Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet
És una xarxa lliure en tots els sentits, d'accés i de continguts

Guifi.net: tot fent xarxa

Pot ser una manera gratuïta d'accedir a Internet, tot i que el seu objectiu primari no és aquest
By , on 30 de maig de 2010

Guifi.net

Abans d’introduir-vos en el que és Guifi.net (que a vegades ja em sembla un concepte un xic difícil), advertir-vos que aquesta xarxa no és necessàriament una manera de connectar-se gratuïtament a Internet, malgrat que aquesta possibilitat existeix i alguns hi troben l’interès principal per connectar-s’hi.

El concepte principal de Guifi.net és fer xarxa pel simple fet de fer-la. Compartir continguts i comunicar-se, conèixer gent i fer pinya. Podríem dir que és una xarxa paral·lela a Internet, que empra la mateixa tecnologia i que, a més, també s’hi pot comunicar.

Per entrar a formar part de Guifi.net, en primer lloc ens caldrà fer una instal·lació al nostre domicili o lloc de treball (depenent d’on vulguem la connexió) amb una antena en exterior. Aquesta antena apuntarà cap a una estructura de xarxa ja existent, cap a una antena que farà d’emissora i que li proporcionarà la senyal de xarxa. Si només de llegir això ja us esvaloteu pensant en com demanar permís als veïns per muntar l’antena a la paret o al terrat de l’edifici, no us poseu pedres al fetge: segons tinc entès, el dret a les comunicacions us permet fer això, independentment del que diguin els vostres veïns. Per a més informació, us suggereixo que llegiu tot l’arxiu de preguntes i respostes de Guifi.net.

L'abast de Guifi.net a Catalunya

La documentació al lloc web de la iniciativa és molt abundant, i respon a pràcticament tots els dubtes i preguntes que us pugueu fer, tant a nivell tècnic com de filosofia de la xarxa.

Guifi.net va néixer a Osona l’any 2004, sota una forta influència del món hacker i llibertari. De fet, els quatre principis de la llicència comuns sense fils sobre la qual s’erigeix són:

  • Ets lliure d’utilitzar la xarxa per qualsevol propòsit en tant que no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa o a la llibertat dels altres usuaris.
  • Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus components i com funciona.
  • Ets lliure de fer ús de xarxa per a qualsevol tipus de comunicació i difondre’n el seu funcionament.
  • Incorporant-te a la xarxa, ajudes a estendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.

Com podeu veure, força paral·lelitzables als quatre principis que regeixen el programari lliure.

No obstant, no cal ser un hacker expert en Linux per connectar-s’hi i començar a fer-hi coses; la instal·lació la pot dur a terme qualsevol tècnic en antenes o, fins i tot, un amic vostre amb coneixements en la matèria*, i els ordinadors des dels quals us connecteu poden tenir instal·lat qualsevol sistema operatiu com Windows, Linux, Mac OS X o Solaris.

Guifi.net ha aconseguit des de la seva fundació el 2004 un gran èxit, i actualment es troba estesa a tot Catalunya i fins i tot ha fet el salt cap enfora, i no només cap a la resta d’Espanya. El nord d’Àfrica i Centreamèrica són les dues àrees on podem trobar-hi connexions de Guifi.net, i en la darrera consulta que he fet al mapa que tenen, juraria haver vist dos punts de connexió a Viena (Àustria).

Dins de Catalunya, les àrees amb més densitat de connectivitat a Guifi.net són les comarques gironines i l’eix de la Catalunya central fins a Barcelona. Les comarques lleidatanes i tarragonines són les menys concorregudes, així que ja ho sabeu lectors d’aquestes contrades, a veure si us hi animeu ;-)

* ara no m’useu aquesta afirmació per aprofitar-vos de qualsevol amic vostre que en sàpiga del tema sense res a canvi :-)

Comment | Trackbacks Closed.

1 Comment en “Guifi.net: tot fent xarxa”

1

Jo sóc usuari de Guifi.net i em connecto a Internet gràcies a això. Jo crec que a curt i llarg termini resulta més econòmic invertir en això que en comptes de pagar un ADSL cada mes, i pensem que no només és Internet, és xarxa en general. Per els que no tenen gaires recursos (com jo.. jeje) i no volen gastar-se els quatre duros que tenim en costoses tarifes religioses és ideal, apart que és una eina que rebenta la “brecha digital” i la falta de internet en moltes cases.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio