Informatica.CAT
Informatica.cat es un bloc sobre informàtica on es tracta temes d'interès... 
Cibersocietat, Internet, Noticies
El president veneçolà va qüestionar que hi hagi total impunitat per publicar el que sigui a Internet

Hugo Chávez i la llibertat de publicació a Internet

El motiu d'aquest discurs fou una falsa noticia sobre el suposat assassinat d'un dels seus ministres que fou publicada a un fòrum d'Internet
By , on 22 de març de 2010
Hugo Chávez, el president veneçolà s'ha vist embolicat amb una nova polèmica

El president veneçolà al bell mig d'una nova polèmica, aquest cop relacionada amb Internet

Personatge polèmic com ell sol, Hugo Chávez (president de Veneçuela) va donar més teca als mitjans de comunicació per a què parlessin d’ell i, de passada, també en va donar a la comunitat internauta. El motiu: un discurs durant un acte polític televisat en directe al seu país en el qual va posar sobre la taula la idea de que a Internet s’ha de controlar el que es publica.

Però abans de titllar gratuïtament a Chávez de dictador, anti-demòcrata o comunista (quelcom que, per a alguna gent, és un greu insult), repassem els fets: el passat dissabte, es registraven dos internautes als fòrums del lloc web veneçolà Noticiero Digital. Immediatament, publicaven en aquests mateixos fòrums una falsa noticia en la qual afirmaven que un grup de paramilitars havia assaltat el vehicle en el qual circulava el ministre d’obres públiques veneçolà, Diosdado Cabello, disparant indiscriminadament sobre aquest i matant-ne tots els ocupants, inclòs el Sr. Cabello.

El fals comunicat (a Cabello no li va passar absolutament res, ni el seu vehicle fou assaltat) acabava afirmant que en breus instants n’informarien tots els canals de televisió i ràdio del país, i que el govern estava a punt d’emetre un comunicat oficial culpant de l’acció a un grup de paramilitars finançats pel president colombià Álvaro Uribe, amb qui Chávez ha mantingut fortes discrepàncies (sobretot pel que fa a la lluita contra les FARC que ve duent a terme el govern colombià).

Personalment, desconec el motiu de l’acció, però puc pressuposar que es buscava algun tipus de desestabilització política o, com a mínim, contribuir d’alguna manera a aquesta.

En un acte televisat en directe, Hugo Chávez es va referir a aquest cas i a la web que allotja el fòrum, qüestionant-se l’actual model imperant a Internet d’autoregulació del mitjà i reflexionant en veu alta sobre que caldria que cada país posés les seves normes sobre Internet.

Per a aquesta reflexió, Chávez va esmentar unes paraules de la canceller alemanya Angela Merkel, que aquesta va dir arrel d’una polèmica sobre el servei Street View de Google, que sembla ser que a aquest país europeu ha generat controvèrsia en fotografiar edificis, carrers, cotxes i fins i tot persones.

Molts mitjans en línia han titular injustificadament que Chávez havia posat a la picota la llibertat a Internet. Ni defenso ni acuso aquest senyor, ja que ni el conec a ell, ni a la seva obra de govern, ni en tinc gaires més referències que el que surt al telenotícies, però pel que he vist, es referia a llibertat per publicar mentides, que és una cosa molt diferent a parlar de censura. Una mentida és el mateix a Veneçuela, aquí, o a Mongòlia, i sens dubte és quelcom que no agrada a ningú (tret dels instigadors o autors de la mentida mateixa). Es diferencia totalment aquesta crítica del fet de dir que a Internet no hi vull opinions contràries al que jo penso.

No obstant, i com que Chávez és qui és, els mitjans de comunicació de mig món li han saltat a sobre, quan en realitat no ha dit res que moltes altres persones hagin qüestionat abans que ell, ni tampoc serà el darrer en fer-ho.

Perquè jo també hi estic d’acord en què el mitjà s’autoregula fins a un cert punt, però i a partir d’aquí? I, el que per a mi és més punyent: si Internet està controlada, qui supervisa els que controlen? qui en dicta els criteris?

Una polèmica que, al meu parer, no es tancarà mai mentre la Xarxa de xarxes existeixi.

Imatge: Cláudio Vaz a Flickr sota llicència Creative Commons

Comment | Trackbacks Closed.

2 Comments en “Hugo Chávez i la llibertat de publicació a Internet”

1

Buff, en Chavez, per on començo? Primer dir que com a personatge de novel·la o pel·lícula és fascinant, però aquí queda la meva admiració. De fet, el tio Hugo és més perillós del que sembla, perquè a ulls europeus dóna la impressió de president de república bananera però és molt llest, i que sap molt bé on pot arribar amb la seva imatge esperpèntica. Tinc un conegut a Valencia de Veneçuela i em corrobora totalment aquesta descripció que us he fet. Per això mai el podran atrapar, ni el podran derrocar, perquè sap exactament on comença el seu personatge i a on, la persona real.

2

Hola nahim,

gràcies pel comentari. Certament controlar els continguts a Internet, com diem a l’article, és un fet correcte en termes de regulació de certs continguts, però la tendència actual de la web 2.0 afavoreix la participació i la llibertat d’expressió dels internautes a posar contingut a la xarxa. És difícil pensar en una xarxa totalment censurada. Això es podia fer fa anys als mitjans convencionals, però internet sobrepassa tot. salutacions.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2018, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio