escenaris dalinians, vists a ull de satèl·lit

Port Lligat i Cadaqués, escenaris dalinians, vists a ull de satèl·lit

Tot i que bona part de la terra està coberta per aquest mapa gegantí, hi ha algunes zones que no són visibles, com ara complexos militars secrets i altres instal·lacions que certs governs consideren secretes o estratègiques i que, per tant, miren de fer el menys públiques possibles.

Si disposem d’un ratolí amb rodeta central (la majoria avui en dia) amb tan sols girar la roda cap endavant ens aproparem a la regió del mapa que tinguem a la part central de la finestra, ampliant aquella regió i veient-me més detalls. En un portàtil podem emprar la barra lateral que ens surt a banda esquerra del mapa i que serveix per acostar-nos o allunyar-nos.

També podem canviar entre tres formes diferents de veure la informació: Mapa, que funciona com a plànol de carrers i vies de comunicació, Satèl·lit, en la qual podem veure imatges captades des de l’espai exterior en forma de mosaic, i Terreny, en el qual tan sols se’ns mostra un mapa físic amb les corbes dels diferents accidents geogràfics.

Buscar una adreça que ens interessi no és difícil; tan sols cal introduir el carrer, plaça o via que busquem al cercador que trobem a la part superior de la pàgina amb el número de portal, i prémer en el botó de cercar mapes.

Així, per exemple, si volem localitzar la cèntrica Plaça de Sant Jaume de Barcelona n’hi haurà prou amb acostar-nos a Barcelona en el mapa per delimitar la cerca i llavors buscar en el quadre de text, o bé directament escriure “Barcelona, Plaça de Sant Jaume” en el cercador.

La Plaça de Sant Jaume, localitzada al mapa

La Plaça de Sant Jaume, localitzada al mapa

Un cop localitzat el punt que ens interessi al mapa, el podem convertir en l’inici d’una ruta o en el final, ja que indicant el punt buscar ens sortirà una mena de globus en el qual i entre d’altres disposarem d’aquestes dues opcions. Si en seleccionem una, se’ns obrirà en el mateix globus un quadre on podrem introduir l’adreça de destinació o des d’on parteix la nostra ruta.

La versió mòbil de Google Maps és encara millor. Jo la tinc instal·lada en el meu telèfon i compta amb la virtut de disposar d’un sistema que mitjançant la triangulació a partir de les antenes de telefonia mòbil que ens cobreixen, li permet indicar-nos on som amb un petit marge d’error. A partir d’aquí, es busca l’adreça de destinació i et calcula la ruta des d’allà on siguis. Per anar pel carrer per una ciutat que no domines és fantàstic, i l’he fet servir fa molt poc a Barcelona per localitzar un parell d’adreces durant el Mobile World Congress.

Google Maps té encara més possibilitats, com Streetview, que us permet submergir-vos dins d’una ciutat com si fos realitat virtual, però millor no ho fem tot alhora i deixem alguna coseta per a més endavant ;-)

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Google Maps, o com orientar-nos i trobar adreces gràcies a Internet”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio